navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Bezoek Vechtdals mooiste kastelen en landgoederen

  • Leestijd 2
  • Gelezen 3592 keer

Het Vechtdal telt veel kastelen, havezaten en landgoederen. ’s Zomers kun je er sfeervol picknicken in het gras en ’s winters maak je er prachtige wandelingen door een romantisch sprookjeslandschap. In welk jaargetijde je ook op pad gaat, deze vijf landgoederen en kastelen zijn een bezoekje meer dan waard!

Landgoed Het Laer

Verliefde stellen opgelet! Landgoed Het Laer bij Ommen is met recht één van de populairste trouwlocaties van het Vechtdal. Het landgoed bestaat uit Huize ‘t Laer, een prachtig bos, een hertenkamp, koetshuis en pauwenhuis. Op Het Laer heeft vroeger een kasteel gestaan, waarvan de omliggende grachten nog zichtbaar zijn.

Landgoed het Laer
Landgoed het Laer

Landgoed Eerde

Midden in het hart van Overijssel, tussen Ommen en Den Ham, ligt Landgoed Eerde. Het landgoed is met haar kasteel, statige lanen en sfeervol boerenland een lust voor het oog. In dit uitgestrekte bosgebied vind je verschillende mooie wandelroutes. Wil je graag binnenkijken in Kasteel Eerde? Het pas gerestaureerde kasteel wordt slechts enkele keren per jaar opengesteld voor een rondleiding met gids.

Kasteel Rechteren

Houd je camera in de aanslag, want Kasteel Rechteren bij Dalfsen is vanuit elke hoek een plaatje waard. Kasteel Rechteren is in de provincie Overijssel het enige kasteel uit de Middeleeuwen dat bewaard is gebleven. Het imposante kasteel is niet geopend voor publiek. Tijdens Open Monumentendag kun je wel het voorplein en koetshuis bekijken. Het landgoed is toegankelijk voor een mooie wandeling of fietstocht.

Kasteel Rechteren
Kasteel Rechteren

Landgoed De Horte

Een stukje Frankrijk middenin het Vechtdal! Landgoed De Horte tussen Dalfsen en Zwolle is begin zeventiende eeuw aangelegd in de Franse stijl met strakke lanen en een tuin met vrijstaande bomen en slingerpaadjes. Het landgoed is een erkend rijksmonument. Het koetshuis, de druivenkassen, de boomgaard, de hagen en de mammoetboom Sequoiadendron zijn met elkaar van grote tuinhistorische waarde.

Landgoed Horte
Landgoed Horte

Havezate Den Berg

Op een eilandje omringd door water en groen ten zuiden van Dalfsen staat Havezate Den Berg. Het landgoed werd al in 1483 voor het eerst genoemd in een koopakte. De buitenplaats heeft een indrukwekkende oprijlaan en cirkelvormige tuin. Het unieke is dat het huis en de omliggende gronden nog de functie hebben waarvoor ze oorspronkelijk waren bedoeld. Het landgoed is buiten de grachten opengesteld voor wandelaars en fietsers.

Wat vind je van dit artikel?