navigatie overslaan

Kanjers uit het Vechtdal

Het Vechtdal is, letterlijk én figuurlijk, een warm bad

  • Leestijd 6
  • Gelezen 4892 keer
  • Geschreven door Eelke

Eelke Kelderman bezocht met de rolstoel drie locaties in het Vechtdal. Lees hier haar ervaringen!

Wat een eer! Ik mag me als eerste met tillift in de houtgestookte hottub bij Camperplaats Vechtdal laten zakken. Niet ongezien! De wethouder van Dalfsen, Jan Uitslag, is erbij aanwezig en de directeur van marketing Oost. Ook zij hebben toegezegd naast mij plaats te nemen. Reden genoeg om de champagne te laten knallen. Vanuit de Overijsselse weilanden kijkt wat vee ons nieuwsgierig aan. Het is mijn eerste etappe bij het verkennen van het Vechtdal in Overijssel: Camperplaats Vechtdal.

Het echtpaar Janny en Luit hebben een paar jaar geleden hun droom werkelijkheid zien worden. Als enthousiaste camperaars wilden zij graag naast hun vrijstaande woning een luxe camperplaats realiseren. Ze misten zelf nog wel eens een warm bad of een sauna als ze een hele dag op pad waren geweest met hun camper. Vier van de twaalf camperplaatsen zijn om die reden voorzien van een houtgestookte hottub en er is één sauna op het terrein (niet toegankelijk).

Nu is er dus ook een mobiele tillift die je vanuit de rolstoel In de hottub zet. De reden dat die tillift er is gekomen, is omdat Janny een familie eens zag stuntelen om hun dochter (met een beperking) in een hottub te krijgen. Janny en Luit onderzochten de mogelijkheden en konden rekenen op een financiële bijdrage uit het Topprogramma Overijsselse Toeristische Ondernemers (TOTO). De gemeente Dalfsen wil hiermee deze initiatieven stimuleren: ‘We hopen dat dit een voorbeeld kan zijn voor anderen’. Hoewel het een prachtige camperplaats is, is het sanitair beperkt toegankelijk. De inloopdouche is redelijk ruim en er is een wastafel waar je onder kunt rijden. Het toilet bevindt zich in een aparte ruimte. Dat is wat krap: ernaast staan kan niet en er is een beugel aan één kant van de muur.

Janny en Luit zijn alweer aan een nieuw project bezig: een verrijdbare Pipowagen die straks bij de hottub geplaatst kan worden. We hopen dat deze ook rolstoeltoegankelijk wordt!

Camper: toegankelijk voor rolstoelen en… met handbesturing

Wij vinden het een heerlijkheid om zo te logeren in een camper! De zon schijnt ons de volgende ochtend wakker! We krijgen van Janny een overheerlijk ontbijtje uit het Vechtdalmandje. Wat zou het mooi zijn om zo de wereld in te trekken, zeggen wij – mijn lief en ik – tegen elkaar.

Wie dat wil, kan dat doen. Benica Campers in Enschede verhuurt deze camper. Voor de gelegenheid stond dit model al voor mij klaar. De brede toegangsdeur van de camper heeft een rolstoellift. Er is een keukentje, een douche en een verhoogd chemisch toilet (hoogte in totaal 50 cm) met twee opklapbeugels ernaast. Het bed is 1.20 meter breed en 0.60 meter hoog waarvandaan je lekker naar buiten kunt kijken door het grote achterraam. De camper heeft een automaat. Wat de camper bijzonder maakt is dat er handgas en- rembesturing in gebouwd is. Als je, net als ik, andere aanpassingen nodig hebt, zul je toch een chauffeur moeten meenemen.

In een camper heb je niet eindeloos veel ruimte om te draaien en keren met je rolstoel, maar op zijn smalst is een doorgang altijd nog 0.79 meter. Het is wel aan te raden om een compacte en wendbare rolstoel te hebben. Ideaal bij veel luxe campers is het automatische horizontaal zetten. Dat zit er dus ook in!

