navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Vilsteren: groen en gastvrij landgoeddorp

  • Leestijd 4
  • Gelezen 13381 keer
  • Geschreven door Martijn Koetsier

Aan een groene bosrand ligt het landgoeddorp Vilsteren, met de Vecht op een steenworp afstand. Een fijne plek om van de natuur te genieten, of om even helemaal tot rust te komen. Dorpen als Ommen en Dalfsen liggen dichtbij, dus wat meer drukte en gezelligheid zijn altijd binnen handbereik.

play

Wat is er te doen in Vilsteren?

Vilsteren is een favoriete bestemming voor wie van rust en natuur houdt. Lekker luieren aan de Vecht, wandelen door de weelderige bossen en daarna heerlijk uit eten. In Vilsteren kun je elke dag volop genieten zoals jij dat wilt.

Foto: Hugo Vernhout
Foto: Hugo Vernhout

Wandelen en fietsen

Vanuit het dorp wandel je zo de bossen in. Stippel je eigen route uit, of volg een van de verschillende aangegeven routes in de buurt. En ook als je op de fiets stapt, valt er veel moois te ontdekken.

1. Wandelroute: langs het water Je startpunt is Landgoedcentrum Vilsteren, waar je ook je auto kunt parkeren. Hier ligt een folder met de route al voor je klaar. Je wandelt 5 kilometer langs meertjes, vaarten en de uiterwaarden van de Vecht.

2. Wandelroute: stukje Vechtdalpad Het Vechtdalpad is een wandelroute van ruim 86 km en loopt van Zwolle tot aan de Duitse grens bij Gramsbergen. De route komt ook langs Vilsteren en voert vanuit het dorp naar de stuw in de Vecht.
Bekijk de wandelroute

3. Fietsroute: Rondje Dalfsen - Ommen Tijdens deze route van zo’n 40 kilometer zie je een paar van de mooiste plekjes van het Vechtdal. Als je begint in Vilsteren fiets je door de bossen naar Ommen, waar je de Vecht oversteekt. Via Dalfsen maak je het rondje af, waar je onderweg bij restaurant Mooirivier even lekker op het terras aan het water kunt zitten.
Bekijk de fietsroute

4. Fietsroute: Rondje Regge en Heuvelrug Een route van 175 kilometer, dus perfect voor een korte fietsvakantie. Of om een deel van te fietsen als je in de buurt van Vilsteren wilt blijven. Via Ommen fiets je verder door bossen en langs weilanden. Bij Lemele kun je afsnijden naar het laatste stukje van de route, zodat je weer uitkomt in Vilsteren.
Bekijk de fietsroute

Nog meer fietsen en wandelen in de buurt van Vilsteren:

Wandelen op het langste natuurpad van Nederland

Fiets de Kastelenroute Dalfsen

Fiets de Vechtdalroute

Geniet van de culinaire Smaakfietsroute

Eten en drinken

Herberg de Klomp
Sfeervol hotel en restaurant in Vilsteren, midden in het dorp. Je bent van harte welkom voor een lunch, high tea of uitgebreid diner!

Herberg de Klomp is ook één van de vijf Anjerpunten in het Vechtdal: bijzondere plekken waar je meer ontdekt over een plaats en de band met de rivier De Vecht.

Hotel Mooirivier
Hotel met restaurant net buiten Vilsteren, maar prachtig gelegen aan de Vecht. Als je lekker wilt eten vind je hier een mooie kaart met Hollandse gerechten, voorzien van een Frans tintje. Maar een snelle lunch of lekker drankje op het terras aan het water kan natuurlijk ook.

Mooirivier, met terras van de Vecht
Mooirivier, met terras van de Vecht

Natuur

Natuurliefhebbers zijn absoluut in hun element in Vilsteren. Je kunt hier uren dwalen en dieren spotten in de uitgestrekte bossen. En met prachtplekken als de Besthmenerberg en de Archemerberg in de buurt heb je genoeg opties voor een mooi dagje uit in de natuur.

Besthmenerberg
Besthmenerberg

Bereikbaarheid

Vilsteren is goed met de auto bereikbaar. Je kunt je auto parkeren bij de kerk naast het Landgoedcentrum in het dorp. Wil je met de trein komen? Dan stap je uit op het station van Ommen. Vanaf daar kun je verder met de bus of je huurt een OV-fiets.

Overnachten in Vilsteren

Wil je overnachten in Vilsteren? Dan heb je verschillende opties. Lekker comfortabel in een hotel of kamperen in de natuur, net wat je wilt. Kies je bedje bij een van de volgende fijne plekken:

Hotel: Herberg de Klomp

Camping: Kampeerterrein Vilsteren

Vechtdalcamping: Het Tolhuis

Herberg de Klomp
Herberg de Klomp

Boerenmarkt Vilsteren

De rijke natuur en de lokale boeren zorgen samen voor mooie eerlijke producten. Samen met ca. 20 producenten uit het Vechtdal wordt elke derde zaterdag van de maand in Vilsteren een boerenmarkt met streekproducten georganiseerd. Van 11.00 tot 16.00 uur staan lokale boeren en collega-boeren uit het Vechtdal klaar voor de liefhebber van Vechtdalproducten.

Meer over Vilsteren

Vilsteren is een landgoeddorp, maar wat is dat nou eigenlijk? Het dorp Vilsteren wordt voor het eerst genoemd in 1382. Verschillende stukken grond wisselen in de loop der eeuwen van eigenaar.
Tegen het einde van de 18e eeuw begint het landgoed zoals we dat nu kennen vorm te krij-gen. Er is een buitenplaats met park en met een school, kerk, herberg en molen ontstond er een heus dorp op het landgoed. Middelpunt van een hechte gemeenschap, die Vilsteren vandaag de dag nog altijd is.

Landgoed Vilsteren
Landgoed Vilsteren

Ontdek hier alle unieke beleefplekken langs de Vecht

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Martijn Koetsier

Martijn Koetsier (1980) is freelance copywriter en SEO-specialist. Groeide op in Wijhe, verhuisde naar de Randstad en keerde met veel plezier weer terug naar de goede kant van de IJssel.