navigatie overslaan

Verrukkelijk Vechtdal

Een Zwarte Water of een Midwinterhoorn maken een wildgerecht af

  • Leestijd 5
  • Gelezen 3681 keer
  • Geschreven door Erik Driessen

“Ons Midwinterhoornbier”, zegt bedrijfsleider Stefan Maats van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij meteen als hij een zelf gebrouwen bier moet kiezen voor bij een wildgerecht. “Dat is onze quadrupel, een biersoort dat sowieso al goed past bij de donkere dagen. Een mooi vol bier met vleugjes koffie en karamel. Lezers van De Stentor beoordeelden dat een paar jaar geleden ook als beste streekbier uit het verspreidingsgebied van de krant”, vertelt Maats. Hij zit op zijn kantoor in de voormalige sporthal in Dalfsen waar de ‘zorgbrouwerij’ is gevestigd. Bier met zorg gebrouwen kortom.

“Onze nieuwe Bock zou ook kunnen trouwens”, zegt Maats als hij wat verder doordenkt over de combinatie van bier en wild. “We hebben dit jaar toch maar eens toegegeven aan die rage”, glimlacht hij, in de wetenschap dat de hoeveelheden bockbier in deze periode van het jaar niet zijn aan te slepen. “Gek eigenlijk, want je kunt dat bier ook prima in andere seizoenen drinken. Maar zodra het 1 januari is, lijkt dat bier uit de gratie. Je investeert in een bier voor een hele korte periode. Daarom beginnen we voorzichtig: we hebben zestienhonderd flesjes geproduceerd”, vertelt Maats. Het etiket van het bier is een mooie verwijzing naar de oude functie van het onderkomen. Een klassieke bok uit het gymnastieklokaal kijkt de bierdrinker aan.

Bier bij stoofvlees of stamppot

Een derde soort bier dat prima combineert met de wildsmaken is het ‘Zwarte Water’. Toevallig is dat het enige bier dat Stefan zelf heeft bedacht. “Het Zwarte Water is min of meer het eindpunt van de Vecht. Bij Hasselt stroomt beide rivieren in elkaar. Dit gitzwarte stoutbier verwijst daarnaar. Het is echt een bier voor het einde van de dag. Lekker bij de open haard nog een biertje drinken en dan naar bed. Maar ook bij stoofvlees of stamppot smaakt hij heerlijk. Let wel op: het is geen doordrinker…”, adviseert Stefan. De meeste soorten van de Vechtdal Brouwerij

Fotograaf: Adriaan Holsappel
Fotograaf: Adriaan Holsappel

Midwinterhoornbier
Midwinterhoornbier

Van thuisbrouwer naar zorgbrouwer

Stefan praat met passie over de bieren uit de eigen brouwerij. Op die zelfde manier kwam hij ooit in gesprek met Jos Verlaak, ook al zo’n liefhebber van speciaal bier. “Jos is dertig jaar lang thuisbrouwer geweest. Stomtoevallig kwam ik een keer met hem in gesprek. Toen bleek dat we allebei rondliepen met het idee van een zorgbrouwerij. Heel apart. We zijn blijven filosoferen en zes jaar geleden konden we inderdaad de stap zetten. Jos liep destijds tegen zijn pensioen en ik was servicemonteur. We zijn er trots op wat we in zes jaar tijd hebben neergezet.”

Brouwerij leidt naar werk

Want de biersoorten van Vechtdal Brouwerij zijn in de brede regio rondom Dalfsen verkrijgbaar. Bij winkels en horecazaken. Ambitie om het afzetgebied verder te vergroten dan ‘alles tussen Kampen en Hardenberg’ is er niet. De intenties van Vechtdal Brouwerij zijn dan ook niet in eerste instantie commercieel. “Als zorgbrouwerij bieden we beschermde werkplekken aan mensen die om wat reden dan ook buiten het arbeidsproces zijn gevallen. Dat zijn bijvoorbeeld cliënten van Philadelphia of statushouders. Daarnaast komen mensen via de gemeente bij ons terecht. Bedoeling is dat ze uiteindelijk weer klaar zijn voor het arbeidsproces. Onze medewerkers helpen niet alleen bij het bier brouwen, maar bijvoorbeeld ook bij de distributie. Wij transporten al ons bier zelf.”

Kwaliteit bier voorop

De officiële doelstelling van Vechtdal Brouwerij is ‘zoveel mogelijk mensen een werkplek bieden door middel van de verkoop van bier’. Maar dat betekent nadrukkelijk niet dat bier van ondergeschikt belang is. “Voordat we van start gingen, hebben we met veel mensen uit het vak gesproken. Die drukten ons allemaal op het hart dat de kwaliteit van het bier voorop moet staan. Mensen kopen één keer bier omdat ze je willen steunen. Als ze dat bier niet lekker vinden, komen ze echt niet terug. Wij zijn bovendien zelf echte bierliefhebbers. Onze standaard ligt dus ook hoog.”

Hop uit het Vechtdal

Aan de bieren die luisteren naar namen als Goed Goan, Kiek Uut, Dalfs Blauw en Jan van Dalfsen (een held uit de Tachtigjarige Oorlog) zit duidelijk de smaak van het Vechtdal. “We gebruiken immers water dat in het Vechtdal uit de kraan komt…”, lacht Stefan. “We werken ook veel samen met producenten uit de streek. In Hessum experimenteert een boer bijvoorbeeld met hop. Dat vinden we heel interessant. We halen dat nu nog grotendeels uit België, Duitsland en Engeland, maar het zou prachtig zijn als we straks hop uit het Vechtdal kunnen toepassen. Mooi is ook dat we onze bostel, een restproduct van het bier brouwen, naar een agrariër in de streek gaat. Zijn koeien eten dat en dat schijn je aan het vlees te kunnen proeven.” Daarnaast werkt de brouwerij ook samen met de Oeverhorst, waar ze hun badderbier aan leveren. Dit bier komt niet uit de reguliere bierproductie maar hiervoor worden reststoffen (bier)ingezet en is geschikt om in te baden.

Het bockbier is de twaalfde biersoort van de Vechtdal Brouwerij.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Erik Driessen

Erik Driessen (1971) is journalist. Als kind werd hij elk weekeinde door zijn ouders meegesleurd voor eindeloze autotochten door Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Vechtdal. Daardoor kent hij elke millimeter van de gebieden waarover hij graag schrijft.