Fietsen

Opgepompte fietsbanden en wellicht een goed gevulde picknickmand voor onderweg. Dat is alles wat je nodig hebt. Met je voeten op de pedalen en je gezicht in de wind gaan er vele honderden kilometers aan fietspaden aan je voorbij.

Fiets over bospaden en oude klinkerwegen, onderweg zie je dat het rivierlandschap stroomopwaarts plaatsmaakt voor uitgebreide loof- en naaldbossen met heuvels. Heidevelden gaan over in koelanden en houtwallen in bossen. Geniet al fietsend van het steeds wisselende landschap.

Top 5 must do’s

1. Fietsnetwerk

In het Vechtdal zijn er volop mogelijkheden om er met de fiets op uit te trekken. Neem Alle Tijd om te genieten van al het moois dat dit gebied te bieden heeft. De mooie natuur, de cultuurhistorie en de recreatieve voorzieningen bieden je de kans om de pareltjes van het Vechtdal met eigen ogen te ontdekken. Met behulp van het Fietsroutenetwerk creëer je eenvoudig je ideale fietsroute, precies afgestemd op jouw wensen. Je bepaalt zelf het startpunt, de afstand en de omgeving die je het meeste aanspreekt. De fietsroutetracés zijn met zogenaamde 'knooppunten' aan elkaar verbonden. Ieder knooppunt heeft een eigen nummer. Je volgt de borden van knooppunt naar knooppunt. En verdwalen? Dat is met de duidelijke bewegwijzering vrijwel onmogelijk!

2. Kunstwegen

Voor wie kunst en natuur wil combineren met een portie lichaamsbeweging, is Kunstwegen een echte aanrader. Kunstwegen volgt in grote lijnen de rivier de Vecht, die op een lengte van 180 km dwars door het Duits-Nederlandse Vechtdal van Ohne over Nordhorn naar Zwolle gaat. De route is opgedeeld in zeven trajecten. Fiets door een afwisselend landschap en ontdek onderweg op 80 geselecteerde plekken eersteklas kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. Kunst en natuur – een bijzondere ontmoeting met talrijke verrassingen. De kunstwegenroute is het grootste en één van de meest interessante openluchtmuseum van Europa! De borden van de kunstwegen-route wijzen je tijdens je rondrit de weg. Bij alle kunstwerken vindt je tot op grote afstand zichtbare informatiezuilen met wetenswaardigheden over de kunst, de natuur en de geschiedenis van de regio.

3. Smaakfietsroute

De Vecht baant zich al kronkelend een weg door het schitterende landschap en passeert pittoreske dorpjes, landgoederen, bossen en heide. Een landschap waarin vervlogen tijden bewaard zijn gebleven, waar u nog volop ruimte en rust vindt en waar u echt BOERgondisch kunt genieten. De Smaakfietsroute Vechtdal, die ongeveer 40 kilometer lang is, is een schitterende fietstocht langs kastelen en havezaten gecombineerd met een aantal culinaire stops waar je de streek letterlijk kunt proeven. Je proeft de pure streekproducten die de kok verwerkt in overheerlijke gerechten. Vergeet niet om enkele locale producenten te bezoeken.

4. Verhalen palen

De wilde deerne van Kranenburg, het ontstaan van de Lemelerberg, de Witte Wieven in Dalfsen of de smokkelaars in Vilsterborg. De vroegere verhalen over het Vechtdal brengen de omgeving tot leven en met de achtergrondgeluiden lijkt het soms net of je in een hoorspel terecht bent gekomen. De spannende mythen en sagen veranderen wellicht je blik op de omgeving. Deze verhalen en nog veel meer worden verteld door bekende Vechtdallers, het kan voorkomen dat je naar een verhaal luistert, ingesproken door Jeroen Krabbé of Erik Hulzebosch. In het Vechtdal aan het fietsroutenetwerk zijn 30 verhalenpalen geplaatst. Op deze punten komt door het trappen op een pedaal een verhaal tot leven. Ieder verhalenpaal heeft een verhaal voor volwassenen en een verhaal voor kleine kinderoortjes. Een leuke afwisseling tijdens een mooie fietstocht door het Vechtdal.

5. Spoor van de Molenaar

Op je fiets langs verschillende boerderijen in Hoonhorst. Tijdens een leuke en afwisselende toch ga je op zoek naar de ingrediëntcodes voor jouw pannenkoek. Wat heb je allemaal nodig? Misschien biologische spek, melk, eieren en graan? Breng ook een bezoek aan de molen van Fakkert, de hoogste molen van Overijssel. Heb je al je ingrediëntcodes verzameld? Lever ze in bij Café Restaurant Zalen Kapper en geniet van je heerlijke ambachtelijke gebakken pannenkoek.