navigatie overslaan

Museum Staphorst

Museum Staphorst is het cultuurhistorische hart van de gemeente Staphorst waar je kennis kunt maken met het heden en het verleden.

Museum Staphorst biedt volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van de gemeente te ontdekken. Het museum is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij, die op een typische Staphorster manier is ingericht. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en in het gedeelte dat vroeger de stal was, vind je (wisselende) exposities waar streekdracht, sieraden en volkkunst tentoongesteld worden. Ook hebben wij een uitgebreid activiteiten -aanbod met onder meer workshops en klederdrachtshows.

Tijdelijke expositie: Jo Koster, Jan Sluijter en Stien Eelsingh, zij kwamen, zagen en schilderden Staphorst. Alle drie kunstenaars verbleven, begin vorige eeuw, voor kortere of langere tijd in Staphorst en raakten gefascineerd door het kleurige dorp, de hardheid van het eenvoudige bestaan maar ook de verbondenheid in de gemeenschap. Het inspireerde de schilders tot kleurige, realistische werken. Maar ook sobere, sombere stukken vol melancholie; gestileerde, expressionistische deformaties. De focus van de schilderijen ligt op de Staphorster vrouw en haar omgeving. er zijn 24 bekende en minder bekende werken te zien, afkomstig uit musea en particulier bezit. Naast deze uniek expositie biedt het museum u volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst te ontdekken.

Groepsbezoek

Voor groepen zijn er een aantal arrangementen samengesteld. Zo zijn er rondleidingen, kledingpresentaties en diverse andere activiteiten. Deze kunnen worden gecombineerd met een koffietafel of een lunch. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Faciliteiten

Na een bezoek ben je vast toe aan een kop koffie en/of thee met daarbij een Staphorster versnapering, daar kan voor gezorgd worden. Voor een tastbare herinnering aan Museum Staphorst zijn er diverse souvenirs te koop.

Klederdracht en kleurrijke boerderijen

Staphorst, de gemeente en zijn museum met haar vele gezichten spreekt al jaren tot de verbeelding. De lange lintbebouwing met de kleurrijke boerderijen, de klederdracht, die nog steeds volop gedragen wordt en de vele tradities en gewoonten, maken Staphorst tot een uniek plek. In combinatie met het museum is Staphorst zeker een bezoek waard!

Zorgeloos genieten Vechtdal

Bij ons kan iedereen zorgeloos genieten, wij bieden de volgende faciliteiten:

 • Invalide parkeerplaats is aanwezig
 • Invalide toilet is aanwezig
 • Drempelloze entree/ drempelhulp is aanwezig
 • Personeel biedt assistentie en juiste bejegening
 • Overal goede verlichting aanwezig
 • Traplift aanwezig
 • Hulphond toegestaan
 • Gebruik van rolstoel op locatie mogelijk
 • Verharde paden op eigen terrein aanwezig

  Bel gerust voor vragen, onze medewerkers doen hun uiterste best om jou van dienst te zijn en te ontzorgen met persoonlijke service.

Categorieën