‘Verborgen parel’ Rheezer Bistro

Kanjers uit het Vechtdal

Geschreven door Erik Driessen

Bij de Rheezerbelten in Hardenberg hebben ze weer met smart gewacht op 'het witte goud'. Ze vertellen je vol enthousiasme over het prachtige product uit eigen streek.

“Asperge is een magisch product”, glundert kok Dylan van Rheezer Bistro De Rheezerbelten in Hardenberg, waarna hij begint aan een lange opsomming van gerechten die hij met de groente uit het Vechtdal maakt. Opvallende culinaire hoogstandjes zijn bijvoorbeeld asperge ijs en bitterballen van asperge. “En de achterkant gebruiken we voor onze beroemde aspergepannenkoek. Daar komen in het seizoen veel liefhebbers op af”, voegt eigenaresse Margé Hans toe. Onbewust stipt ze daarmee een belangrijk uitgangspunt van haar zaak aan. De Rheezerbelten voorkomt zoveel mogelijk restafval in de keuken.

“Wat het mooiste van het vak is? Liefde en aandacht aan gasten geven”, zegt Margé, die samen met haar echtgenoot Enrico sinds 2003 de zaak runt. Naast de Rheezer Bistro bestaat De Rheezerbelten uit een pannenkoekenrestaurant op dezelfde locatie. “Gasten willen bij ons een avondje bijpraten met vrienden of familie. Eten en drinken ondersteunt die fijne sfeer. Als dat lekker is, maakt het de avond nog leuker. Wij serveren geen eten, maar mooie momenten. En daar werken we met ons hele team aan.”

Verborgen parel

“Of we ons verbonden voelen met het Vechtdal?”, herhaalt Margé een vraag. Het is vragen naar de bekende weg, maakt de blik in haar ogen duidelijk. “Kijk eens naar ons terras: daar ben je omringd door de natuur. Daar geniet je niet alleen van onze gerechten, maar ook van de bosrijke omgeving. Ons erf is natuurlijk ingericht met veel bomen en struiken voor biodiversiteit, maar stopt niet bij onze erfgrens. ‘Een verborgen parel’, zei een gast onlangs. Dat vond ik een mooie uitspraak. Verborgen in de schoonheid van het Vechtdal en daaraan voegen wij de smaak van de streek toe.”

Geur en smaak van het Vechtdal

Aan het eten en drinken van De Rheezerbelten zit kortom de geur van het Vechtdal. De koks trekken graag de streek in. Op zoek naar ‘puurheid’. “Als je nadrukkelijk zegt dat je met streekproducten werkt, moet dat verhaal ‘echt’ en puur zijn. In onze filosofie moet je die dan niet kopen bij de groothandel, maar er zelf op uittrekken. Wij kennen de boeren en weten precies hoe ze produceren. Daardoor weten we dat we met topkwaliteit werken. Neem nou het rundvlees uit het Vechtdal. Je ziet met eigen ogen dat dieren een goed leven hebben. En uiteindelijk proef je dat terug in het vlees”, vindt Dylan. “Je ziet het ook aan de goede marmering. Dat betekent dat het vet in het vlees van goede kwaliteit is en daarbij spelen het leefpatroon en de eetgewoontes van de koeien een grote rol.”

Aspergegerecht
Aspergegerecht

Streekproducten op het menu

Wie de menukaart van De Rheezerbelten leest, komt bijna alleen streekproducten tegen. Die komen niet alleen van de regionale boeren en leveranciers. “We gebruiken ook veel producten uit eigen tuin, zoals bieten, pastinaak en rabarber. Zelf telen vinden we als koks prachtig. We hebben een eigen kruidentuin en struinen regelmatig in de bossen en belten die ons hier omringen. Van dennennaalden maken we bijvoorbeeld een bijzondere siroop. Meer Vechtdal kun je bijna niet krijgen”, vertelt Dylan. Concessies doen ze nauwelijks bij De Rheezerbelten, voegt Margé toe. “Alleen voor je producten die we in de buurt niet kunnen krijgen, kijken we verder. Er zwemt helaas nog steeds geen zalm in de Vecht…”

Magisch aspergeseizoen

Vanaf april begint voor de koks een ‘magisch seizoen’. De asperges van het land bereiken de keuken. De Rheezerbelten gebruikt het witte goud uit het eigen Vechtdal graag en veel. “Elk jaar brainstormen we met alle koks over nieuwe ideeën en daarna proberen we die gewoon uit. Soms blijkt het idee beter dan het resultaat, maar regelmatig voegen we tijdelijk nieuwe gerechten toe. Met asperges kun je bijna eindeloos combineren en het is een heel toegankelijk product. En bijna iedereen vindt ze tegenwoordig lekker. Ja kinderen ook, ga maar eens kijken in ons pannenkoekenrestaurant….”

Voorkomen van restafval

Daar vormen de achterkantjes van de asperges een bijzondere combinatie met de oer-Hollandse pannenkoek. Margé Hans ziet dat soort creatieve gerechten graag en niet alleen vanwege het originele én smakelijke karakter. “Wij besteden veel aandacht aan circulair ondernemen en voorkomen van restafval is daarvan een belangrijk onderdeel, ook in de keuken. Onze koks gebruiken zoveel mogelijk onderdelen van een product. Sterker nog: dat vinden ze hartstikke leuk omdat ze creatief kunnen werken. Ik weet zeker dat we als horeca nog veel winst kunnen boeken.”

Footprint omlaag

Ook daarbij speelt de band met het Vechtdal en de ondernemers die daarin werken, weer een belangrijke rol, zegt Margé. “Voor wat je van dichtbij haalt, zijn minder transportbewegingen nodig en dus gaat je footprint omlaag. Omdat je de producenten regelmatig ontmoet en spreekt, breng je elkaar op goede ideeën. Goed voorbeeld vind ik de tong en wang van runderen die onze koks in hun gerechten verwerken. Vroeger waren dat onderdelen waarmee boeren niets konden. Samen kunnen we nog veel meer ontdekken.”

Smaakmakers van het Vechtdal

Elkaar inspireren gebeurt ook bij het trainingsprogramma ‘Smaakmakers’ van Verrukkelijk Vechtdal Next Level. Agrarische en foodondernemers uit de streek zoeken naar kansen om de streek verder te verrijken, met bijzondere combinaties, meer smaak, meer beleving én meer samenwerking bij duurzame oplossingen. Dylan is één van de deelnemers aan het programma dat uit zes sessies bestaat. “Ontzettend leuk om te ontdekken wat er allemaal speelt in het Vechtdal. Bedoeling is dat alle ondernemers een nieuw streekproduct ontwikkelen”, vertelt de kok. Met een glimlach: “Maar daarover mogen we nog niets vertellen…”

Dus een grote kans dat de menukaart van De Rheezerbelten binnenkort weer een nieuw verrassend gerecht bevat. “Wat mijn favoriete gerecht van onze koks is?”, herhaalt Margé een slotvraag. “Sjonge…ik ben gek op de desserts. Maar de kalfswang van Vechtdalrund is heerlijk. Of de carpaccio van het Vechtdalrund. En in deze tijd van het jaar is de lam met asperge natuurlijk verrukkelijk. Verrukkelijk Vechtdal inderdaad…

‘Wij serveren de smaak van het Vechtdal’

Geschreven door Erik Driessen

Erik Driessen (1971) is journalist. Als kind werd hij elk weekeinde door zijn ouders meegesleurd voor eindeloze autotochten door Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Vechtdal. Daardoor kent hij elke millimeter van de gebieden waarover hij graag schrijft.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen