navigatie overslaan

Natuurgeheimen

De Haarplas

  • Leestijd 3
  • Gelezen 9556 keer
  • Geschreven door Jorinde Brink

Verscholen tussen geurende dopheide en kleurrijke bossen ligt de Haarplas. In dit kleine pareltje in Boswachterij Hardenberg valt voor grote en kleine natuurliefhebbers veel te ontdekken. De kans op een toevallige ontmoeting met een knalblauwe kikker of een schichtige adder maakt een wandeling langs de Haarplas een echt avontuur.

De flora en fauna rondom de Haarplas zit vol verrassingen. Wanneer je de plas ook bezoekt, elke periode heeft zo zijn charme. In het voorjaar genieten wandelaars van het ontluikend groen en de bloeiende bomen. Een zomerse wandeling brengt je langs de bloeiende dop- en lavendelheide. Vanaf het pad zie je ook de klokjesgentianen.

Geur en kleur is wat je ervaart wanneer je de Haarplas bezoekt in de herfstperiode. Kom je er wanneer de eerste sneeuw is gevallen? Ga op zoek naar sporen van reeën, dassen, vossen, marters en verschillende vogels en zie met eigen ogen hoeveel dieren hier leven. Doordat het er relatief rustig is, is het gebied in trek bij verschillende diersoorten die hier even op adem kunnen komen.

Wandelroutes langs Haarplas

De Haarplas ligt middenin het bos in de buurt van brinkdorp Rheeze. Drie gemarkeerde wandelroutes van verschillende lengtes van Wandelnetwerk Vechtdal voeren je langs het bosmeertje. De plas, die in de jaren dertig door werklozen is aangelegd in het kader van werkverschaffing, wordt ook wel het Zwanenmeer genoemd. Dit omdat het vanuit de lucht gezien de vorm heeft van een zwaan. Startpunt voor de wandelingen is de parkeerplaats bij recreatieplas de Oldemeijer. Ook de route Rondom Rheeze, een mooie wandeling van circa 13 kilometer, gaat langs het Zwanenmeer.

Haarplas, leefgebied van de adder

De omgeving van de Haarplas is ook het leefgebied van de adder. Een aantal jaren geleden zijn een aantal heideveldjes in de boswachterij met elkaar verbonden om de uitwisseling van adders en andere koudbloedige dieren als hagedissen te bevorderen. 'Vipera verbindt' is te lezen op een bordje op de vogelkijkhut. Vipera is Latijns voor adder en symboliseert hier niet alleen de verbinding van de verschillende leefgebieden, maar ook die van de mens met de natuur.

Een zonnige dag in het voorjaar is de beste tijd om een adder te spotten. Dan komen ze langzaam onder hun pijpenstrootjes vandaan om na hun winterrust op te laden in het zonnetje. Blijf op de paden en kom niet te dichtbij, het zijn gifslangen.

Ontdek het Zwanenmeer met kinderen

Voor kinderen is de Haarplas een uitgelezen plek om de natuur in de puurste vorm te ontdekken. Prikkel de zintuigen en ga op zoek naar de gagelstruik met zijn typische geur. Wanneer je de tijd hebt, kun je in het vroege voorjaar vanaf de brug de heikikkers zien zwemmen. Stil blijven zitten, ze komen vanzelf terug. Als je heel erg geluk hebt, zie je ze zelfs paren. Is dat leuk? Wel als je weet dat de kikker knalblauw wordt als hij verliefd is!

De wandeling vanaf de parkeerplaats naar het Zwanenmeer is ook voor kinderen prima te doen. Zijn de beentjes moe, dan is de vogelkijkhut op de brug een prachtige plek om even pauze te nemen en een appeltje te eten. Uitgerust? Volg het pad op weg naar een nieuw avontuur!

Lees meer leuke artikelen

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Jorinde Brink

Jorinde Brink (1980) is tekstschrijver. De geboren en getogen Hardenbergse is trots op haar roots. Ze woonde vijf jaar elders, maar kwam terug om er nooit meer weg te gaan. Schrijven over en voor de regio doet ze het liefst.