navigatie overslaan

Natuurgeheimen

Rheezermaten: natuur langs de Vecht

  • Leestijd 5
  • Gelezen 10436 keer
  • Geschreven door Martijn Koetsier

De Rheezermaten is een natuurreservaat van Staatsbosbeheer. Een prachtige plek om het natuurschoon te bewonderen, wat de bewoners uit de omgeving dan ook graag doen. Maar ook als bezoeker ben je er welkom en is er van alles te beleven!

play

Wat is er te doen in de Rheezermaten?

De Rheezermaten bezoek je vooral om te genieten van de natuur. Om lekker te wandelen en te fietsen, maar ook om in het vlakbij gelegen Hardenberg gezellig wat te eten of te drinken.

Wandelen en fietsen

1. Wandelroute: start van het Vechtdalpad
Om van de Rheezermaten te genieten hoef je niet het hele Vechtdalpad van 86,7 kilometer te lopen, maar het mag natuurlijk wel. De wandelroute verlaat Hardenberg aan de zuidelijke kant, waarna je een mooi stuk door de Rheezermaten loopt.
Bekijk de wandelroute

2. Wandelroute: etappe van het Pieterpad
Ook het Pieterpad loopt door de Rheezermaten. Om precies te zijn de 9e etappe, die loopt van Hardenberg naar Ommen. Naast de Rheezermaten geniet je ook van weelderige bossen en rivierduinen met prachtig uitzicht op de Vecht.
Bekijk de wandelroute

3. Fietsroute: Rondje Hardenberg-Beerze
Een afwisselende fietsroute van 34 km, dwars door de Rheezermaten. Andere bijzondere plekken op de route zijn de vistrap bij Junne, boswachterij De Oldemeijer en de oude esdorpen Beerze en Rheeze.
Bekijk de route

Eten en drinken

Je kunt natuurlijk zelf wat te eten en drinken meenemen. Zoek een mooi plekje op en geniet van je maaltijd én de omgeving. Maar als je wat uitgebreider wilt lunchen of dineren is er vlakbij genoeg keuze.

Rheezer Bistro
Een in alle opzichten smaakvol à la carte restaurant, gelegen aan de rand van Hardenberg, midden in het landelijke groen. Onder de gewelven van de Bistro is het sfeervol en intiem en zodra het weer het toelaat heerlijk ontspannen op het beschutte loungeterras bij de kruidentuin.

De Troubadour
Als natuurliefhebber neem je de tijd om te genieten. Dat doen ze bij Grand Café en restaurant De Troubadour ook. Schuif aan voor een overheerlijke maaltijd, een goed glas wijn of een mooi speciaalbier.

AC De Branderij
Voor goede koffie en thee ga je in Hardenberg naar AC De Branderij. Naast kwaliteitsproducten biedt De Branderij ook werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer restaurants in de omgeving

Natuur

De bijzondere samenstelling van het landschap maakt van de Rheezermaten een uniek natuurgebied. Het gebied bestaat uit een oud en een nieuw deel.

Weelderige flora op veengrond
De oude Rheezermaten bestaat uit trilveen: een zeldzaam bodemtype dat bestaat uit een dunne, slappe bodem van zegge- en graswortels. Die bodem drijft op water of slappe modder.

Dat zorgt voor een bijzondere verscheidenheid aan bloemen en planten. Naast verschillende soorten zegge, zie je hier ook orchideeën bloeien. In het voorjaar ziet het er geel van de dotterbloemen. Andere flora die je hier ziet groeien zijn het waterdrieblad, de vechtanjer, de koekoeksbloem en sleedoorn.

Leven in en rond het water
De nieuwe Rheezermaten ligt wat hoger dan het oude deel. Dat maakt het een aantrekkelijke plek voor verschillende weidevogels. Kieviten en grutto’s bouwen er hun nesten, ’s nachts hoor je het typerende geluid van de kwartelkoning.

Knoflookpad
Knoflookpad

Ruikt het ineens naar knoflook? Dan komt dat niet doordat het plantje er groeit, maar door de knoflookpad. Wanneer het diertje zich bedreigd voelt, scheidt hij een sterke geur af. Als hij bijvoorbeeld ineens oog in oog staat met een van de grazende Schotse hooglanders in het gebied.

Bereikbaarheid

Auto
Wil je met de auto naar de Rheezermaten? Dat kan gratis bij restaurant de Rheezerbelten, bij de zandverstuiving de Rheezerbelten of bij het startpunt Wandelnetwerk Rheezerbelten of Rheezer Brink. Parkeren in het centrum van Hardenberg kan natuurlijk ook, in de stad zijn verschillende mogelijkheden om te parkeren.

OV
Hardenberg is ook met de trein goed bereikbaar. Op het station van Hardenberg zijn ov-fietsen te huur, maar je kunt ook makkelijk naar het gebied toe wandelen.

Overnachten bij de Rheezermaten

In het natuurgebied zelf zijn geen mogelijkheden om te overnachten, maar in de buurt natuurlijk wel.

B&B: De Vlinder
B&B: Erve ’t Hacht
B&B: Perron Vechtdal
Camping: De Kleine Belties
Camping: ’t Loozerveld
Hotel: Stadsherberg ons Huis
Hotel: Hotel Hardenberg

Overige informatie

Het natuurgebied de Rheezermaten is de afgelopen jaren opnieuw ingericht. Dit is onderdeel van een project om de rivier de Vecht meer ruimte te geven. Dat gebeurt onder andere met nieuwe meanders en natuurvriendelijke oevers.

De rivier kan het water zo beter vasthouden, wat ook goed is voor het trilveen. De natuur krijgt op die manier ook weer meer ruimte. Dat zie je bijvoorbeeld aan de bloeiende orchideeën en het florerende waterdrieblad. Weidevogels voelen zich hier thuis en in de stille nacht hoor je het raspende geluid van de kwartelkoning.

Ontdek hier alle unieke beleefplekken langs de Vecht

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Martijn Koetsier

Martijn Koetsier (1980) is freelance copywriter en SEO-specialist. Groeide op in Wijhe, verhuisde naar de Randstad en keerde met veel plezier weer terug naar de goede kant van de IJssel.