Zelf op pad: koffie- en theeleuten

Ik rij voorlopig met mijn eigen busje verder het Vechtdal in. Ik begin bij koffie- en theeproeverij Sommerwende. We rijden door het mooie lieflijke Rheeze en komen onderweg langs een zee aan veldbloemen. Bij Sommerwende vinden we meteen drie parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers. Sommerwende blijkt meer te hebben! De eigenaren hebben het plan om ooit nog eens een minicamping op te zetten en daarom zijn er meteen twee rolstoelvriendelijke badkamers gebouwd die nu dienst doen als rolstoeltoegankelijk toilet voor bezoekers van de koffie- en theeproeverij.

Ook voorbijgangers mogen van het toilet gebruik maken. Dat tekent de gastvrijheid in dit deel van Nederland. Het enthousiaste echtpaar doet er alles aan om iedereen welkom te laten voelen. Wilma is zelf een sommelier op gebied van koffie en thee. Ze heeft de koffieproducerende landen afgereisd om zover te komen. Behalve een brede kennis van de drankjes heeft ze ook veel verhalen te vertellen. Ze is zo enthousiast dat ze bij de boerderij een eigen theeplantage is begonnen. Ik hou eigenlijk niet zo van koffie, maar de Ethiopische zachte koffie vind ik toch heerlijk. De Sommerwende ligt pal aan de Vecht. Wil je een keer iets bijzonders doen? Ga dan over met een fietsveer die je zelf kunt bedienen. Die zijn er meer te vinden in het Vechtdal.

Een tweede leven in het natuurmuseum!

Het is na wat lekkere bakkies en wat geleut tijd voor onze volgende stop: het Natuurmuseum Rheezer-Marke. Je vindt in een kleine boerenschuur ruim vierhonderd vogels en andere dieren uit deze streek. De diertjes die hier te zien zijn, zijn allemaal opgezet. Ze werden meestal dood gevonden. Een specialist zet ze uiteindelijk op voor het museum. Van een drachtige ree die werd aangereden zijn ook de twee kalfjes te zien: zo leven ze alsnog een beetje voort. Er zijn ook levende dieren: buiten staan geitjes en wie wil kan er ook een ijsje krijgen.

Asperges het hele jaar door

Onze bijna-laatste stop in de etappe is Aspergeboerderij het Nijenhuis. De aspergetijd is maar beperkt, meestal vanaf half april tot eind juni. In het seizoen verkoopt de boerderij natuurlijk asperges, zo vers van het land. Er zijn ook heerlijke aardbeien. Daarbuiten is ook van alles te koop wat afgeleid is van het ‘witte goud’ en de ‘zomerkoninkjes’. Denk dan aan aspergejam, aspergechutney (jazeker!), aspergetaartjes (mmm) en natuurlijk de aspergesoep. Van aardbeien wordt uiteraard ook jam gemaakt en nog veel meer. Je vindt er daarnaast lekkere ham uit het Vechtdal, verse eitjes en ook wijn. Wie die wijn eens wil proeven zal naar de Reestlandhoeve moeten gaan: een bezoekje meer dan waard. Voor mensen in een rolstoel heeft het Nijenhuis een aangepast toilet. Wil je nog eens wat lekkers eten, ga dan een eindje verderop een asperge-pannenkoek eten bij de Rheezerbelten. Bijzonder en heerlijk om een dag af te sluiten. En ook nog een mooie locatie die goed toegankelijk is.

Nog veel meer te doen in gastvrij Vechtdal

Deze drie ondernemingen hebben elkaar ook gevonden in het arrangement De Vechtslinger. Wat is het? Een leuk familiespel waar iedereen aan mee kan doen met een bijzonder bezoek aan elke accommodatie.

Wat hebben we veel gedaan in 1,5 dag. Het Vechtdal voelt letterlijk en figuurlijk als een warm bad! Hebben we alles gezien? Nee natuurlijk niet, maar wij komen vast nog eens terug. Er is zoveel te doen! Je vindt alle tips, accommodaties en activiteiten op: Vakantie met Zorg

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Eelke