De Vechtezomp: de mooiste fluisterboot van De Vecht

Verrassend Vechtdal

De mooiste fluisterboot van de Vecht is met recht de Vechtezomp. De elektrisch aangedreven zomp ligt op het terrein van bierbrouwerij en schipperscafé De Mommeriete in Gramsbergen. De fluisterboot vaart rechtstreeks De Vecht op en neemt je mee naar uiterwaarden, die onbereikbaar zijn voor andere boten, voetgangers en fietsers. Het geheim van de zomp is dat deze laag in het water ligt, waardoor je zelfs met 30 man aan boord, de meest afgelegen stukjes natuur kan bereiken.

Geschiedenis van de Vechtezomp

Voordat de Vechtezomp veranderde in een fluisterboot op de Vecht was het een belangrijk vervoersmiddel in het oosten van het land. We moeten terug naar de tweede helft van de zeventiende eeuw toen ten oosten van de IJssel zompen werden ingezet. Het bood een oplossing voor het vervoer met paard en wagen, waarmee men niet zoveel kon transporteren en de zanderige paden een groot risico vormden. De karakteristieke zomp met z’n diepe zeeg en afneembare zijboorden bood uitkomst. Het grote laadruim van de zomp kon met gemak acht ton goederen transporteren en door z’n slimme bouw zelfs over de laagste wateren varen.

Vaar mee in een historische fluisterboot

Het transportmiddel uit de zeventiende eeuw is nu een recreatieve fluisterboot in de eenentwintigste eeuw. De Vechtezomp verzorgt boottochten over de Vecht voor groepen tot en met dertig personen. In een uur tot vier uur vaart een gezelschap naar Coevorden, Hardenberg, Zwieseborg, Vroomshoop of het Duitse Laar en terug. Er zijn ook fluisterboot arrangementen, waarbij je een tocht kunt combineren met een bezoek aan het oude centrum van Gramsbergen of een bierproeverij.

Het Paleis op de Dam is het belangrijkste bouwwerk waaraan de zomp een grote bijdrage heeft geleverd. Het paleis is grotendeels gebouwd met Bentheimerzandsteen, een stevige zandsteen uit de steengroeves in de Graafschap Bentheim in Duitsland. Het geelbruine gesteente met de bijnaam ‘Bentheimer Gold’ werd eerst met paard en wagen vervoerd naar het Duitse Nordheim en daar begon het zijn reis naar Nederland met zompen over De Vecht.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen