navigatie overslaan

Alle tijd om te slapen

Aangepast vakantiehuis in allerlei soorten en maten

  • Leestijd 4
  • Gelezen 4139 keer

Wat past bij jou? Een mooi ruim vrijstaand vakantiehuis waar je privacy hebt? Of vind je de gezellige drukte van een camping meer iets voor jou of jouw gezelschap? Hou je ervan om middenin de natuur te zitten of heb je de gemakken van een stad graag onder handbereik? Er is niet één vorm van een aangepast vakantiehuis. Je vindt ze in allerlei soorten en maten in het Vechtdal. De natuur krijg je er altijd bij, want die vind je echt overal. De gastvrijheid ook, want daar staan de bewoners én ondernemers van het Vechtdal om bekend.

Aangepast of aangepast?

Je zoekt en speurt op het internet naar een accommodatie die precies past bij jouw wensen. Dat is best even zoeken, want elke locatie heeft weer andere plussen en minnen. Als een eigenaar aangeeft dat een vakantiehuis is aangepast, dan moet het wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zodat jij er goed gebruik van kunt maken. Ten eerste moet het aangepaste vakantiehuis goed bereikbaar zijn. Je moet er goed met eigen vervoer of het openbaar vervoer kunnen komen. Alle in- en uitgangen moeten bereikbaar zijn. Niet alleen voor mensen in een rolstoel, maar ook voor mensen met andere beperkingen of een chronische ziekte. Lage hekjes zijn voor mensen met een visuele beperking heel lastig. Hetzelfde geldt voor uitstekende delen.

Verschillen

Denk niet bij een aangepast vakantiehuis dat het er altijd hetzelfde uitziet. De één biedt een volledig toegankelijke woning met allerlei hulpmiddelen in de badkamer of doucheruimte. Er is dan zelfs een lift om in bad getild te worden. De ander heeft een badkamer die gemakkelijk toegankelijk is met een rolstoel of rollator en waar een douche- of badzitje aanwezig is. Het is niet one size fits all als het om toegankelijkheid én bruikbaarheid van een aangepast vakantiehuis gaat.

Even navragen

Elk aangepast vakantiehuis zal aangeven wat een huurder ervan kan verwachten. Hoeveel ruimte is er om met een gezin, partner of andere familieleden te verblijven? Wat kun je samen ondernemen? Een aangepast vakantiehuis waarin je afgezonderd bent van de anderen, kun je niet een aangepast vakantiehuis noemen. Aanpassingen gaan ook over de keuken en de woonkamer. Het is fijn als je zelf ook in de keuken een maaltijd kunt bereiden, de koelkast op hoogte zit en je zelf bij servies en bestek kunt. Niet alle vakantiehuizen zijn zo aangepast dat dat lukt. Even navragen voorkomt teleurstellingen. Tafels die te laag zijn zodat je er niet onder kunt met je rolstoel: ook erg lastig. Voor senioren is het misschien prettig om een sta-opstoel te hebben. Vind je dat fijn voor je vakantie? Vraag er dan naar.

Meer ruimte?

Een aangepast vakantiehuis biedt in elk geval één persoon de ruimte, maar als je bijvoorbeeld twee kinderen met een beperking hebt, is het handig om te weten of je daar terecht kunt. Soms vaagt een eigenaar of je zelf materialen mee kunt nemen. Zo krijg je ook op je vakantieadres een vertrouwd en veilig gevoel. Heb je echt bijvoorbeeld een hoog-laagbed nodig, wil je dat zorgverleners je helpen of kan een familielid dat doen: het zijn allerlei voorwaarden en vragen die aan de eigenaar van een locatie te stellen zijn. Als het goed is, is aan veel zaken gedacht, maar aan álles denken is lastig omdat er echt veel verschillende vragen kunnen zijn.

Naar buiten

Vergeet ook niet te vragen naar de buitenruimte: is er een terras waar je gemakkelijk naartoe kunt vanuit het aangepaste vakantiehuis? Is het buitenmeubilair geschikt? Zijn er aangepaste speeltoestellen voor kinderen met een beperking? Als je zelf een vragenlijstje opstelt, voorkom je veel teleurstellingen en kun jij optimaal genieten van jouw verblijf in een aangepast vakantiehuis!

Naar de aangepaste vakantiehuizen

Wat vind je van dit artikel?