navigatie overslaan

Doe-tips

De afwisselende vakantieregio Hardenberg

  • Leestijd 4
  • Gelezen 8350 keer

Van fietsen langs kunstwerken en op ontdekking in de natuur tot shoppen in de gezellige winkelstad of eindeloos spelen bij de zandverstuiving; Hardenberg is een afwisselende vakantieregio met eindeloze mogelijkheden. Het is dan ook geen wonder dat jaarlijks vele vakantiegangers zich hier nestelen op de topcampings, vakantieparken en bij de stijlvolle B&B’s.

Gezellige binnenstad

De stad Hardenberg staat bekend om de vele evenementen die er elk jaar plaatsvinden, zoals het Ballonnenfestival, straattheater en het Pleinfestijn. In de winkelstad is ’s zomers eigenlijk altijd wat te beleven. Het centrum is compact en het winkelaanbod verrassend met trendy winkels en leuke boetiekjes. Je vindt er een uitgebreid horeca-aanbod, met gezellige terrassen en sfeervolle restaurants. Hoe het leven er vroeger in de streek uitzag, zie en lees je in museum ’t Stadhuus. Wie een digitale tijdreis wil maken, kan de app Save the City: Hardenberg downloaden. In deze puzzeltocht leer je over de geschiedenis van Aaltje Kraak, de Klepperman en de eeuwige strijd met het water.

Vechtpark

De stad grenst aan de Vecht en aan het groene Vechtpark. Als bezoeker van het winkelcentrum maak je gemakkelijk een uitstapje richting de Vecht. De wandelpromenade nodigt uit voor een rustige wandeling langs het water. Er zijn verschillende zitplaatsen onderweg, zodat je in alle rust kunt genieten van de watervogels en de grazende koeien aan de overkant. Het haventje is ’s zomers een levendige plek waar je bootjes kunt huren, een hapje kunt eten of gewoon fijn kunt zitten kijken naar wat er allemaal voorbij komt dobberen.
Het Vechtpark is de favoriete plek van veel inwoners en toeristen. Je kunt er wandelen, sporten en kinderen kunnen er spelen. Het Vechtpark is voor veel mensen een rustgevende en groene plek om je even terug te trekken, maar het zorgt er ook voor dat de inwoners van Hardenberg droge voeten houden. In het park is veel ruimte voor waterberging gemaakt, die in extreme gevallen het regenwater vanuit de stad kan opvangen. In het Vechtpark ligt ook de Koppel. Bij dit Anjerpunt kom je alles te weten over water en natuur. In en rondom het natuuractiviteitencentrum is van alles te beleven en te doen voor jong en oud.

De Koppel
De Koppel

De regio ontdekken

Ook de regio Hardenberg, grenzend aan Duitsland en het Reestdal, vraagt om een ontdekkingstocht. Het afwisselende landschap en de pittoreske dorpjes rondom Hardenberg zijn de moeite waard.
Je kunt de streek heel goed vanaf het water verkennen. Hardenberg is ook een fantastisch vertrekpunt voor wandelaars en fietsers. Het fiets- en wandelnetwerk sluit naadloos aan op de routes naar Ommen, Dalfsen en Duitsland. Ook voor gezinnen zijn er verschillende routes, waaronder de kinderroutes van Joggem. Ben je een fijnproever? Verdiep je dan eens in de vele streekproducten van het Vechtdal. Terwijl de meeste mensen nog heerlijk in hun bed liggen, zijn de boeren in Hardenberg en omgeving al volop aan het werk. Met respect voor omgeving en milieu produceren zij de lekkerste streekproducten die ze elke dag weer met liefde maken. Wet je wat nog leuker is dan proeven? Maak kennis met de mensen en het verhaal achter het product!

De natuur in

De natuurlijke omgeving van Hardenberg bestaat alleen al uit een boswachterij van duizend hectare, recreatieplas De Oldemeijer en zwemplas Kotermeerstal in het aangrenzende Dedemsvaart. Een fietstocht of wandeling in de natuur levert soms bijzondere ontmoetingen op. Zo kun je reeën en roofvogels tegenkomen. Ook de beboste stuifduinen de Rheezer Belten zijn een bezoekje waard. Rondom de zandverstuiving kun je heerlijk wandelen en zandkastelen bouwen.

De Oldemeijer
De Oldemeijer

Actief

Wie zin heeft in een actieve dag, komt in Hardenberg ook aan zijn trekken. Zo kun je op een stepbike met gps door de omgeving crossen, boogschieten, suppen, mountainbiken of midden in een weiland een potje boerengolf spelen. Ook als het weer iets minder goed meewerkt, is er in de omgeving van Hardenberg altijd iets te ondernemen. Bezoek de bioscoop, een indoor speelparadijs, ga bowlen, zwemmen of sluit je op in een Escaperoom! Een mooie dag in regio Hardenberg sluit je natuurlijk samen af met een gezellig diner. Er zijn tal van eetcafés en restaurants, zowel in Hardenberg als in de omgeving. Eet smakelijk!

Wat vind je van dit artikel?