navigatie overslaan

Vakantie met zorg

Voor ondernemers

Vechtdal Overijssel biedt alle ingrediënten om zorgeloos te genieten van de rust, ruimte en natuur. Het Vechtdal is een regio waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat en waar we iedereen een onvergetelijke vakantie of dagje uit willen laten ervaren. Om dit optimaal aan te kunnen bieden wordt het project Zorgeloos Vechtdal opgezet, hierdoor kunnen we nog beter inspelen op de wensen en behoeften van een grote doelgroep met toegankelijkheidswensen en/of zorgbehoefte.

Project Zorgeloos Vechtdal

Doel is dat iedereen ongehinderd deel kan nemen aan het vrijetijdsaanbod en zorgeloos kan genieten van de rust, ruimte en de natuur in Vechtdal Overijssel. In 2022 is Vechtdal Overijssel het icoon voor zorgeloos genieten. Om dit te bereiken zal het vrijetijdsaanbod getoetst worden op toegankelijkheid en geadviseerd en gestimuleerd om toegankelijkheid en productvernieuwing te bevorderen. Arrangementen worden ontwikkeld om de vakantiegast te ontzorgen en de online boekingsmodule wordt doorontwikkeld om zorg gelijktijdig met het verblijf te boeken.

Daarnaast wordt kennis ontsloten via het centrale kenniscentrum Zorgeloos Vechtdal; voor overheden, ondernemers, vakantiegasten, bewoners en andere betrokken partijen. Tot slot is het verbeteren van de (online) informatievoorziening essentieel om de doelgroep te benaderen. Het goed vermarkten van Zorgeloos Vechtdal met de juiste marketingcommunicatieactiviteiten speelt hierbij ook een belangrijke rol. Het Vechtdal zal koploper zijn in heel Nederland. Dankzij de goede samenwerking met Stichting Zet, Ongehinderd, Zorg op Locatie, Ondernemershuis voor het Vechtdal en Vechtdal Marketing en de Vechtdalgemeenten is dit project tot stand gekomen. Alle partijen zien de uitvoering van dit plan als zeer kansrijk.

Missie: waar staan we voor?

Onze missie is: Vechtdal Overijssel, alle tijd voor iedereen! Iedereen telt mee en doet mee; bewoners, bezoekers en vakantiegasten. Ongeacht toegankelijkheidswens en/of zorgbehoefte.

Visie: waar gaan we voor?

In 2022 is Vechtdal Overijssel koploper op het gebied van toegankelijke recreatie en op het gebied van productinnovatie gericht op vrijetijd en zorg. Vechtdal Overijssel is icoon voor zorgeloos genieten. We willen de eerste ongehinderde, gastvrije en toegankelijke vakantieregio zijn in Nederland, met zorgdiensten op het vakantieadres en unieke arrangementen.

Doelstellingen Vechtdal Kompas programma pijler Zorg 2018 - 2022

• Vechtdal onderscheidt zich als icoon voor zorgeloos genieten
→ meer gasten, langer verblijf, meer bestedingen
• Zorgaanbieders opstap naar verblijfsmarkt met ook andere criteria dan prijs
→ innovatie, verbreding
• Onderscheidend en kwalitatief toeristisch (nieuw) aanbod dat nieuwe doelgroepen trekt
→ behoud/versterking werkgelegenheid en economische positie

Doel Zorgeloos Vechtdal

In 2022 is Vechtdal Overijssel de beste toegankelijk, ongehinderde en gastvrije vakantieregio van Nederland, waar elke bewoner en bezoeker geniet van een onbezorgd en toegankelijk dagje uit, arrangement en/of vakantie met de mogelijkheid om zorg-/hulpdiensten op locatie gelijktijdig met het verblijf online te boeken.

Tijdspad

De uitvoering van het project duurt 2 jaar en zal van start gaan als de beschikkingen van de subsidieaanvragen binnen zijn. Doel is om begin 2018 te starten met de projectuitvoering.

