navigatie overslaan

Artikel

De Besthmenerberg en Archemerberg

  • Leestijd 2
  • Gelezen 10113 keer

De Besthmenerberg en de Archemerberg zijn volgens de legende ontstaan toen een reus uit Duitsland de Zuiderzee wilde dempen met zand, maar de zak scheurde onderweg open zo ging bij iedere stap zand verloren, waardoor de bergen in het oosten van Nederland ontstonden. Wie niet in legendes gelooft kan de ‘bergen’ het beste zien als levende herinneringen aan ijstijden die met hun kilometers landijs meters hoge stuwwallen vormden.

De Besthmenerberg en de Archemerberg zijn schitterende natuurgebieden van respectievelijk 34 meter en 78 meter hoog en worden gescheiden door rivier de Regge die ooit door de stuwwal heenbrak. De klim naar de top van de Archemerberg wordt beloond met een uitzicht over tal van dorpen en steden in de omgeving. Bij mooi weer kan je het landschap zelfs volgen van Zwolle tot over de Duitse grens!

Wandeltochten op de Besthmenerberg en de Archemerberg

De Besthmenerberg en de Archemerberg zijn erg populair onder wandelaars, die zich willen laten verrassen door het uitzicht. Er zijn diverse looproutes van enkele tot een tiental kilometers, die je leiden langs stuifzandgebieden, bossen en het riviertje de Regge. Het zijn unieke stiltegebieden met een uitgestrekt wandelnetwerk en in de winter verandert het landschap zelfs in een langlaufgebied. De Archemerbergroute, ook wel Bergenroute genoemd, is verreweg de bekendste route en loopt over een route van ruim 12 kilometer op en rond de Archemer- en Lemelerberg.

Groepsaccommodatie De Archemerberg

Trek je er met een groep op uit dan is Groepsaccommodatie De Archemerberg een optie voor maximaal 20 personen. Met een eigen openhaard, een ruim terras en op vijf minuten afstand van de schaapskudde van de Lemelerberg is dit een ideale uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten door het Overijssels landschap.

Wat vind je van dit artikel?