navigatie overslaan

Natuurgeheimen

Wanneer bloeit de heide in het Vechtdal?

  • Leestijd 3
  • Gelezen 29239 keer

Het korte antwoord op deze vraag is: aan het einde van de zomer bloeit de heide in het Vechtdal. Jij komt toch ook een kijkje nemen naar die natuurpracht die op dat moment te zien is? In dit artikel inspireren we je graag met voorbeelden van heiderijke plekken en nuttige plaatsen om eens een kijkje te nemen.

Struikhei: paarse heide in bloei

Wat wij kennen als paarse heide is heide in bloei van de plant struikhei (Calluna vulgaris). Dat is best een bijzondere plant. Hij kan namelijk met heel weinig voeding en in de zon goed gedijen. Op droge, zandige bodems waar de grond fosfaat- en stikstofarm is, kom je de struikhei veel tegen. Bijvoorbeeld in het Vechtdal.

In de schaduw doet struikhei het niet best. De zaden van de plant kiemen dan ook alleen op open bodem en niet bijvoorbeeld onder oudere struiken. Maar als we het hebben over bloeiende heide, dan gaat het ons natuurlijk om de licht- tot donkerpaarse bloesem van deze plant. De bloeitijd van struikhei is van half juli tot half september. In het tweede deel van de zomer heb je dus de meeste kans om de heide in bloei te zien staan.

Dankzij de nectar in de bloemen van de heideplanten komen er volop insecten voor in de zomermaanden. Denk daarbij aan vlinders, sprinkhanen en mestkevers. Maar ook reptielen verblijven graag in heidevelden, zoals de hazelworm en de zandhagedis. Spot jij er eentje?

Lemelerberg
Lemelerberg

Hoe ga jij van de heide genieten?

Natuurlijk kun je wandelen en fietsen in het Vechtdal om van de bloeiende heide te genieten. Een leuke tip is de Paarse Loper, een speciale fietsroute over de Lemelerberg waarbij je optimaal van de paarse heide kan genieten. Maar er is nog veel meer mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verblijf op een natuurcamping? Je kunt je wel voorstellen hoe fijn het is om dag en nacht dichtbij de heide te zijn. Maar daarvoor hoef je niet per se te kamperen. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een verblijf in de Lemelerberg Lodge.

Wandelroutes door de bloeiende heide

Onverhard wandelen kan op verschillende plekken in het Vechtdal, maar één van de mooiste routes is toch wel de Archemerbergroute. Deze is 12,5 km lang en loopt over de flanken van de Archemerberg en de Lemelerberg. Een schaapskooi midden tussen de paarse heide: zo mooi! Misschien kom je de herder en zijn vier herdershonden wel tegen. De gemeente Ommen is dankzij deze wandelroute in 2013 gekozen tot wandelgemeente van Nederland. Wanneer ga jij deze heerlijke wandeling door de heidevelden maken?

Download hier gratis de Archemerbergroute >

De Junner Koeland Route is ook absoluut een aanrader voor heideliefhebbers. Hier kun je met het hele gezin de paarse heide in bloei zien staan. De kinderroute ‘Het Wolvenspoor’ is 5 km lang en loopt dwars door het bos en over de heidevelden. Kinderen vanaf groep drie vinden dit een erg leuke route. Denk ook zeker aan het rugzakje met alle attributen dat je kunt ophalen bij restaurant de Bootsman. Wil je liever iets langer door de bloeiende heidevelden wandelen? Dan kun je van deze route ook 15 km maken.

Meer over de Junner Koeland Route >

Wat vind je van dit artikel?