Reggedal

Natuurgeheimen

Hier lees je over het Reggedal

 • check

  Wandelen

 • check

  Fietsen

 • check

  Eten en drinken

 • check

  Overnachten

Aan de oostkant van de Sallandse Heuvelrug vind je het Reggedal, een zeer mooi gebied met volop mogelijkheden voor een heerlijk dagje uit. Er zijn heel wat fiets- en wandelroutes, maar probeer ook zeker om vanaf het water van de omgeving genieten.

Wat is er te doen in het Reggedal?

Het Reggedal, een groot dalgebied van de rivier de Regge, ligt grotendeels in (West-)Twente, deels in Salland. Al wandelend of fietsend door het Reggedal kom je door de gemeenten Hof van Twente, Wierden, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Ommen. De prachtige natuur, de rust, maar ook de vele plekken om te eten en drinken bieden je hier meer dan genoeg te doen.

Wandelen en fietsen

1. Wandelroute: Hellendoorn, Hellendoornse Berg en het Reggedal
Aan de oostkant van Hellendoorn loop je met deze route door het Reggedal. De meanderende rivier, het idyllisch landschap van bloemrijke weilanden en mooie vergezichten: ervaar zelf hoe mooi! Daarna kom je door de bossen op de Hellendoornse berg, waar je inderdaad soms even moet klimmen.

Bekijk de wandelroute

2. Fietsroute: smaak en vermaakroute Notter - Zuna
Maak kennis met de rivier de Regge. Een mooie fietsroute over het afwisselende platteland met knusse boerderijen, de vele streekproducenten, het open coulisselandschap en de dorpen Rijssen en Enter. Een route langs buurtschappen met geweldige namen zoals Notter, Zuna, Rectum en IJpelo.

Bekijk de fietsroute

3. Fietsroute: Reggedal en Sallandse Heuvelrug
Een afwisselende fietsroute van 44 km (in te korten tot 33 km), om kennis te maken met de prachtige vergezichten van het Reggedal en de gevarieerde bossen en heidevelden van de Sallandse Heuvelrug.

Bekijk de fietsroute

Sallandse Heuvelrug
Sallandse Heuvelrug

Eten en drinken

Heb je geen zin in zelf meegebracht eten en drinken, maar wil je ergens gezellig lunchen of dineren? Dan is er in en rond het Reggedal genoeg keuze.

Boerderij Het Reggedal
Met deze naam kan het niet missen natuurlijk: dit is de horecaboerderij van Camping en Chaletpark Bergzicht. Geniet van de faciliteiten en de afwisselende kaart.

Landgoed Schuilenburg
Hier op het heringericht kasteelterrein Schuilenburg ervaar je het Reggedal in al zijn historische glorie, met authentiek Bouwhuis en Sagenschuur. Maar ook met een hapje en een drankje. Wil je de Regge op in een kano? Ook dat kun je hier regelen!

Rederij Peters
Uiteraard kun je bij deze rederij kano’s en sloepen huren om over de Regge te varen. Maar je kunt er ook barbecueën, genieten van een warm buffet of gezellig lunchen.

Meer restaurants in de omgevingNatuur

Het landschap van het Reggedal heeft een unieke samenstelling, waardoor je er optimaal kunt genieten van de natuur.

Paarse heide

De meest gestelde vraag aan boswachters is: ‘wanneer bloeit de heide’? Het antwoord is dat je van eind juli tot half september in het Reggedal terechtkunt voor de mooiste kleur: het paars van heide die in bloei staat.

Wat wij kennen als paarse heide is heide in bloei van de plant struikhei (Calluna vulgaris). Dat is best een bijzondere plant. Hij kan namelijk met heel weinig voeding en in de zon goed gedijen. Op droge, zandige bodems waar de grond fosfaat- en stikstofarm is, kom je de struikhei veel tegen. Bijvoorbeeld in het Reggedal, dat je heel mooi kunt bekijken vanuit Kasteel Eerde.

Kasteel Eerde
Kasteel Eerde

De Regge is er altijd

Van uitgestrekte weiden tot ontgonnen veengebied en van prachtige heidevelden tot kleurrijke bossen. En natuurlijk volop water, want de Regge is altijd aanwezig.

Volop vogels

In de omgeving van het Reggedal vind je volop vogels. Zo is het bijvoorbeeld de enige plek in Nederland waar de met uitsterven bedreigde korhoen voorkomt. Die zul je niet snel zien door zijn schuwheid, maar ga vooral op zoek naar de boompieper, nachtzwaluw en klapekster!

Bereikbaarheid

Auto

Wil je met de auto naar het Reggedal? Kies dan zelf waar je in de gemeenten Hof van Twente, Wierden, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Ommen wilt parkeren voor je uitje.

OV

Het Reggedal is ook met de trein goed bereikbaar. Er zijn meerdere stations te vinden langs het dal. Bij de meeste daarvan zijn ov-fietsen te huur, maar je kunt meestal ook makkelijk naar het Reggedal toe wandelen.

Overnachten in het Reggedal

In het natuurgebied zelf zijn volop mogelijkheden om te overnachten, net als in de buurt.

Camping en Chaletpark Bergzicht

Amerikaanse blokhut Den Ham

B&B: De Vier Jaargetijden

Camping: ’t Voshuus

Hotel: Charme Hotel Wildthout

Hotel: Paping

Camping Bergzicht
Camping Bergzicht

Overige informatie

Zoals wel meer natuurgebieden in de omgeving, is ook het Reggedal de afgelopen jaren opnieuw ingericht. De huidige waterkwaliteit is goed en inmiddels zijn er zesduizend pootaaltjes in de rivier uitgezet.

Het doel van het waterschap was door herinrichting de watergang een zo natuurlijk mogelijke inrichting te geven. Op deze manier wordt wateroverlast of ongewenste verdroging van de bodem zo veel mogelijk voorkomen. Bijkomend voordeel: er ontstaat ook ruimte voor nieuwe natuur en recreatieve mogelijkheden.

Ontdek hier alle unieke beleefplekken langs de Vecht

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen