navigatie overslaan

Het dorp Lemelerveld, dat zijn naam dankt aan het veld van Lemele, is ontstaan in 1854. Toen vestigde zich hier de familie Blikman Kikkert. De door de familie opgerichte suikerfabriek is van grote betekenis geweest voor het ontstaan van Lemelerveld als dorp. Door de vestiging van dit bedrijf kwam er leven in de brouwerij.

Ontdek Lemelerveld

Sukerbietndorp

Zowel arbeiders als leidinggevenden vestigden zich vanuit alle windstreken in Lemelerveld dat daarmee een zeer gemengde bevolking kreeg. In 1917 werd besloten de fabriek stil te leggen. De sluiting van de fabriek betekende het einde van het “Sukerbietndorp”. Toch spraken de mensen nog lange tijd over “Sukerbietndorp” in plaats van Lemelerveld.

Bijzonder landschap

De streek wordt gekenmerkt door een afwisselend landschap. Aan de oostzijde grenst de gemeente aan de Sallandse Heuvelrug, een groot natuurgebied met veel bos en heide. Deze omgeving is rijk aan landgoederen en kastelen. Aan de westzijde ligt de rivier de IJssel met prachtige uiterwaarden. Een prachtige omgeving voor eindeloze fiets- en wandeltochten.