navigatie overslaan

Ontdek het Vechtdal

Leukste fiets- en wandeltips

  • Leestijd 3
  • Gelezen 8168 keer

Trek de wandelschoenen uit de kast of pomp je fietsbanden op… ervaar de mooiste plekken langs de wandel- en fietsroutes. Kies een rustmoment of uitzichtpunt om je te verwonderen over al het fraais dat het Vechtdal te bieden heeft. Nu iedereen op een elektrische fiets stapt, kun je wat sneller door het landschap fietsen en nog meer ontdekken. In het Vechtdal heb je alle tijd om de ruimte te ervaren en leuke rondjes te wandelen en te fietsen.

De mooiste fietsroute langs de Vecht heet de Vechtdalroute. Dit is een veelzijdige 249 kilometerslange fietsroute tussen Zwolle bij de monding van de Vecht en Darfeld (Duitsland) bij de bronnen van de Vecht. De Vechtdalroute is in beide richtingen te fietsen. Al fietsend volg je de loop van de Vecht. De route kun je in verschillende dagtrajecten volgen. Elk traject kent zijn eigen wisselende landschappen en bijzondere kunstobjecten. Sterker nog, door het fietsen van de Vechtdalroute fiets je door een kilometers lang openluchtmuseum. De Vechtdalroute volgt namelijk bijna dezelfde route als de Kunstwegen fietsroute, waardoor je onderweg kunt genieten van tientallen kunstwerken van hedendaagse kunstenaars.
Kijk hier voor de etappes, fijne overnachtingsplekken, lekkere lunchadressen

Topregio voor wandelaars

Het Vechtdal is hèt wandelgebied van Nederland. Er ligt voor 1.500 kilometer aan goed onderhouden wandelpaden in het Vechtdal, wat 2,5 maal zo lang is als het Pieterpad! Geliefde routes door het Vechtdal zijn onder andere de Landgoederenroute Dalfsen en het Vechtdalpad. De wandelvoorzieningen in het Vechtdal ontvingen al diverse onderscheidingen. Zo werd Dalfsen Groenste dorp en kleinste stad van Europa en werd Ommen in 2013 uitgeroepen tot 'Wandelgemeente van het jaar'. Hardenberg werd het jaar erna tweede in dezelfde verkiezing.

Vechtdalpad

Wil je het Vechtdal echt beleven en tegelijkertijd wat meer te weten komen over de geschiedenis van dit bloeiende gebied? Kies dan het Vechtdalpad. Dit prachtige lange afstandswandelpad begint in Zwolle en verhaalt over het ontstaan van het Vechtdal.
Bekijk hier de hele route

Kinderroutes

Kinderen en stilzitten is niet altijd de makkelijkste klus. Gelukkig heeft het Vechtdal ontzettend veel te bieden, met spannende wandelroutes, een speelnatuurpad, speurtochten en fietsroutes!
Ravotten in het bos?
Bekijk hier de leukste routes!

Hondenspeelbos

Een hondenspeelbos, hoe leuk is dat! In de boswachterij Staphorst is hard gewerkt aan een hondenspeelbos waar honden samen met hun baasje ‘veilig’ kunnen wandelen.
Kijk hier voor meer hondenspeelbossen

Tip

Het Pieterpad, de bekendste wandelroute van Nederland, loopt ook door Vechtdal Overijssel. Het ene moment passeer je de meanderende rivier de Vecht en het andere moment ben je omgeven door ongerept, groen natuurschoon zover het oog reikt. Je komt geheel tot rust in het Vechtdal en al helemaal op de prachtige overnachtingsplekken aan deze route.

Meer informatie over fiets- en wandelroutes of je eigen fiets- of wandelroute samenstellen? Klik dan hier!

Wat vind je van dit artikel?