Zes wilde tips

Doe-tips

Geschreven door Jorinde Brink

Aan de rand van het Vechtdal, in de omgeving van Gramsbergen, vind je twee mooie gebieden waar natuur en historie samengaan. De Groote Scheere en de Loozensche Linie lenen zich perfect voor een heerlijke wandeling. Alleen, of met het hele gezin.

De Groote Scheere

Landgoed De Groote Scheere is een historisch cultuurlandschap op de grens van Overijssel en Drenthe. Tussen de rietgedekte boerderijen met karakteristieke luiken, houtwallen en eeuwenoude zandpaden ontdek je een uniek landschap, maar ook twee leuke wandelroutes.

omschrijving
omschrijving

Kidsbeweegroute

Even lekker eruit! De Kidsbeweegroute is een wandelroute van één kilometer voor en door kinderen. Langs de route staan borden met kindertekeningen van dieren die je op het landgoed tegen kan komen, educatieve weetjes en leuke beweegopdrachten. De Kidsbeweegroute start en eindigt bij pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve.

omschrijving
omschrijving

Verhalenpad

Vanaf De Ganzehoeve kun je ook kiezen voor het Verhalenpad, een wandelroute van 5 of 7 kilometer. Tijdens de wandeling leer je veel over de historie, de natuur en cultuur van dit bijzondere landgoed. Langs de route vind je informatieborden met boeiende verhalen uit de geschiedenis van landgoed De Groote Scheere.

De Loozensche Linie

De Loozensche Linie, tussen Gramsbergen en Hardenberg, is een oude verdedigingsschans die dateert uit de tijd van Napoleon. Een prachtige plek voor een korte stop. Om even te ravotten of juist tot rust te komen.

omschrijving
omschrijving

Op de uitkijk!

Beklim de uitkijktoren en je hebt een prachtig uitzicht over De Loozensche Linie die circa veertig hectare groot is. Eén van de zichtbare onderdelen die bewaard is gebleven is een deel van het bastion aan de overkant van de Vecht.

omschrijving
omschrijving

Naar de overkant

Ook aan de overkant is het prachtig. Neem het pontje, een leuke manier om de Vecht over te steken. Met één druk op de knop kun je zelf de motor van het elektrische pontje in beweging zetten. In de winter wordt het pontje uit het water gehaald, vanaf 1 april kun je deze weer gebruiken.

omschrijving
omschrijving

Natuur(lijk)

De Loozensche Linie is een prachtig stukje natuur. Vanaf de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht op de Vecht, maar ook op de grond ontdek je een verscheidenheid aan flora en fauna. Zo groeit er ’s zomers de zeldzame Vechtanjer en als je heel stil bent kun je er zomaar een ree, vos of konijn voorbij zien lopen. Ook de visarend, lepelaar en ijsvogel kun je hier spotten!

omschrijving
omschrijving

Stoere kunst

Wat staat daar in het water? Aan de overkant van de Hardenbergerweg staat een stoer kunstwerk in het water. Het staat symbool voor het leger dat er ooit vastliep in het moeras. Leuk detail, het kunstobject is opgebouwd uit oude, afgedankte materialen van het Nederlandse leger zoals rupsbanden, helmen, granaathulzen en munitiekisten.

Kijk voor deze en nog meer leuke tips ook eens op VisitHardenberg

Foto's zijn gemaakt door Simone van Eerde

Geschreven door Jorinde Brink

Jorinde Brink (1980) is tekstschrijver. De geboren en getogen Hardenbergse is trots op haar roots. Ze woonde vijf jaar elders, maar kwam terug om er nooit meer weg te gaan. Schrijven over en voor de regio doet ze het liefst.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen