navigatie overslaan

“Op zoek naar de ideale mix van sfeer en licht”

Door de lens van Ronald Jansen

 • Leestijd 4
 • Gelezen 923 keer

Dat het Vechtdal vele gezichten heeft, kun je goed zien in het werk van natuurfotograaf Ronald Jansen. Voor Vechtdal Marketing maakte hij een trip door de regio. Een zomer lang vroeg uit de veren leverden hem fantastische momenten en prachtige beelden op. In vijf beelden laat Ronald zien hoe indrukwekkend het Vechtdal kan zijn.

 1. Vechterweerd

  “De stuw bij Vechterweerd is een mooi en rustig stuk natuur. Niet echt een toeristische plek, maar je kunt er fantastische wandelingen maken langs het water. De ochtend van deze foto was één van de mooiste en meest bijzondere ochtenden van mijn hele fotoshoot. Er hing nevel, er was hoge bewolking en het was windstil. Je bent altijd op zoek naar de ideale mix van sfeer en licht en die ochtend kwam alles bij elkaar. Het licht dat op de boot schijnt, een reiger aan de overkant, de reflectie in het water... Alles ging leven toen het licht opkwam.”

 2. Sahara Ommen

  “Voorafgaand aan de shoot heb ik veel locaties in het Vechtdal bezocht. De Sahara was een plek waar ik sowieso heen wilde, omdat het echt een kenmerkend gebied is. Stuifzandgebieden, daar heb je er niet veel meer van. Ook toeristisch is het een geweldig gebied om met de kinderen rond te lopen. Ik wilde met deze foto het bijzondere landschap in beeld brengen. Duingebied met prachtig mooie bomen en soms nog wat heide ertussen. Ik gebruikte een overhangende tak om het hele gebied te framen. De foto is gemaakt net na zonsopgang. Je ziet de weerkaatsing op de grond en de lagen, die door verneveling heel goed zichtbaar worden.”

 3. Landgoed Vilsteren

  “Landgoed Vilsteren is een bekende plek waar veel moois te zien is. Zo heb je het bos met de oude grote beuken, de roodband runderen, wilde orchideeën en de oude Vechtarm. Het landgoed kent hele mooie wandelroutes. Ik hou ervan om ‘s ochtends alleen op pad te gaan en de natuur in te trekken. Je ziet in korte tijd het landschap veranderen. Je ziet hoe licht ontstaat en de sfeer telkens verandert. Tijdens één van mijn wandelingen in de bossen richting het theehuis was het licht heel mooi. Ik keek achterom en zag dit. De gele vlekken van het licht van de zonsopkomst maken het een bijzonder beeld.”

 4. Junne

  “Soms loop je onverwachts tegen een foto aan, zoals deze in Junne. Ik ging voor een waterfoto en kwam terug met runderen in het coulisselandschap. Dit beeld laat zien hoe mooi en rustig het aan het water is tijdens zonsopkomst. Ik zag zes koeien op een rijtje staan. Alsof ze voor me poseerden. De kleuren waren prachtig. Soms is het zo mooi dat je vergeet op de knop te drukken. Wanneer de zon net boven de horizon komt en je hebt de juiste omstandigheden, dan kleurt alles goud. Dan stijgt de spanning, want je hebt maar een paar minuten om dat bijzondere beeld te maken.”

 5. Lemelerberg & Archemerberg

  “De Lemelerberg is de plek die ik het meest heb bezocht. Er waren ochtenden dat ik met verwondering stond te kijken. Dat we dit hebben in Nederland! Wat ik heel opmerkelijk vond, is dat ik op deze plek nooit de enige was. Er waren altijd mensen met mij op de berg om half vijf ‘s ochtends. Ik vind dit één van de mooiste beelden van mijn trip. Je ziet het paarse van de heide, maar ook bijzonder is die gelaagdheid met het licht van de zon die over de heuvels komt. Ik fotografeer graag bij nevel en mist. Dan heb je het mooiste licht over het landschap.”

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Ronald

Ronald Jansen (1967) woont in Enschede en is werkzaam in de sales. De behoefte aan onthaasten bracht hem in de natuur. Om zijn wandelingen een doel te geven, begon hij met het maken van foto’s. Het was het begin van een nieuwe hobby, die inmiddels serieuze vormen begint aan te nemen. Ronald fotografeert voor verschillende toeristenbureaus in binnen- en buitenland, waaronder Vechtdal Marketing.