Dalfsen, groenste kleine stad

Verrassend Vechtdal

U kunt zich in Dalfsen verbazen over de zwevende kei, fietsen over oude koningswegen, wandelen door landgoederen of ergens in de gezellige verlichte straatjes een terrasje pakken. Maar bovenal kunt u in Dalfsen genieten van ruimte en rust. De uitkijkttoren geeft een weids en prachtig uitzicht richting het Vechtdal en het bosrijke landschap bij de Vecht.

Ruimte en aandacht

Dalfsen, bekend van ijkpunten als de Blauwe Bogenbrug en ‘De Zwevende Kei’. Wie een ritje langs de lanen met monumentale landgoederen en bomen rijdt rond Dalfsen snapt meteen de vergelijking met ‘groene parel aan de Overijsselse Vecht’. Hier bestaat het nog: ruimte en aandacht voor natuur en cultuur. Niet voor niks heeft de bekende acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé deze inspirerende omgeving gekozen voor zijn buitenverblijf. Dalfsen werd eerder al uitgeroepen tot groenste dorp van Nederland en in 2016 is goud veroverd met de titel ‘Groenste kleinste stad’ tijdens de Europese verkiezing.

Jaarlijkse groencompetitie: Entente Florale Europe

De vereniging AEFP (link European Association for Flowers and Landscape) zet zich in voor een meer groene en aangename omgeving in Europese steden en dorpen en organiseert jaarlijks de internationale wedstrijd ‘Entente Florale Europe’. Deze jaarlijkse competitie heeft als doel meer aanplant en onderhoud van parken, bossen, tuinen met bloemen en struiken, groen in de straten, speeltuinen en goede infrastructuur te bevorderen. Het behoeft geen uitleg dat dit de kwaliteit van leven en recreëren voor de inwoners, maar zeker ook voor toeristen zo aangenaam maakt.

Groene parels aan de Vecht

Dalfsen is een fietsgemeente bij uitstek en groen, natuur en landschap komen als vanzelf bij elkaar zelfs in particuliere tuinen. De meanderende Vecht en de vele routes en bezienswaardigheden lenen zich bij uitstek voor fietsliefhebbers. Maar ook wandelaars en vis- en vaarrecreanten kunnen hun hart ophalen in het landschap rond de oevers van de Vecht. Welke groene parels moet je beslist niet missen? Een aantal suggesties op een rijtje:

1. Uitkijktoren de Stokte

Pleisterplaats en Uitkijktoren De Stokte is een stilteplateau op grote hoogte; eenmaal boven gekomen kun je plaatsnemen op een van de barkrukken in het stiltecafé om te genieten van het weidse uitzicht over de rivier de Vecht.

2. Pontje Hessum

Pontje Hessum verbindt het buurtschap Hessum met De Stokte aan de noordzijde van de Vecht. Het is een zelf te bedienen pontje wat nu juist zoveel charme geeft tijdens je fiets- of wandeltocht. Vaarseizoen is april t/m oktober maar check altijd i.v.m. de weersomstandigheden.

3. Tuinderij Ernie van der Kolk

Tuinderij Ernie van der Kolk is een teler van asperges en zacht fruit met een leuke boerderijwinkel waar alle streekproducten worden verkocht. Neem ook een kijkje bij de aspergebedden of in de boomgaard.

4. Kasteel Rechteren

Kasteel Rechteren is het enige middeleeuwse kasteel in Overijssel dat bewaard is gebleven. Het kasteel is niet toegankelijk voor bezoek maar de kasteeltuinen wel en het geheel is goed te zien vanaf de weg van Vilsteren naar Dalfsen.

5. Bij de Oorsprong

Bij de Oorsprong oftewel bij de ‘Kassen van Eef’ proef je de smaak van oergroenten. Eef Stel is hofleverancier van Jonnie Boer van De Librije en teelt al 20 jaar groenten met micro organismen en gevitaliseerd water, oftewel oerwater. Met als resultaat frisse en stevige groente met tongstrelende smaak dat je echt geproefd moet hebben.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen