navigatie overslaan

Verrukkelijk Vechtdal

Kruudmoes

  • Leestijd 1
  • Gelezen 6174 keer

Overheerlijke Kruudmoes

play

Ingrediënten

  • 350 gram vlug gort
  • 150 gram gehakte verse kruiden (Kruizemunt, kervel en eventueel nog andere kruiden als zuring, peterselie, lavas)
  • 1,5 liter water
  • 1 liter karnemelk
  • 1/2 boerenrookworst
  • 250 gram verse worst
  • 200 gram gekookt buikspek
  • 100 gram rozijnen
  • zout

Bereidingswijze

  1. Doe 1,5 lt water in een pan en voeg hier de rookworst en verse worst aan toe.
  2. Laat de worsten op een lage vuurtje tegen de kook aan gaar worden in ± 15 minuten.
  3. Haal de worsten uit het vocht en laat deze afkoelen.
  4. Voeg de vlug de gort toe aan het kookvocht van de worsten en laat de gort in ± 15 minuten op een lage vuurtje gaar worden. (Af en toe even goed doorroeren) Snijd ondertussen de worst in plakjes.
  5. Voeg de vers gehakte kruiden, rozijnen, spek en plakjes worst toe en laat het nog het nog ongeveer 3 minuten mee garen op een laag vuurtje.
  6. Haal de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen tot het nog lauw is, vervolgens voeg je de karnemelk toe en breng je het op smaak met eventueel iets zout.
  7. Doe de kruudmoes in een bak en laat deze afkoelen in de koelkast.

Lekkere tip

De karnemelk mag je niet toevoegen als de gort met worst en kruiden nog te heet is, deze moet echt lauw zijn anders zal de karnemelk gaan schiften. De kruudmoes wordt doorgaans koud gegeten. Je kunt het warm of lauw eten. Kervel en kruizemunt zijn de 2 belangrijkste kruiden in de kruudmoes. In sommige streken wordt dit ook wel vervangen door zuring.

Wat vind je van dit recept?