navigatie overslaan

Route-tips

Vechtdalpad

  • Leestijd 3
  • Gelezen 55059 keer

Wandelen in het Vechtdal kent een lange traditie. De eerste wandelgids van het Vechtdal stamt al uit 1903. Sinds die tijd is wandelen alleen maar in populariteit toegenomen en is er een groot aantal tochten in de omgeving uitgezet.

Wil je het Vechtdal echt beleven en tegelijkertijd wat meer te weten komen over de geschiedenis van dit boeiende gebied? Kies dan het Vechtdalpad. Dit lange afstandswandelpad begint in Zwolle en verhaalt over het ontstaan van het Vechtdal.

Vier etappes in Nederland

Etappe 1 voert van Zwolle naar Dalfsen. Na een wandeling door de pittoreske binnenstad met de vele historische panden, loop je door een weids rivierenlandschap met brede uiterwaarden en kleine natuurreservaten langs de Vecht naar Dalfsen.

De tweede etappe, tussen Dalfsen naar Ommen, bestaat uit een gevarieerd landschap van bossen, weiden, essen en rivierduinen. Via het eeuwenoude landgoeddorp Vilsteren, bereiken we Ommen.

Hier start de derde etappe Ommen naar Mariënberg. Ook dit landschap is verrassend met haar bossen, heide en zandverstuivingen. Op enkele oude armen na, blijft de Vecht tijdens deze etappe verstopt achter hoge rivierduinen, die unieke vergezichten opleveren.

De vierde etappe Mariënberg naar Gramsbergen voert door een open landschap van weiden en akkers. Hier beleeft de wandelaar de hedendaagse landbouw in volle glorie. Halverwege de tocht ligt Hardenberg, een gezellig en levendig stadje dat een bezoekje zeker waard is.

De grens over!

De vijfde, zesde en zevende etappes, voeren je via de Vecht over de Duitse grens richting het authentieke plaatsje Laar en verder. In Duitsland loopt het Vechtdalpad letterlijk langs de oevers van de Vecht. Hier kan je genieten van pure rust, vele veldbloemen, typische Duitse boerderijen en een prachtig coulisselandschap van met bomen omzoomde weiden.

Etappe 5 van Gramsbergen naar Laar

Etappe 6 van Laar naar Emlichheim

Etappe 7 van Emlichheim naar Hoogstede

Vanuit Hoogstede reist de wandelaar in de Grafschaft Bentheim met de belbus verder of terug naar de accommodatie.

Belbus: De belbus rijdt volgens de dienstregeling van de Verkehrsgemeinschaft Grafschaft Bentheim en dienst minstens 60 minuten voor de gewenste vertrektijd te worde gebeld 0049 (0) 1803 229292 (0,09 €/min. via Duitse vaste net). Prijzen voor mobiele gesprekken kunnen afwijken. De telefooncentrale is dagelijks tussen 07:30 en 20:00 uur bereikbaar.

Wandelvrouw.nl

Bregje Schipper van Wandelvrouw.nl heeft twee dagen het Vechtdalpad gelopen: “Wat heb ik genoten! Samen met mijn man liep ik twee etappes van het Vechtdalpad. We begonnen in Ommen en eindigden in Gramsbergen. Super. Ik weet eigenlijk niet een precies wat me het allermeest aansprak. Was het de prachtige verscheidenheid aan natuur? De veelheid aan interessante borden, weetjes, uitleg? Het wandelen langs de Vecht, de aardige mensen, het relaxte sfeertje, de gastvrijheid of het heerlijke eten en drinken? In ieder geval een aanrader voor iedereen die van wandelen houdt.”

Bregje Schipper
Bregje Schipper

Wandelen in het Vechtdal

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om te wandelen in het Vechtdal, maak gebruik van het wandelnetwerk, kies je eigen route via onze routeplanner of wandel één van onze mooie wandelrondjes, kant en klare routes die op de mooiste plekken van het Vechtdal komen.

Wat vind je van dit artikel?