navigatie overslaan

Natuurgeheimen

Engbertsdijksvenen: genieten van hoogveen

  • Leestijd 4
  • Gelezen 4734 keer

Je ziet ze amper nog in Nederland, natuurgebieden die bestaan uit hoogveen. Maar in het Vechtdal kunnen we vol trots zeggen dat we de Engbertsdijksvenen hebben. Het is niet voor niets dat dit gebied tot beschermd natuurgebied is verklaard volgens de regels van Natura 2000. De mineraalarme grond met zuur drasland zorgt voor heel bijzondere planten en dieren. Kom jij ze met eigen ogen bekijken? Hier kan het!

Wat is veen eigenlijk?

Veen is een grondsoort die wordt gevormd door eeuwen van afgestorven planten die in zuurstofarme en natte omstandigheden worden gehumificeerd. Misschien ken je gedroogd veen wel, dit werd vroeger als turf verstookt. In ons land was veel veen te vinden dat door de eeuwen heen is gevormd, maar er is ook weer veel van afgegraven.

Er is een verschil in laagveen en hoogveen. Laagveen wordt gevoed door het lokale grondwater en is daardoor voorzien van voldoende voedingsstoffen voor planten en dieren. Hoogveen ligt, zoals de naam al aangeeft, wat hoger en krijgt daardoor alleen maar regenwater om zich mee te voeden. Dit is extreem voedselarme grond.

De Engbertsdijksvenen bestonden vroeger uit een vier meter dik veenpakket dat zo’n 10.000 jaar geleden gevormd is, toen het grondwater nog heel hoog stond. Inmiddels is het grootste gedeelte afgegraven en wordt het overgebleven veen steeds droger en stikstofrijker. Daarom is Staatsbosbeheer bezig met hoogveenherstel, zodat het hoogveen voor de toekomst behouden blijft en bij kan dragen aan de opslag van CO2.

Unieke flora en fauna in Engbertsdijksvenen

Door de zeer bijzondere grondomstandigheden in de Engbertsdijksvenen kom je hier planten en dieren tegen die je niet zomaar ergens anders ziet. Een aantal voorbeelden:

  • Veenmos kan grote hoeveelheden water opnemen, wat zeer goed van pas komt in deze droge omgeving. In opgezwollen toestand kan deze mossoort wel voor meer dan 90 procent uit water bestaan. Bovendien groeit veenmos prima in zure omstandigheden, die ontstaan doordat regenwater uit zichzelf al licht zuur en niet gebufferd is. Kortom: de Engbertsdijksvenen zijn de perfecte plek voor veenmos.

  • Samen met veenmos groeit ook de kleine veenbes of lavendelheide. Op nattere gedeelten van het hoogveen kun je witte snavelbies, moeraswolfsklauw en ronde zonnedauw tegenkomen. De slangenwortel is eveneens bijzonder, deze vind je met name aan de zuidzijde van de Engbertsdijksvenen. In het natuurgebied kun je ook nog diverse andere planten vinden, zoals de *ilde gagel, koningsvaren en verschillende orchideeënsoorten.

Tureluur
Tureluur

  • Er broeden elk jaar wel honderd vogelsoorten in de Engbertsdijksvenen, inclusief beschermde vogels. Je kunt hier bijvoorbeeld de boomvalk, watersnip en de tureluur spotten. In het najaar en de winter biedt het gebied ook een thuis voor de klapekster, velduil, toendrarietgans en blauwe kiekendief.

  • Hou je meer van amfibieën en reptielen? Ga dan op zoek naar de poelkikker, heikikker, adder en gladde slang; allemaal beschermde diersoorten. Verder vind je hier allerlei sprinkhanen, krekels, dagvlinders en libellen, net als de welbekende reeën, dassen, vossen, wilde zwijnen en hazen.

Accommodaties als startpunt voor mooie routes

Als je een mooie wandel- of fietstocht wilt maken door de Engbertsdijksvenen, dan hebben we twee accommodaties die we je kunnen aanraden als startpunt. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt voor je route én natuurlijk een prima plek om te slapen, eten en drinken.

B&B Hongerdyck

Dit pittoreske bed & breakfast is direct gelegen tussen fietsknooppunten 48 en 49 Overijssels Vechtdal en aan wandelnatuurgebied Engbertsdijksvenen. Je verblijft in het buitengebied van Bruchterveld. Puur genieten!

Meer over B&B Hongerdyck >

Camping Allemanshoeve

De naam zegt het al: iedereen is hier welkom. Er zijn meerdere veldjes met ruime staanplaatsen en volop bomen ter beschutting. ligt aan het startpunt van de wandelroute Het Veenpad door natuurgebied Engbertsdijksvenen. Eigen fietsroutes zijn aanwezig, maar je kan ook zelf een fietstocht samenstellen via het Fietsroutenetwerk Vechtdal. Ook is er een mountainbikeroute in de buurt van de camping.

Meer over camping Allemanshoeve >

Bekijk hier de overige accommodaties in de omgeving

Wat vind je van dit artikel?