navigatie overslaan

Natuurgeheimen

Wandelen op de Lemelerberg en Archemerberg

  • Leestijd 3
  • Gelezen 41112 keer

Kun je niet kiezen tussen wandelen op de Lemelerberg en de Archemerberg? Dat hoeft ook niet, want je kunt een wandelroute kiezen die over allebei gaat. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden op het gebied van wandelen, eten, drinken en meer.

Welke wandelroute kies jij?


Archemerbergroute (oftewel de Bergenroute)
Heb je zin om 12,5 km onverhard te wandelen over de flanken van de Archemerberg en de Lemelerberg? Dat kan op de Archemerbergroute, die ook wel de Bergenroute wordt genoemd. De kans is groot dat je de schapen tegenkomt die met de herder en 4 honden op pad zijn. De gemeente Ommen is dankzij deze wandelroute in 2013 gekozen tot wandelgemeente van Nederland. Dat is volkomen terecht, zoals je zult merken. Deze heerlijke wandeling door de heidevelden en met wat hoogteverschillen maakt de verwachtingen meer dan waar.

Download hier de Archemerbergroute

Archemerberg
Archemerberg

Kies je eigen route
Wil je je eigen route kiezen en zelf bepalen hoeveel kilometer je gaat lopen, stippel dan je eigen route uit via het wandelroutenetwerk. Je begint bij één van de vele startpunten zoals bijvoorbeeld bij Natuurcamping de Lemeler Esch, waar je ook je auto kunt parkeren of bij Theehuis de Lemelerberg. Vanuit de startpunten wandel je door de heide, de bossen, jeneverbesstruiken en zandvlaktes van de bergen. Geniet van de prachtige uitzichten! Vanuit huis alvast je route bepalen? Dat kan met de routeplanner.

Naar de routeplanner

Eten, drinken en overnachten rondom de bergen


omschrijving
omschrijving

Het Boscafé: de perfecte uitvalsbasis
Aan de voet van de Lemelerberg en de Archemerberg vind je het Boscafé, dat hoort bij Natuurcamping de Lemeler Esch. Begin de wandelroute hier met een heerlijke kopje koffie en een gebakje, of doe dat aan het einde als beloning.

Boerderij Het Reggedal
Trek je er met een groep op uit en zoek je een plek om te overnachten? Dan is Boerderij het Reggedal de plek waar je met maximaal 20 personen kunt slapen. De accommodatie heeft een eigen open haard, een ruim terras en ligt direct tegenover het thuisfront van de schaapskudde van de Lemelerberg. Kortom: een ideale uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten door het Overijssels landschap.

De Lemelerberg Lodge: slapen op de berg
Beter dan overnachten op de Lemelerberg kan natuurlijk niet. Je wandelroute begint dan gewoon bij je voordeur! Daar kun je van genieten als je een overnachting boekt in de Lemelerberg Lodge. Een prachtig houten chalet met een rijke historie van bijna een eeuw. Dit kan jouw locatie zijn om even lekker te onthaasten.

Lemeler Lodge
Lemeler Lodge

Kamperen in Lemelerveld
Hou je meer van kamperen? Dan is Camping De Vos in Lemelerveld iets voor jou. Vanaf hier kun je richting de Lemelerberg en Archemerberg wandelen, maar je kunt natuurlijk ook met de auto naar de voet van de bergen rijden en daar je wandeling beginnen.

Parkeren bij de Lemelerberg en Archemerberg


Er zijn meerdere plekken waarop je kunt parkeren als je wilt wandelen op de twee bergen. Voer in je navigatie Kerkweg 32, Lemele in en je rijdt rechtstreeks naar de parkeerplaats van de Lemelerberg. Natuurlijk kun je ook parkeren bij het Boscafé van Natuurcamping de Lemeler Esch. Logeer je in de Boerderij het Reggedal of in de Lemelerberg Lodge, dan heb je daar eigen parkeergelegenheid.

Wat vind je van dit artikel?