Projectdeelnemers

Alle bedrijven uit verblijfsrecreatie, dagrecreatie, horeca, detailhandel en natuur uit Zwolle, Dalfsen, Ommen, Hardenberg en Staphorst mogen deelnemen aan dit project. Lidmaatschap bij Zwolle Marketing of Vechtdal Marketing is verplicht. Bedrijven betalen een deelnemersbijdrage afhankelijk van de grootte van het bedrijf en kunnen een keuze maken uit de volgende pakketten: basispakket, pluspakket, premiumpakket.

Projectactiviteiten

 • Toegankelijkheidstoets en – advies bij deelnemende bedrijven. Deelnemers maken kans op Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid.
 • Aanbieden van gastvrijheidstraining om mentale toegankelijkheid te verbeteren. Iedereen voelt zich hierdoor welkom in Vechtdal Overijssel.
 • Verbeteren van betrouwbare informatievoorziening > locaties promoten in Ongehinderd App, Ongehinderd website en webpagina Zorgeloos Vechtdal
 • Opzetten Kenniscentrum Zorgeloos Vechtdal. Een centraal punt waar alle zorg- en toegankelijkheid gerelateerde vragen m.b.t. vrijetijd binnenkomen. Doel is kennisdeling en bedrijven, overheden, consumenten en bewoners adviseren en toerusten met kennis.
 • Doorontwikkeling boekingsmodule Rezervado zodat zorgdiensten gelijktijdig met de accommodatie te boeken zijn.
 • Grote landelijke campagnes en marketingactiviteiten om Vechtdal Overijssel op de kaart te zetten als icoon voor zorgeloos genieten, waar niemand uitgesloten wordt. Hiermee bereiken we een nieuwe doelgroep in het Vechtdal en houden we senioren langer aan boord van de vakantiemarkt.
 • Advies aan overheden, ondernemers en zorgpartijen om productinnovatie te stimuleren.

Wat levert het de ondernemer op?

 • Hogere bezetting in het laagseizoen en meer bestedingen; de doelgroep geeft 3% meer uit dan de reguliere vakantiegast. De doelgroep komt vaak met meerdere personen en komt terug na een positieve ervaring
 • Samenwerking met andere recreatieondernemers om arrangementen te ontwikkelen
 • Mogelijkheid om te participeren in een gezamenlijk subsidietraject
 • Advies over toegankelijkheid op eigen locatie
 • Training over bejegening en omgaan met mensen met een hulp-/zorgbehoefte
 • Online boekingsmodule inclusief de mogelijkheden om zorg op locatie bij te boeken
 • Korting op deelname aan Zorg op Locatie
 • Gratis advies en ondersteuning vanuit het Kenniscentrum Zorgeloos Vechtdal
 • Deelname aan grootschalige marketing- en communicatiecampagnes
 • Extra vermeldingen in promotievideo, belevingsverhalen, brochure, landelijke app voor de doelgroep, website Ongehinderd en webpagina Zorgeloos Vechtdal.

Deelnemerspakketten

Meedoen aan het project betekent dat u investeert in de toekomst van uw bedrijf. De deelnemerspakketten zijn gebaseerd op de grote van het recreatiebedrijf en zien er als volgt uit:

 • Basispakket van € 240,00 tot € 795,00
 • Pluspakket van €365 tot €920
 • Premiumpakket van €490 tot €1.045

Meer informatie over de pakketten kunt u opvragen.

Aanmelden

Bedrijven kunnen zich hier aanmelden. U wordt telefonisch benaderd en vervolgens ontvangt u een offerte op maat.

Investeerders gezocht

Om dit geweldige project uit te voeren zijn we op zoek naar organisaties en bedrijven die vanuit de MVO gedachte willen investeren in dit waardevolle project.

Aanmelden om deel te nemen of heeft u vragen? Neem gerust contact op met Anieke van Wijnen via of 0630998767