navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

De pure natuursmaak van Vechtdal Hooglanders

  • Leestijd 5
  • Gelezen 4475 keer
  • Geschreven door Erik Driessen

“Je proeft een pure natuursmaak, het heeft veel weg van wild”, beschrijft Dennis Bremmer de smaaksensatie van het vlees van zijn ‘Vechtdal Hooglanders’. Sinds zes jaar grazen meerdere kuddes Schotse Hooglanders langs de Vecht rondom Beerze. Of ook de smaak van zijn geboortegrond aan de vleesproducten zit, vindt Dennis moeilijk te bepalen. “Voor het verhaal is dat natuurlijk prachtig”, glimlacht de agrariër die samen met echtgenote Janneke ook een winkel runt op het erf. Onwaar is de stelling ook niet. “Ze eten alleen kruiden en grassen uit deze streek. Wat dat betreft vind je het Vechtdal zeker terug in de smaak van het vlees.”

Dennis is de derde generatie Bremmer die boert aan de Marsdijk. Zijn opa nam daar destijds een boerderij over en sinds 2010 zet Dennis het familiebedrijf voort. Op een bewolkte oktoberochtend staan de ‘gewone’ Nederlandse koeien op stal. Buiten dat traditionele melkveebedrijf heeft Dennis 75 Schotse Hooglanders die, verdeeld over meerdere percelen, de grassen en kruiden van het Vechtdal eten. Het zijn de natuurlijke beheerders van gronden die in het bezit zijn van Staatsbosbeheer. “Echte grasmaaiers”, glimlacht Dennis over de runderen die oorspronkelijk uit de westelijke hooglanden van Schotland komen.

Passie voor Hooglanders

“Een passie”, zegt Dennis als hij vertelt over hoe hij in aanraking kwam met de grote grazers. “Ik heb het altijd hele imposante dieren gevonden. Met die grote hoorns en die dikke vacht. Ooit heb ik zelf een hooglander geslacht en met vrienden en familie genoten van het vlees. Iedereen was onder de indruk van de smaak. Stap voor stap verdiepte ik mij daarna verder in de dieren en hun mogelijkheden. Tot het moment dat we besloten om een kudde te kopen.”

Vergelijkingen met het traditionele houden van koeien gaan nauwelijks op. “Het mooie van Schotse hooglanders is dat ze vanwege de dikke huid het hele jaar buiten kunnen zijn. Met 20 graden vorst hebben ze geen enkel probleem. Bovendien zijn ze niet kieskeurig als het op gras aan komt. Juist daardoor zijn het ideale natuurbeheerders. Drie keer per week bezoeken we de kuddes. Dan kijken we of ze genoeg voeding hebben en of de afrastering onbeschadigd is. Bezig zijn met Schotse Hooglanders is echt een totaal ander vak dan houden van Hollandse koeien.”

Vierkantverwaarding

Welzijn van de dieren staat bij Dennis en Janneke voorop. Ze willen dat de kolossen van vijfhonderd kilo, stieren tikken zelfs de achthonderd kilo aan, een goed leven hebben. Zelfs na de slacht blijft het respect bestaan. Diervriendelijk vlees, vinden de eigenaren van Vechtdal Hooglanders belangrijk. “Na een goed leven moet het lichaam van een koe ook een nuttige eindbestemming krijgen. Vierkantverwaarding heet dat in het jargon: zorgen dat alle delen worden gebruikt. Van de mooie biefstukken voor de horeca tot de huiden. Zelfs de hoorns en de koppen kun je als decoratie gebruiken.”

Het Vechtdal heeft alles

Werken in de natuur geeft het houden van de kuddes meerwaarde. Als zoon van de streek trekt Dennis graag het Vechtdal in. “Dit is echt mijn streek. Eigenlijk heb je hier alles: zandgrond, heuveltjes, bossen, water. En toch vind je het zelf vaak zo gewoon. Dit jaar heb ik wel ervaren dat het dat niet is. We hebben uit alle delen van Nederland mensen op bezoek gehad. Die zijn vaak zo enthousiast over de omgeving en de rust en de ruimte die ze ervaren. Zelfs mensen uit de regio hebben dat herontdekt. ‘Ik wist niet dat de Vecht zo mooi was’, heb ik vaak gehoord. Tja, als je elk jaar naar het buitenland op vakantie gaat, vergeet je hoe mooi de eigen streek is.”

Opening Boerderijwinkel

Dat bezoekers uit alle windstreken naar de Marsdijk kwamen, heeft te maken met de Boerderijwinkel die Dennis en Janneke openden. Daar verkopen ze streekproducten waaronder uiteraard het vlees van de eigen Schotse Hooglanders. “Na ongeveer 3,5 jaar worden de runderen geslacht. Dat gebeurt bij Slager Hof in Hardenberg. Bewust kiezen we voor een slacht dichtbij onze percelen, zodat het transport zo kort mogelijk is. Hof portioneert het vlees en wij, maar ook andere winkels in de streek, verkopen de pakketjes."

Openingstijden boerderijwinkel

Vechtdal Hooglanders
Vechtdal Hooglanders

Met de kano langs de Hooglanders

Bij Vechtdal Hooglanders kunnen liefhebbers ook in een kano stappen voor een tocht over de Vecht. “Dat arrangement ontwikkelden we samen met Somerwende. Bij onze partner kun je genieten van een lunch en langs de route zie je met eigen ogen hoe imposant de Hooglanders zijn. Op een veilige manier kom je dichtbij. Schotse Hooglanders zijn best een beetje eenkennig, hoewel je zelden over incidenten hoort. Zolang je ze met rust laat en afstand houdt, gebeurt er niets. Zelfs hebben we echt een band opgebouwd met de dieren. Als ze onze auto horen, zie je ze reageren.” Het kano-arrangement met Somerwende is voor Dennis een voorbeeld van de vele samenwerkingen tussen Vechtdal-ondernemers. “Wij hebben ook meegedaan aan het Smaakmakers-traject van Vechtdal Marketing. Dan leer je niet alleen nieuwe mensen kennen, maar ook kijk je weer met andere ogen naar je bedrijf. Vooral de kennis over het vermarkten van je eigen product heb ik als heel leerzaam ervaren”, vertelt Dennis.

Hachee stoofpotje

Zelf is hij nog steeds een groot liefhebber van het vlees van zijn eigen Vechtdal Hooglanders. “Mijn favoriete gerecht? Pfoeh, ik ben gek op bekende vleesgerechten als een hamburger of een worstje. Maar misschien ga ik wel voor een eigen gemaakt hachee stoofpotje. Ook een gerecht dat helemaal past bij de herfst natuurlijk.”

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Erik Driessen

Erik Driessen (1971) is journalist. Als kind werd hij elk weekeinde door zijn ouders meegesleurd voor eindeloze autotochten door Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Vechtdal. Daardoor kent hij elke millimeter van de gebieden waarover hij graag schrijft.