navigatie overslaan

Doe-tips

Koesafari

  • Leestijd 2
  • Gelezen 5990 keer

Een Koesafari van Erve Vechtdal nabij Ommen, behoort tot de leukste uitjes van Nederland. Boerin Simone Koggel neemt je op haar koesafari niet zomaar mee de wei in om koeien te kijken, je mag mee met de trekker voor een avontuurlijke tocht langs haar brandrode runderen, die grazen in het uitgestrekt natuurgebied langs de Vecht in Vechtdal Overijssel. Tijdens de koesafari laat Simone je kennismaken met de kudde, die bestaat uit zo’n zestig koeien, één stier en een heleboel kalfjes.

Simone kent ze stuk voor stuk van karakter. Elke koe heeft haar eigen verhaal en positie in de rangorde. Tijdens de safari vertelt Simone wie de leidster is, wie de nanny’s zijn en welke koeien gaan kalven. ‘Zo dom als een Koe’, zeggen ze toch weleens? Die uitdrukking klopt echt niet! Als je terugkomt van de safari weet je waarom!

Brandrode runderen van het Vechtdal

De leefomstandigheden van de Brandrode runderen zijn zo natuurlijk mogelijk. Wist je dat:

•De runderen het hele jaar rond buiten in de natuur leven?

•Op het menu alleen gras staat? In de zomer grazen zij van het land, in de winter worden de koeien bijgevoerd met kuilvoer, afkomstig van de eigen graslanden in het Vechtdal.

•Dat dat te merken is aan de kwaliteit van het vlees? De kleur is donkerder en roder. Inmiddels hebben vele lokale horecagelegenheden het vlees van de brandrode runderen op het menu staan en kun je het vlees met de unieke smaak terplekke zelfs kopen.

Wist je dat koeien echte diva’s zijn? Er zitten pittige tantes tussen de koeien van boerin Simone. Bezoek de website voor een impressie en boek meteen je koe safari, een belevenis bij de boer.

Erve Vechtdal

Het Rundveebedrijf Erve Vechtdal is gevestigd in de landelijk gelegen buurtschap Arriën nabij het bosrijke Ommen in Vechtdal Overijssel. Het bedrijf van familie Jansen is al sinds het jaar 1917, drie generaties lang gevestigd op het huidige adres aan de Ridderinkweg. Sinds 2014 is het bedrijf overgaan van melkveehouderij naar zoogkoeienhouderij met Brandrode runderen. De Koesafari ontving in 2012 van de ANWB een award voor meest innovatieve uitje van Nederland.

Wat vind je van dit artikel?