De drie genomineerden voor de Vechttrofee 2018 zijn bekend!

Wie wint de Vechttrofee 2018?

Jaarlijks reikt Vechtdal Marketing de Vechttrofee uit aan personen of organisaties die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt om de naam van het Vechtdal in positieve zin uit te dragen. Kandidaten voor deze prijs worden aangedragen door bewoners en bedrijven in het Vechtdal en zij zijn uiteindelijk ook degenen die bepalen wie de prijs wint, nadat uit alle aanmeldingen een top drie is gemaakt.

Lees hieronder de informatie over de genomineerden. Stemmen is mogelijk tot woensdag 30 januari 15.00 uur.

Stem hier op jouw favoriet!

Stem hier op jouw favoriet!

Martin Overweg

Martin is eigenaar van De Klashorst. Een, in het jaar 2000, boerencamping overgenomen van zijn ouders en door hem getransformeerd naar een erkend Natuurkampeerterrein in Diffelen. Martin groeide er op met liefde voor de natuur en in het bos is waar hij de meeste tijd van zijn jeugd verbleef. Gasten en vooral kinderen moe(s)ten weer in verbinding worden gebracht met de functie van natuur en dat is zijn missie voor De Klashorst. Anders dan de boswachter doet en meer zoals onze (voor-)ouders van de natuur leefden, heeft Martin al veel mensen meegenomen in het avontuur van het overleven in en met de natuur, wat bushcraft heet.

Als ervaren bushcrafter beschikt Martin over de kennis en vaardigheden om meerdere dagen te overleven in de wildernis. Martin volgde daarvoor zijn Bushcraft-Basis, Bushcraft-Vervolg, Bushcraft-OverLeven én afgelopen najaar zijn Bushcraft-Solo in Schotland. Hij heeft hiermee het Vechtdal mede op de kaart gezet. Wat ooit begon met een Bushcraft Kinderpartijtje voor Kids groeide uit naar Bushcraft Belevingswandelingen van een paar uur tot een meerdaagse voor Vrouwen, voor Ouder én Kind en Kanotochten. Onder andere De Stentor, het Dagblad van het Noorden, Vechtdal Editie, Recreactie, de KCK en ANWB Kampioen schreven erover en Radio2 De Heer Ontwaakt, RTV Oost, Zapp Skill, NPO Geloof en een Hoop Liefde maakten er hun radio en tv-uitzendingen over.

Zijn passie voor bushcraft is met respect leren leven met onze natuur, niet alleen met flora en fauna, maar juist ook met elkaar. Martin werd voorgedragen aan de Natuurverdubbelaars voor input aan het provinciale programma Ondernemen met Natuur, draagt als parel van het Vechtdal bij in de groep Greenline Vecht, laat jaarlijks vrijwillig aan duizenden mensen op Hardenberg Buiten zien wat bushcraft betekent en helpt De Groene Koepel bij het ontwikkelen van de Cultuurhistorie App.

Miriam Gerrits

Miriam zit in het projectteam van de Groene Loper Vechtdal. De Groene Loper Vechtdal wil een verbindend element zijn tussen de inwoners met hart voor de natuur in de kernen Gramsbergen, Hardenberg, Ommen en Dalfsen. Binnen de Groene Loper Vechtdal zijn ‘biodiversiteit’ en ‘samen’ de kernwoorden.

Afgelopen jaren zijn er onder haar enthousiaste begeleiding bijna 40 projecten (!) ontwikkeld. We noemen er een paar:

-Slagharen, zorgcentrum De Eik (vrijwilligers, bewoners en schoolkinderen maken gezamenlijk voormalig kloosterterrein natuurvriendelijk; bloemen gezaaid, bloembollen geplant).

-Hardenberg, GBS A. Rissaeus (een groener schoolplein en bloembollen gepoot).

-Lutten, richting Sluis 7 (Buurtvereniging Gouwe buurt en Plaatselijk Belang Lutten hebben het Gedempt kanaal ingezaaid met een wild bloemenlint. Wandelpad gemaakt, gezamenlijke aanpak terrein met buurt).

-Heemse (Wildebloemenlint - gezaaid door buurtbewoners en uitgebreid door de gemeente. Speciaal bloemen voor wilde bijen).

-Bergentheim (P.B. Gouden Ploeg; met buurt bloembollen geplant).

-Dedemsvaart, Kotermeerstal (bloembollen geplant met buurt).

-Ommerkanaal (ouders, kinderen en medewerkers hebben een ‘vlinderplein’ geplant en er is voor de kleuters een kruidentuin gemaakt).

-Ommen (vrijwilligers hebben het zwembadterrein aantrekkelijker gemaakt voor insecten, hebben groei wilde planten gestimuleerd, biotoop ijsvogel verbeterd).

-Witharen (terrein ingeplant, bloembollen).

-Nieuwleusen (inwoners ontwikkelen buurtboerderij, er zijn bloembollen geplant en er is educatief materiaal ontwikkeld).

-Dalfsen (Groen Gebogen ontwikkelt buurtboomgaard voor school en senioren).

Onlangs is er een boek ‘Vechtverhalen’ verschenen. Miriam is een van de Nederlandse schrijfsters. Haar verhaal is hierin geplaatst. Waar mogelijk promoot ze dit boek. Tevens te koop namelijk bij NAC De Koppel; Anjerpunt en haar werkgever. Miriam heeft inmiddels een aardig oeuvre aan Vechtdalverhalen en -gedichten opgebouwd.

Boerenmarkt Vilsteren

De markt wordt sinds maart 2018 door een aantal mensen uit Vilsteren samen georganiseerd en heeft zowel het Vechtdal als de Vechtdalproducten een boost gegeven. De markt is een groot succes en zoals het er nu naar uitziet een blijvertje.

De markt verbind sociale samenwerking, de vermarkting van streekproducten en een eerlijke prijs voor zowel de producent als de consument.