navigatie overslaan

Doe-tips

Ommen, Hart van het Vechtdal

  • Leestijd 2
  • Gelezen 6288 keer

Ommen, gelegen in het hart van het Vechtdal, is een schitterende Hanzestad met een rijke geschiedenis en bruisend centrum. Dankzij de handel over De Vecht verdiende Ommen al in 1248 z’n stadsrechten, maar tegenwoordig is de historische Vechtdalstad vooral een toeristische trekpleister. Duizenden vakantiegangers bezoeken Ommen ieder jaar voor een weekend in een B&B of hotel, of plannen hun zomervakantie van meerdere weken in één van vele vijf sterren campings, die Ommen rijk is. Eenmaal Ommen ontdekt, wil je ieder jaar terug naar het hart van het Vechtdal.

Wat te doen in Ommen?

Ommen is alle dagen van het jaar een bezoek waard. Het historische centrum van de stad en het dorpse karakter maken van Ommen een gemoedelijk en idyllisch plaatsje aan de Vecht. In het centrum kan je shoppen in diverse winkels en ateliers met wisselende mode- en kunstcollecties. Stop ook even bij de Boerderijwinkel, waar je allerlei overheerlijke streekproducten kunt inslaan. Voor een cultureel uitstapje kan je in Ommen kiezen uit drie prachtige musea: het Nationaal Tinnen Figuren Museum, het Streekmuseum en het Vliegermuseum.

Wandelen en fietsen in Ommen

Gelegen in het hart van het Vechtdal is Ommen een ideale uitvalsbasis voor talloze wandel- en fietsroutes door het Vechtdal en Reestdal. Ga de uitdaging aan en beklim de Lemeler- of Besthmenerberg. Wissel de activiteiten te land af met sportieve opties te water, zoals kanoën, zwemmen, vissen of een boottocht over De Vecht.

Culinair Ommen

Culinair heb je het voor het uitzoeken in Ommen. Een breed aanbod restaurants vertegenwoordigen alle voorname keukens van de wereld, en natuurlijk is er ook een lokale brasserie, bistro en snackbar voor een lekkere daghap of friet. Wie een lokale specialiteit wil proeven moet bij de bakker vragen naar ‘zûte plassies’: een vijfhoekig broodje van gekruid brooddeeg. De bakkers van Ommen houden het recept al eeuwenlang geheim, maar wie weet kan jij de ingrediënten achterhalen!

Ommer Bissingh

Wat de Vechtpark Zomermaand is voor Hardenberg, dat is de Ommer Bissingh voor Ommen. Van juli tot eind september vinden er tal van zomerse activiteiten en zomerevenementen plaats in Ommen variërend van een traditionele paardenmarkt en Hanzedag, tot jaarmarkten en muziekavonden. Houd de agenda in de gaten, want tijdens de zomer is het ieder weekend feest in Ommen, hart van het Vechtdal.

Wat vind je van dit artikel?