navigatie overslaan

Natuurgeheimen

Waterschapsheuvel en andere uitkijkpunten

  • Leestijd 2
  • Gelezen 7532 keer

In het Vechtdal zijn diverse uitkijkpunten vanwaar je het weidse landschap op je in kan laten werken. Eén van de bekendste is de Waterschapsheuvel van Junne. Gelegen nabij de vistrap en langs het Pieterpad is een heuvel opgebouwd, die is aangekleed met keien uit de rivier De Vecht. De Waterschapsheuvel is een prachtig rustpunt waar je op je gemak de rivier en het landschap kunt overzien. Foto: Henk-Jan van der Klis

Uitkijkpunten in het Vechtdal

Langs de rivier De Vecht liggen een aantal uitkijkpunten met prachtige panorama uitzichten op het rivierlandschap van Het Vechtdal. In alfabetische volgorde gaat het om het De Stokte in Dalfsen, Distelbelt in Mariënberg en Uitkijkpunt Loozensche Linie.

De Stokte

De Stokte in Dalfsen is onderdeel van het programma ‘Ruimte voor de Vecht’ dat meer recreatieve ingrepen doet om de rivier en het Vechtdal onder de aandacht te brengen. De Stokte in Dalfsen is gerealiseerd op een voormalige vuilstortplaats en kent een prachtig stiltebalkon met weidse vergezichten.

Distelbelt

Distelbelt in Mariënberg is gelegen in het struingebied Mölnmarsch. Een zeven meter hoge uitkijkheuvel aan het fietspad tussen de Stuwdijk en de Brinkweg biedt een prachtig uitzicht over het Waterschap Velt en de Vecht. Bovenop de heuvel staan picknicktafels voor recreanten die rustig een boterham en wat te drinken willen nuttigen.

Loozensche linie

Uitkijkpunt Loozensche Linie ligt in de buurt van Landhoeve De Zwiese. Via voetveren en loopbruggen kan je de Loozensche Linie bezoeken, een verdedigingswerk uit de tijd van Napoleon. Hier staat een uitkijktoren met en schitterend uitzicht over het natuurgebied met grote cultuur-historische waarde.

Uitzicht vanaf de bergen van Overijssel

De meest natuurlijke uitkijkpunten van het Vechtdal zijn de ‘bergen’ van Overijssel, de Besthmenerberg, Archemerberg en Lemelerberg. Na een beklimming van enkele tientallen meters heb je vanaf ieder van deze heuvels een prachtig uitzicht. Op de Bestmenerberg kijk je vanaf de uitkijktoren over de Sahara Ommen, terwijl je vanaf de Lemelerberg op mooie dagen alles ziet liggen tussen Zwolle tot over de Duitse grens. De bergen zijn goed te combineren met tal van fiets- en wandelroutes.

Wat vind je van dit artikel?