navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Vechtpark Hardenberg: natuur in de stad

  • Leestijd 5
  • Gelezen 10734 keer
  • Geschreven door Martijn Koetsier

Midden in Hardenberg genieten van een groene, waterrijke omgeving? Dat kan dankzij een herinrichting van gemeente en waterschap in Vechtpark Hardenberg. Een prachtig parkachtig rivierenlandschap dat dwars door het centrum van de stad stroomt. Een heerlijke plek voor inwoners, toeristen, planten en dieren.

play

Wat is er te doen in Vechtpark Hardenberg?

Het Vechtpark is ontworpen om meer ruimte aan de rivier te geven, maar ook aan mens en natuur. Het resultaat is een uniek gebied, waar stad en natuur in elkaar overvloeien. Om flora en fauna te bewonderen, maar ook lekker te fietsen, wandelen, eten en drinken.

Natuur

Natuuractiviteitencentrum De Koppel
Vanuit het centrum aan de rand van het Vechtpark kun je lekker naar buiten om de natuur in het Vechtdal te beleven. Zo worden er regelmatig allerlei buitenactiviteiten georganiseerd. Ga mee op paddenstoelenexcursie, pluis uilenballen uit of struin heerlijk door de Koppeltuinen.

De Koppel
De Koppel

De Koppeltuinen
Deze tuinen liggen achter De Koppel, in de uiterwaarden van de Vecht. Op dit bijna drie hectare grote terrein maak je als bezoeker kennis met het Vechtdal ‘in het klein’. Vanaf het erf van De Koppel wandel je zo over het betonpad langs de bloemrijke graslanden.

Daar ligt een grote vijver met vuurplaats, moestuinen, heemtuinen, broeihopen en een bijen- en insectenhotel. Een perfecte plek voor activiteiten zoals waterdiertjes zoeken, speurtochten, educatieve lessen, voorstellingen en kampvuur maken.

Kanovaren op de Vecht
Tsja, de Vecht moet je natuurlijk ook een keer hebben beleefd vanaf het water! Expedition Outdoor verzorgt kanotochten over de Vecht. Maar ook een sloepje huren behoort tot de mogelijkheden. Opstappen kan bij de haven, in het centrum van Hardenberg waarna je de rivier en de omringende natuur verkent vanaf het kabbelende water.

Ben je op zoek naar wat meer spanning? Dan is er bij Hardenberg zelfs een wildwaterkanobaan! De Vecht heeft hier namelijk een natuurlijk hoogteverschil. Dat zorgt bij deze baan van 140 meter voor een spectaculair stukje waterpret.

Wildwaterkanobaan
Wildwaterkanobaan

Wandelen en fietsen

Een ochtend of middag in het Vechtpark kun je natuurlijk prima combineren met een mooie fiets- of wandeltocht.

1. Wandelroute: Rondje Rheeze

omschrijving
omschrijving

Rheeze is een boerengemeenschap die al sinds de vroege middeleeuwen bestaat. Het oude dorpsgezicht is beschermd en ook buiten het dorp is het heerlijk wandelen. Rondje Rheeze is een goed aangegeven route van 12,8 kilometer.
Bekijk de wandelroute

2. Wandelroute: deel van het Vechtdalpad Het hele Vechtdalpad van 86,7 km is misschien wat veel van het goede. Maar de route loopt precies door het centrum van Hardenberg. Ideaal om er een stukje van mee te pakken en de prachtige natuur buiten het centrum te ontdekken.
Bekijk de wandelroute

3. Fietsroute: Rondje Hardenberg-Beerze Deze fietsroute van 34 km begint in het centrum van Hardenberg. Natuurlijk voert deze je langs de Vecht, maar onderweg zijn er volop andere bijzonderheden te zien. Je fietst heerlijk door de bossen, maar ook langs het oude esdorp Beerze en de vistrap bij Junne.
Bekijk de fietsroute

4. Fietsroute: Rondje Gramsbergen-Duitsland Vanaf Hardenberg is het niet ver naar de Duitse grens. Deze fietstocht van 50 kilometer neemt je mee naar onze oosterburen. Blijf je liever dicht bij huis? Kies dan voor de korte versie van 30 km, deze blijft binnen de landsgrenzen.
Bekijk de fietsroute

Pontje bij Rheeze
Pontje bij Rheeze

Eten en drinken

Het Vechtpark Hardenberg ligt aan de rand van de stad, dus genoeg opties voor een hapje en een drankje. Bijvoorbeeld om te lunchen voordat je aan je wandeling begint. Of om na je fietstocht lekker bij te komen op een terrasje.

Grand Café en Restaurant de Troubadour
Even geen haast, even de tijd nemen voor wat echt waardevol is. Dat is wat ze bij de Troubadour verstaan onder bourgondisch genieten. Plof neer op één van de fauteuils en geniet van deze prachtige plek aan de Vecht.

Stadsherberg Ons Huis
Ons Huis is een gemoedelijke stadsherberg in de binnenstad van Hardenberg. Een fijne plek om even wat te eten of te drinken, tussen de middag of ’s avonds.

Amused - Terras aan de Vecht
Amused - Terras aan de Vecht

Amused Food & Wine
Bij Amused kun je culinair genieten aan de Vecht. Laat je verrassen door de creativiteit van de kok en geniet van een bijpassende wijn.

Meer restaurants in en rondom Hardenberg

Bereikbaarheid

Auto
Kom je met de auto naar het Vechtpark? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om betaald of onbetaald te parkeren in Hardenberg.

OV
Hardenberg is ook per trein goed bereikbaar. Op het station van Hardenberg zijn ov-fietsen te huur.

Erve 't Hacht
Erve 't Hacht

Overnachten in Hardenberg

Wil je het Vechtpark combineren met andere uitjes in de buurt? Dan kun je in Hardenberg heerlijk overnachten.

B&B: De Vlinder
B&B: Erve ’t Hacht
B&B: De Rheezer kamer
Camping: De Kleine Belties
Camping: ’t Loozerveld
Hotel: Hotel Hardenberg

Kleine Belties
Kleine Belties

Meer over Vechtpark Hardenberg

De eerste ideeën voor het Vechtpark ontstonden tegen het einde van de jaren 90. Het water in de Vecht stond toen zó hoog, dat het nog maar net onder de brug door kon. Sneller afvoeren van water was niet de oplossing, ruimte geven aan de rivier wel.

omschrijving
omschrijving

Zo ontstond het programma Ruimte voor de Vecht, waar het Vechtpark Hardenberg onderdeel van is. Waterschap, gemeente en provincie bedachten een oplossing om een half miljoen kuub extra ruimte voor het water te creëren. Maar men wilde graag ook een oplossing waar het publiek iets aan had.

Met omwonenden en belanghebbenden werd nagedacht over en gewerkt aan de ‘groene long’ die het Vechtpark nu is. Met alle ruimte voor het water, de mens en de natuur.

Ontdek hier alle unieke beleefplekken langs de Vecht

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Martijn Koetsier

Martijn Koetsier (1980) is freelance copywriter en SEO-specialist. Groeide op in Wijhe, verhuisde naar de Randstad en keerde met veel plezier weer terug naar de goede kant van de IJssel.