navigatie overslaan

Route-tips

Wandelroutes: met de hond in het Vechtdal

  • Leestijd 4
  • Gelezen 19909 keer

Wanneer geniet je optimaal van de mooiste wandelroutes? Met je hond natuurlijk! Heerlijk er samen op uit, dat kan prima in het Vechtdal. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden en de zaken waar je rekening mee moet houden.

Archemerbergroute

Op de Archemerbergroute wandel je 12,5 km onverhard over de flanken van de Archemerberg en de Lemelerberg. Dit is een van de beste wandelroutes om met je hond te ervaren. De schapen die je tegenkomt zullen niet zomaar schrikken van je huisdier, want ze zijn het gewend: zij worden door een herder en 4 honden begeleid. De gemeente Ommen is dankzij deze wandelroute in 2013 gekozen tot wandelgemeente van Nederland. Je zult merken dat dit niet voor niets is, want het is echt een heerlijke wandeling door de heidevelden.

Meer over de Archemerbergroute >

Junner Koeland Route / Wolvenspoor

Wil je met het hele gezin én de hond wandelen in het Vechtdal? Neem dan de kinderroute genaamd ‘Het Wolvenspoor’. Dit is een beestachtige route van 2,5 km dwars door het bos en over de heidevelden, speciaal voor kinderen vanaf groep drie. Wil je liever een langere route? Dan is deze route uit te breiden tot 15 km.

Meer over de Junner Koeland Route >

Junner Koeland
Junner Koeland

Landgoederen Route Dalfsen

Zoek je fijne wandeling voor de hond, dan vind je de Landgoederen Route Dalfsen vast een uitkomtst. Elke kilometer van de ruim 12 die je hier loopt, kom je weer nieuwe verrassingen tegen. Doordat ruim 80% van de route onverhard is, wordt dit vast een van de favoriete wandelroutes van je hond.

Meer over de Landgoederen Route Dalfsen >

Rondje Rheeze

Als hondenliefhebber kun je je hart ophalen bij De Oldemeijer, de recreatieplas vlakbij Rheeze, waar je met je viervoeter uitstekend kunt wandelen. Probeer de route Rondje Rheeze maar eens, die een kleine 13 km lang is. Onderweg kom je allerlei verrassende dingen tegen!

Meer over Rondje Rheeze >

Reggepad
Reggepad

Langere wandelroutes

Vind je dit eigenlijk maar korte routes? Leef je dan uit op het Reggepad (73 km) en het Vechtdalpad (87 km). Natuurlijk kun je ook een deel van deze routes wandelen of misschien in etappes de complete route lopen. Begin bijvoorbeeld eens op het Stationsplein in Zwolle en loop van hartje centrum vanzelf de natuur in. Je weet niet wat je ziet!

Losloopgebied - Boswachterij Staphorst

In een aangegeven deel van het Staphorsterbos mogen honden het hele jaar loslopen onder appel. De hond moet dus direct bij je komen als je het commando geeft. In de rest van het bos mag je ook komen, maar dan moet je hond wel aangelijnd zijn. Het is een erg mooi gebied, heel afwisselend, met heiden en vennen. Je loopt hier op zanderige voormalige veengrond, dus bij nat weer zorgt dat voor modder. Parkeren kan (gratis) op de parkeerplaats aan het begin van de Kampweg in Punthorst. Er zijn diverse ontwikkelingen over een nieuw omheind losloopgebied in Boswachterij Staphorst.

Waar moet je aan denken als je gaat wandelen met je hond?

Er zijn best wat regels als het gaat om waar je met je hond mag komen in wandelgebieden.

• APV: Iedere gemeente heeft een eigen APV met verordeningen waaraan elke hondenbezitter zich moet houden. Ook de terreinen waar honden onder appèl vrij mogen los lopen zijn hierin aangegeven.

• Flora en Fauna wet: een nationale wet die de bescherming van dier- en plantsoorten regelt.

• Waterschap Richtlijnen: de waterschappen hebben onderhoudspaden en dijken waar mogelijk opengesteld en hebben daarvoor regelgeving opgesteld.

• Landschapsbeheer: ook landschapsbeheerders kunnen regels vastleggen voor bepaalde gebieden.

Ook de losloopgebieden voor de hond verschillen per route en gebied. Kijk op de website van de waterschappen en de gemeenten om het hondenbeleid te checken voor elke specifieke wandelroute.

Wat vind je van dit artikel?