navigatie overslaan

Manege Hoogenweg

Wij zijn manege Hoogenweg, een manege waar elke dag wel wat te beleven valt. U kunt bij ons terecht voor paardrijlessen maar ook voor zomerkampen voor mensen met een beperking.

Er rijden hier mensen met een beperking, bij de Stichting Paardrijden Gehandicapten Hardenberg.

Kinderen met eigen pony’s of lease pony’s en volwassenen met eigen paarden bij de Paarden Sport Vereniging Xenophon (PSV Xenophon).

Ook kinderen en volwassenen die niet een eigen pony hebben kunnen hier rijden bij de manege en ruiterbond.

Bovendien is er een grote menvereniging(het aangespannen recreatie paard HARP) die hier haar thuis vind.

Op zondagmorgen trainen de leden van de militaire ruitersport vereniging “te Paard” in de manege.

Naast het rijden, voorzien we ook in pensionstalling. Of kan men buiten de lestijden gebruik maken van de accommodatie. Het buitenterrein voorziet in weidegang van onze paarden en pony’s maar is tevens ingericht met een aantal cross hindernissen, de manege beschikt over een royale eb- en vloed buiten baan (30 x 60 (m)). En binnen vindt men twee binnenbakken waarvan een 20x 40 meter en een van 25 x 50 meter . Een ruime wasplaats met verwarmd water. En een longeercirkel. Kortom mogelijkheden in overvloed.

Op 23 maart 1981 werd de eerste steen gelegd. En daarmee was de droom van Jantje Dolfing eindelijk uitgekomen: Een manege waar het paardrijden voor mensen met een beperking voorrang zou krijgen op de valide ruiters. De manege bestond uit de voorste hal, met een 20 x 40 (m) binnenbak en 14 ponystallen aan de linker zijde en 12 paarden boxen aan de rechterzijde. Een wasplaats, zadelkamer, toiletten, hal , kantine en slaapzaal.

De binnenbak van 20 bij 40 meter in het midden en de kantine daar waar hij nu nog steeds te vinden is. Ook was er al een slaapzaal voor de zomerkampen.

Al snel bleek dat er onvoldoende stallen waren en werd er een uitbouw achter de hal gemaakt, eerst met 4 stallen en een schuin dak. Later kwam er een stalen constructie met een binnenbakje 15 x 30 (m) hooiopslag, 33 stallen en een HARP Honk.

Dus werd er in 2009 begonnen met de bouw van de nieuwe hal, in eerste instantie over de oude hal en vervolgens werd de oude hal gesloopt. Het resultaat is nu zichtbaar: 36 royale paardenstallen, een ruime 20 m2 wasplaats, een hooi en stro opslag en een heerlijke binnen bak van 25 bij 50 meter. En ook heeft Harp een nieuw onderkomen gekregen. De nieuwe hal is voorzien van een geïsoleerd dak. Op het buiten terrein van de manege is een ruime parkeerplaats. Een longeercirkel met een diameter van 16 meter. Een springring, dressuur weide, een ruime paddock en een eb en vloed buitenbak van 30 x 60 (m) en over het hele terrein zijn vaste hindernissen in de omheiningen in gebouwd. Zo is er een waterbak, zijn er heuvels en landhekken, boomstammen en komt er in de toekomst een hoge brug.

De manege werd in eerste instantie gebouwd om minder valide ruiters de mogelijkheid te bieden paardrijden als hobby te beoefenen en zelfs een eigen paard te hebben. De manege is dan ook volledig aangepast voor rolstoelers/ minder validen. Zo is er een opstapperron met een til lift, rolstoel toegankelijk toilet, een losse til lift, en een volledig aangepaste verpleegbadkamer met plafondlift en bad, en ook hoog laagbedden in de slaapzaal. Ondertussen is er ook voor minder valide mensen de mogelijkheid om via de SPGH te gaan mennen. De stichting beschikt over een rolstoeltoegankelijke menwagen en geschikte paarden.

Categorieën