navigatie overslaan

Natuurgeheimen

De Schat van Dalfsen

  • Leestijd 2
  • Gelezen 3105 keer

Houd je van archeologische opgravingen? Dan wil je beslist meer weten over de Schat van Dalfsen! In de zomer van 2015 is in Dalfsen het grootste grafveld uit de steentijd in Noordwest-Europa ontdekt. Tijdens de opgravingen werden onder meer sporen van een boerderij en een weg ontdekt. Dit betekent dat er al 5000 jaar lang families in het Vechtdal leven. Later werden ook nog eens negen grafkuilen gevonden vol bijzondere voorwerpen uit de merovingische periode (500-750 na Chr.). Alle opgravingen tezamen vormen de Schat van Dalfsen en daar kan je alles van te weten komen wanneer je het Familiepad Dalfsen wandelt.

Foto Carolien Prins

Familiepad Dalfsen

De Schat van Dalfsen werd ontdekt tijdens de voorbereidingen van een nieuwe woonwijk. Het grootste grafveld van West-Europa uit de Trechterbekertijd is toen nauwkeurig opgegraven, waarna alsnog de bouw van een nieuwe woonwijk heeft plaatsgevonden. Het aangelegde familiepad loopt onder andere door deze wijk en brengt je heel even terug in de tijd van de Trechterbekercultuur.

Het wandelpad geeft antwoord op vragen, die door tientallen inwoners en bezoekers van Dalfsen zijn gesteld over deze mensen uit de steentijd. Experts en wetenschappers hebben deze vragen beantwoord en zo leer jij al wandelend door Dalfsen de families kennen die 5000 jaar geleden ook op deze plek woonden.

Maar Familiepad Dalfsen gaat niet alleen over vroeger. Er staan ook vragen die geen wetenschapper kan beantwoorden, want die gaan over jou en je eigen familie: hoeveel huisdieren hadden jullie? Wanneer was je vader voor het eerst verliefd? Welke boodschap wil jij je kinderen meegeven voor later? Zo leer je samen over families van vroeger en je familie nu.

Dagje Dalfsen

Wie een bezoek brengt aan Dalfsen kan dit uitstekend combineren met tal van activiteiten in de omgeving. Wandelaars en fietsers kunnen hun hart ophalen in de bosrijke omgeving waar landgoederen liggen zoals Landhuis den Aalshorst, Huize den Berg en het Sterrenbos. Aan het Waterfront van Dalfsen kan je allerlei wateractiviteiten ondernemen en de dag afsluiten met een borrel bij één van de horecagelegenheden langs de Vecht.

Wat vind je van dit artikel?