navigatie overslaan

Route-tips

De Lemelerberg

  • Leestijd 2
  • Gelezen 33086 keer

Een stuwwal met een hoogte van zestig meter staat in het Vechtdal en daarbuiten beter bekend als De Lemelerberg. Net als de Sallandse heuvelrug is de Lemelerberg ontstaan in de voorlaatste ijstijd. De Lemelerberg wordt gekenmerkt door heide, loofbos en stuivende zandvlaktes. Andere ‘bergen’ uit dezelfde periode uit de buurt zijn de Besthmenerberg en de Archemerberg. Bovenop de Lemelerberg ligt een grote zwerfkei, de dikke steen, die tijdens deze ijstijd is meegevoerd. Het hele jaar trekt de berg recreanten van heinde en verre.

Route op de Lemelerberg

De Lemelerberg is toegankelijk voor iedereen! Zo heb je keuze uit verschillende routes, zoals een mountainbike route, rolstoelpad, ruiterroute en diverse wandelroutes. Kinderen kunnen de korte route ‘het spoor van de leeuw’ lopen vanaf Theehuis De Lemelerberg. De verschillende themaroutes worden goed aangegeven en onderhouden door Landschap Overijssel.

De Bergenroute van 12 kilometer werd in 2013 door het tijdschrift Te Voet uitgeroepen tot de mooiste wandeling van de gemeente Ommen. De route start bij Camping de Lemeler Esch en via een route van blauwe paaltjes loop je door bos en over hei.

Schapen op de Lemelerberg
Schapen op de Lemelerberg

Dieren op de Lemelerberg

De bekendste dieren van de Lemelerberg zijn de schapen op de heide. De kudde struint ieder voor- en najaar de heide af en dragen als duurzame grasmaaiers bij aan het beheer van de heide. Een andere bewoner van de Lemelerberg is de zandhagedis. Je moet goed je best doen om het schuwe beestje te spotten, dat het liefst in het zonnetje ligt op te warmen.

Klimmen, klauteren en zwaaien
Klimmen, klauteren en zwaaien

Speelbos op de Lemelerberg

Nabij Theehuis De Lemelerberg ligt Speelbos ‘In het Hol van de Leeuw’. Kinderen van 4 tot 12 jaar oud kunnen hier volop klimmen, zwaaien, verstoppen, klauteren en kruipen in, op en over allerlei speeltoestellen. Het bos is gratis te bezoeken en na afloop kan je in het theehuis terecht voor warme appelgebak of een pannenkoek.

Wat vind je van dit artikel?