Top 5 streekproducten uit het Vechtdal

Verrassend Vechtdal

Het Overijsselse Vechtdal kent van oudsher een rijkdom aan streekgerechten, gemaakt van (h)eerlijke producten. Om jou verder op weg te helpen presenteren we een top vijf streekproducten uit het Vechtdal, die zeer de moeite waard zijn om te proeven.

Laat je vooral niet tegenhouden om ook al het overige lekkers uit het Vechtdal te proberen, maar voor wie het overzicht kwijtraakt, biedt deze top vijf streekproducten houvast.

 1. 5

  Asperges

  Bij asperges denk je misschien aan Limburg, maar geklemd tussen de aspergegebieden van het Salland en Twente vind je diverse aspergeboeren in het Vechtdal. Ieder voorjaar tussen april en juni serveren diverse restaurants het witte goud met ei, ham en botersaus. Breng in dezelfde periode een bezoek aan Ernie van der Kolk, asperges en fruit of aspergeboerderij 'Het Nijenhuis' in Hardenberg. Bezoekers ontvangen een rondleiding met uitleg over de teelt en in de winkel heb je de kans om dagverse asperges te kopen.

 2. 4

  Brandrode Koe

  De Vechtdal Hoeve is een gevestigde naam in het Vechtdal en trekt bezoekers van heinde en ver sinds de ‘Koesafari’ werd uitgeroepen tot meest innovatieve uitje van 2012. Samen met boerin Simone stap je op de tractor om een ritje te maken in het natuurgebied waar een kudde Brandrode runderen leeft. Onderweg vertelt Simone je van alles over de koeien, die ze stuk voor stuk kent. De runderen staan het hele jaar buiten en eten het gras langs De Vecht. Hierdoor heeft het vlees een unieke smaak en is het donkerder en roder van kleur. Je kan het vlees kopen bij de Vechtdal Hoeve en er zijn diverse restaurants die het serveren

 3. 3

  Kaas van Boerderij Heileuver

  Met de melk van de kudde Frisian-Holsteiners die bijna het hele jaar buiten grazen, wordt iedere dag 160 kilo kaas geproduceerd. Niet zomaar een kaas, maar een boerenkaas! Dat wil zeggen, een kaas van ongepasteuriseerde melk zonder smaak- en geurstoffen. De smaak is doorgaans pittiger dan fabriekskaas, maar dankzij het grasmenu van de koeien is de boerenkaas van Boerderij Heileuver een lokale delicatesse. Plan je bezoek met een demonstratie en rondleiding door de kaasmakerij.

 4. 2

  Vechtdal Wijnen

  In het Vechtdal vind je diverse wijngaarden waar heerlijke, frisse witte wijnen verbouwd. De Reestdalhoeve, De Wijnstaete en Wijngaard de Varsenerhof zijn prachtige wijngaarden met eigen wijnen en bijzondere extra’s, zoals rondleidingen, proeverijen, fruittuinen, high-wines en mogelijkheden tot overnachting. De wijnen zijn van uitstekende kwaliteit en staan op de menukaart van De Librije en volgens de geruchten schenkt Koning Willem-Alexander ze zelfs tijdens diners.

 5. 1

  Vechtdal Zuivel & IJs

  Diverse zuivelboeren in het Vechtdal produceren melk en verwerken dat tot ambachtelijke zuivelproducten, zoals yoghurt, boter en zelfs ijs. Zuivelbedrijf Zandman, Hoeve Bosman en Puur Vechtdal zijn drie gerenommeerde zuivelbedrijven, waar ze graag hun liefde voor het vakmanschap delen met hun gasten. Neem een extra boodschappentas mee, want na een rondleiding wil je alle specialiteiten kopen in de boerderijwinkel. Een bijzondere zuivelboerderij in het Vechtdal is de Buffelfarm Kelder waar zo’n tweehonderd buffels worden gehouden. Met de buffelmelk worden diverse lekkernijen gemaakt waaronder buffelkaas, -ijs, -feta en natuurlijk ook buffelmozzarella!

 6. Bonustip

  Heb je haast, bezoek dan een boerderijwinkel in het Vechtdal. Hier vind je alle streekgerechten onder één dak.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen