Rolstoelvakantie: het Vechtdal denkt in mogelijkheden

Verrassend Vechtdal

Geschreven door Eelke

Op vakantie in eigen land wordt steeds populairder. En dat is niet voor niets. Nederland heeft heel veel te bieden en je kunt mooi de tijd nemen om alle hoeken en gaten goed te verkennen. Zoals het Vechtdal met het brede en gevarieerde aanbod. Zoek je een vakantie met zorg of wil je een rolstoelvriendelijke vakantie in Nederland? Ook dat is prima mogelijk. Pak je koffers en geniet van je vakantie met rolstoel in het Vechtdal.

Nederland is, zoals bekend, een erg vlak land. Daardoor zijn de meeste obstakels al weggenomen. Verplaatsen is relatief gemakkelijk in Nederland: de wegen en het spoor zijn uitstekend geregeld en worden goed onderhouden. Assistentie is op vele stations mogelijk. Voor een rolstoelvakantie kun je in het Vechtdal uitstekend terecht bij de vele toegankelijke accommodaties, zoals groepsaccomodaties, B&B’s, vakantiehuizen én zelfs campings die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Verschillende wensen

Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende wensen. Dat geldt ook voor rolstoelgebruikers. Voor een aangepaste vakantie in de rolstoel zijn er daarom oneindig veel mogelijkheden. De basis is dat je voor een rolstoelvakantie een goed toegankelijke accommodatie zoekt waarbij je je goed kunt bewegen, een toegankelijke doucheruimte hebt, een rolstoelvriendelijk toilet en een bed op niveau.

Voor een deel van de rolstoelgebruikers is zo’n ‘aangepaste vakantie’ al voldoende. Voor kleine drempels kan een oplossing worden gevonden. Misschien ben je handig genoeg om een hindernis te nemen en vind je dat zelfs een uitdaging! Veel aanbod is goed toegankelijk voor compacte rolstoelers en voor mensen die fysiek sterk genoeg zijn om kleine obstakels te nemen. Voor zwaardere zorgvragen is er het specifieke aanbod van de Imminkhoeve en Landhoeve de Zwiese die specialist zijn op het gebied van rolstoel- en zorgvakanties. Misschien heb je wat meer assistentie nodig? Ook voor die situaties moet je ervan uit kunnen gaan dat jouw vakantie perfect zal verlopen. Vraag wel altijd na of die zorg beschikbaar is, zodat je zeker weet dat het aanbod aansluit op jouw wensen.

Toegankelijk Nederland

Een goed geslaagde rolstoelvakantie gaat over zo veel meer dan een drempel die is weggehaald of een toilet dat bruikbaar is. Het gaat om het gevoel welkom te zijn. Dat ben je zeker in het Vechtdal. Was het vroeger nog zo dat mensen moesten smeken om een pand binnen te mogen, tegenwoordig is dat de norm.
Alle gemeenten in Nederland én dus ook het Vechtdal moeten ervoor zorgen dat iedereen, rolstoelgebruiker of niet, met of zonder beperking of chronische ziekte, mee kan doen. Dat is vastgelegd in het VN-verdrag ‘Handicap’ dat Nederland heeft bekrachtigd. Gebouwen en de openbare ruimte moeten toegankelijk zijn of worden. Niet alleen de gebouwen van de overheid maar álle gebouwen die een publieke functie hebben zoals winkels, restaurants, musea en noem maar op. Toegankelijkheid is dus de norm en ontoegankelijkheid niet meer. En daar pluk jij de vruchten van in het Vechtdal.

Welkom

Is alles dus meteen goed geregeld? Dat is nog niet het geval, maar er is al een grote stap gemaakt. Voor een vakantie met rolstoel in Nederland hoef je niet meer te zoeken naar een speld in een hooiberg. Er zijn veel sites die een aanbod hebben. Hele regio’s, zoals het Vechtdal, rollen de loper uit om mensen in een rolstoel te ontvangen en welkom te laten voelen. Omdat je er bij hoort en niet omdat we extra moeite moeten doen.

Het mooiste is als je een vakantie kunt boeken en weet dat je gemakkelijk bij elke accommodatie terecht kunt en er allerlei activiteiten kunt ondernemen. Daar wordt alles voor ondernomen. Elke vakantieganger zal eens moeten improviseren omdat een plan (soms letterlijk) in het water valt. Of omdat een boot vol is, er geen kaartjes meer zijn voor een film of een andere activiteit. Dan ga je op zoek naar alternatieven, maar die moet je wel hebben. Het zal tijdens een rolstoelvakantie niet anders zijn. Dus even informeren of je terecht kunt, is wel handig.

Vergeet niet de parkeerplek: het is lang niet overal logisch dat je je auto in de directe omgeving kunt parkeren. Soms liggen parkeerterreinen wat verder weg en wil je toch vlakbij je accommodatie kunnen komen.
Denk ook aan afstanden die overbrugd moeten worden op een vakantiepark naar een restaurant en bedenk of dat voor jou te behappen is. Voor een deel hebben we jouw informatie nodig om van jouw rolstoel vakantie een geslaagde vakantie te maken! En komen er onverwachte zaken op je pad? Dan is het altijd mogelijk om flexibel naar een oplossing te zoeken.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen