navigatie overslaan

Route-tips

Gezond fietsen met een e-bike

  • Leestijd 2
  • Gelezen 2811 keer

E-bikes worden steeds populairder en dat is niet zo gek. Door de trapondersteuning wordt de elektrische fiets het ideale vervoersmiddel voor mensen die de auto willen laten staan. Een e-bike past goed in een gezonde levensstijl.

Fietsen is gezond. Ook op een e-bike!

Dat fietsen gezond is weten we allemaal. Tegenwoordig zitten we gemiddeld 6.5 uur per dag, wat niet eventjes gecompenseerd wordt met een avondje sporten. Regelmatig fietsen draagt hierbij positief aan bij. Dat een elektrische fiets gemak biedt, is duidelijk. Maar draagt een elektrische fiets ook bij aan een betere gezondheid, omdat je vaker en langere afstanden fietst? Of valt dit tegen, omdat je zelf minder hard hoeft te trappen en hierdoor minder intensief beweegt?

Op een gewone fiets beweeg je uiteraard intensiever en verbrand je meer energie. Uit onderzoek van een e-bike specialist bleek echter dat e-bike bezitters vaker de fiets pakken en daarbij langere afstanden fietsen. Door de frequentie en aantal kilometers wordt dit ruimschoots gecompenseerd!

Forensen stappen over

Steeds meer forensen raken zich hiervan bewust en stappen over van de auto op de fiets. Lokale overheden steunen deze ontwikkelingen: de provincie Overijssel opent in 2021 een snelfietsroute door het Vechtdal, waarmee Zwolle en Hardenberg met elkaar verbonden worden.
Forensen ervaren meer geluk als zij fietsend naar hun werk gaan. Fietsen zorgt voor een ‘leeg hoofd’ na een lange werkdag, waardoor je ontspannen thuis komt. Fietsende forensen zijn op een e-bike vaak sneller thuis dan wanneer ze in de auto stappen. Afstanden tot 20 kilometer zijn op een e-bike tijdens de spits vaak sneller af te leggen. Naast een toegenomen geluksgevoel heeft fietsen meer voordelen voor lichaam en geest. Regelmatig fietsen verkleint het risico op diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes en overgewicht.

Leuke fietsroutes in de regio

Wil jij ook fietsend aan je gezondheid werken? Dan hebben wij een aantal tips voor mooie routes in het Vechtdal om van te genieten.

Rondje Hardenberg – Beerze (34 km)

Rondje Ommen – Lemele (39 km)

Rondje Gramsbergen – Duitsland (50 km)

Wat vind je van dit artikel?