navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Sahara Ommen

  • Leestijd 3
  • Gelezen 37651 keer

Een vrij onbekende parel in het Vechtdal is de Sahara in Ommen. Dit is een zandverstuiving waar je heerlijke kunt wandelen en waar kinderen zich uren vermaken in het zand. In dit artikel vertellen we je meer over de zandverstuiving.

Zandverstuiving met geschiedenis

De plek waar we het over hebben wordt inderdaad de Sahara van Ommen genoemd. En als je midden in de 20 hectare stuifzand staat, dan snap je wel waarom dat zo is. Geen wonder dat kinderen hier graag zandkastelen bouwen of andere spelletjes doen in het zand. Wil je lekker picknicken op één van de banken of op een kleed op de grond? Je hebt alle ruimte!

Hier, tussen de buurtschappen Zeesse en Junne, bevind je je op historische grond. De dennenbossen rondom de zandverstuiving zijn in 1840 aangelegd in opdracht van de Baron van Pallandt van Landgoed Eerde. Daarmee wilde hij de zandverstuivingen verminderen. Onbedoeld heeft hij zo een prachtige mix geschapen van zand en bos, inclusief heide met jeneverbes. Door de korte en langere wandelroutes te volgen, kom je al dit moois tegen.

Het is een heel afwisselend landschap, dat niet alleen geschikt is voor wandelen, maar waar je ook prima kunt fietsen of paardrijden. Honden mogen aangelijnd mee als je hier op pad gaat.

Gaandeweg verandert het aanzicht wel weer, want eind 2019 is Staatsbosbeheer begonnen met het afplaggen van 14 hectare bosgrond om de stuifgronden te vergroten.

Foto @dronebyrem

Praktische informatie Sahara Ommen

Je vindt de zandverstuiving aan de Eerderveldweg in Ommen, niet ver van de Beerzerweg (de weg van Ommen naar Beerze). Het gebied is 20 hectare groot, dus eigenlijk valt het niet te missen. Hoewel… de Sahara ligt wel een beetje verscholen, dus goed opletten is wel aan te raden. Er zijn diverse routes uitgezet en er is een parkeerplaats. Waar je je auto parkeert, vind je uitgebreide informatie over het gebied en de wandelroutes. Veel plezier tijdens je uitje!

Op vakantie vlakbij de zandverstuiving

Als je wat langer in de buurt van de Sahara van Ommen wilt verblijven, dan kan dat op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door in een caravan of tent te slapen op Camping De Vogelsangh. Hier heb je alle rust en ruimte, terwijl je vlakbij de zandverstuiving bent. Je kunt dus tripjes voor meerdere dagen plannen als je hier verblijft.

Slaap je liever in een bungalow? Dan is Bungalowpark ’t Giethmenseveld precies wat je zoekt! Dit park ligt iets verder weg, maar met de auto of fiets kun je makkelijker naar de Sahara in Ommen rijden.

VW bus
VW bus

Leuke toertocht langs de Sahara Ommen

Kies eens voor wat anders, maak er een dagje toeren in het Vechtdal van met een fantastische oldtimer! De heerlijke route van ongeveer 50 kilometer van VWLoveBugs voert je langs bossen en boerderijen, de Sahara en de Lemelerberg. Je kunt zelf de oldtimer kiezen waarmee je wilt toeren. Uiteraard krijg je een routeboek mee met achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden langs de route. Zo ervaar je de zandverstuiving heel anders.

Lees ook het verhaal van Mariël Ganzenboom in Reisreport.nl over de Sahara in Ommen

Tot slot: als je toch naar de Sahara Ommen gaat, bezoek dan ook eens de andere natuurgebieden in het Vechtdal. Er is enorm veel te zien!

Wat vind je van dit artikel?