navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Zorgeloos vakantie vieren in het toegankelijke Vechtdal

  • Leestijd 5
  • Gelezen 3003 keer

In het Vechtdal hebben ze alle ingrediënten in huis voor een zorgeloze vakantie of (rolstoel)toegankelijk dagje uit. Deze groene en gastvrije vakantiebestemming is geschikt voor iedereen, maar met name voor gasten met een fysieke beperking. In 2022 wil Vechtdal Overijssel het icoon zijn voor een zorgeloze vakantie. Vechtdal is een groot speelparadijs in de natuur. Of een oase van rust. Het is maar net hoe je het bekijkt. Hier kun je lang over de Vecht varen en kilometers aan bospad ontdekken. Neem een kijkje bij de boer, ga uit eten en proef de streekproducten van Vechtdal. En dat allemaal op toegankelijke wijze voor iedereen. Zo zijn er rolstoelvriendelijke boottochten en wandelpaden en hebben diverse restaurants en hotels rekening gehouden met drempels, ruimte en toiletfaciliteiten. 

Zorgeloos overnachten 

Belangrijk voor een goede vakantie is een fijne nachtrust. Vandaar dat ik een aantal overnachtingsmogelijkheden heb opgezocht die extra veel aandacht besteden aan een zorgeloos verblijf. Met de App Ongehinderd kun je zelf ook makkelijk meer informatie vinden over toegankelijkheid en dankzij Zorg op Locatie kun je op veel plekken zorgeloos overnachten. 

Wist je dat Hardenberg, een van de steden in Vechtdal, de meest toegankelijke gemeente van 2019 was? Hier vind je ook camping De Boergondier, waar je gebruik kunt maken van nacht- en dagdialyse. Eigenaresse Jolanda is dialyseverpleegkundige en helpt je waar nodig. Tijdens de dialyse kijk je uit over de akkers vol graan, bieten, aardappelen en pioenrozen. Bij De Boergondier ervaar je een vakantiegevoel met de juiste zorg en aandacht. 

Ook bij Imminkhoeve in Lemele kun je zorgeloos op vakantie. In dit zorg & leefstijlhotel kunnen mensen met een beperking en diens partner of ouders tot rust komen. Uniek bij de Imminkhoeve en eigenlijk uniek in heel Europa is het Droomhuis. In deze snoezelruimte worden al je zintuigen geprikkeld en ervaar je diepe ontspanning. Een ervaring die niet te omvatten is in woorden. 

Nog een zorgeloos verblijf vind je bij Camping de Vos in Lemelerveld. In de Boer’n Safaritent is volop rekening gehouden met mensen die een rolstoel gebruiken. Zo zijn er geen drempels, zijn de gangpaden lekker breed en zijn de keukenkastjes verplaatsbaar. 

Op boerderijcamping Het Varsenerveld is plek voor 25 tenten, caravans of campers. Die plekken zijn ruim opgezet en bieden weids uitzicht. Het toiletgebouw is toegankelijk en verwarmd. Zo is er ook een scootmobielplaats en een obstakelvrije route en hellingbaan naar de entree.

3x doen met een fysieke beperking

In Vechtdal denken ze in mogelijkheden en niet in beperkingen. Daarom zijn er ook veel activiteiten te ondernemen die goed rolstoel toegankelijk zijn of waarbij andere hulpmiddelen geen enkel probleem vormen. 

  1. Bij Rederij Peters kun je lekker achterover zitten terwijl je op een boot de Vecht verkent. De rivier kronkelt zich een weg door Ommen en omstreken. Je vaart langs pittoreske dorpjes, schippersherbergen, bossen en heiden. De rondvaartboot van rederij Peters is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Zo is de hellingbaan van de entree 75cm breed en is er een aangepast toilet aanwezig.  2. Vechtdal beschikt ook over enkele rolstoeltoegankelijke bospaden. De route Voe(t)dsel aan de Vecht is hier één van. Deze zes kilometer lange route voert je over verharde paden langs de vecht en leert je meer over eetbare planten aan de waterkant. Goed om te weten, bij hoog water in de Vecht kunnen de paden onder water staan en er kan koeienvlaai op het pad liggen. Spierkracht is op sommige stukken nodig, vanwege de hoogteverschillen. 

Wanneer je bij de Imminkhoeve overnacht, kun je vanaf je huisje zo het rolstoelpad op rijden. Het hotel ligt aan een 4.3 kilometer lang toegankelijk (wandel)pad.   1. In 2003 gingen de eerste wijnstokken de grond in en inmiddels runnen John en Wilma een 3ha grote wijnboerderij. Op Wijngoed de Reestlandhoeve kun je terecht voor een heerlijke wijnproeverij, waarbij je diverse biologische en lokale wijnen kunt drinken. De Reestlandhoeve is goed toegankelijk voor mensen met een (fysieke) beperking. Daar proosten we op!

Toegankelijk uit eten in Vechtdal

Bij De Rheezerbelten in Hardenberg draait het allemaal om genieten. De culinaire fijnproevers kiezen voor de verse keuken van Rheezer Bistro, waar ze met seizoensgebonden producten uit de natuur van het Vechtdal koken. Voor de pannenkoeken liefhebbers onder ons is een bezoek aan het pannenkoekenrestaurant van De Rheezerbelten een must. Hier kun je kiezen uit wel meer dan 100 soorten ambachtelijke pannenkoeken. De Rheezerbelten is zelfs lid van de vereniging erkende pannenkoekenrestaurants. Het restaurant is zowel binnen als buiten geheel toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Hulphonden mogen uiteraard ook aanschuiven en is de menukaart ook in braille verkrijgbaar. 

Liever tussendoor wat lekkers? Bij SomerWende in Rheeze kun je tot rust komen in de tuin van de boerderij van de familie Somer. Gastvrouw Wilma is thee en koffie kenner en vertelt je alles over hun eigen theeplantage. Geniet hier van een heerlijke hightea. De SomerWende is natuurlijk rolstoeltoegankelijk, net als natuurmuseum Rheeze-marke en aspergeboerderij het Nijenhuis met wie zij samen het arrangement De Vechtslinger aanbieden. Een groepsuitje waarbij je de streek echt leert kennen. 

Vechtdal in Overijssel is de perfecte bestemming voor een zorgeloze vakantie. Op deze schitterende plek is veel rekening gehouden met mensen met een beperking, zodat je zorgeloos op vakantie kan. Want zo hoort het, toegankelijkheid moet voor iedereen hetzelfde zijn. 

Liefs, Yalou

Gastblogger Honeyguide

Over Honeyguide Dit gastblog is geschreven door Honeyguide. Honeyguide stimuleert reizen en vrije tijd met een positieve impact. Nederland kent talloze verborgen parels die allemaal bijdragen aan een mooiere, eerlijkere en duurzamere wereld.

Op Heyhoneyguide.com brengen honeyguides zoals Yalou deze plekken en belevenissen onder de aandacht. Met behulp van de duurzame doelen van de VN maakt Honeyguide het gemakkelijk een bewuste keuze te maken. Bezoek Heyhoneyguide.com voor tips van honeyguides over hun favoriete slowspots in Nederland en ga op vakantie in eigen land.

Weet jij altijd alle unieke plekken te vinden, van de gebaande paden? Deel jouw tips en word zelf ook een honeyguide.

Wat vind je van dit artikel?