Gluren bij de buren

Doe-tips

Op vakantie in eigen land, maar toch de landsgrenzen over? Dat kan! Zoals iedereen weet, grenzen de provincies Gelderland en Overijssel aan Duitsland.

Wat niet iedereen weet is dat er langs de Duits-Nederlandse grens, naast veel fietsmogelijkheden zoals de Vechtdalroute, ontzettend veel te beleven is.

Actief de grens beleven

Zo zijn er in de buurt van de Duits-Nederlandse grens, tussen Coevorden en Montferland, een dertigtal toeristische overstappunten, TOP’s genaamd, te vinden. Vanaf dit punt kun je van de auto overstappen op milieuvriendelijk vervoer (de fiets, te voet, te paard, in de kano, of skeelers) en het grensgebied ontdekken. Verschillende grensoverschrijdende routes starten vanaf de TOP en ter plaatse is bijbehorend route- en kaartmateriaal verkrijgbaar. Onderweg kom je langs kastelen, kloosters, natuurgebieden en charmante dorpjes en stadjes. De diverse routes lopen kris kras over de grens, dus al fietsend en/of wandelend ontdek je de vele cultuurverschillen en overeenkomsten.

De TOP’s zijn herkenbaar aan een stenen zuil, wapperende vlaggen (Duits, Nederlands en Europa) en een informatiebord met daarop aangegeven welke routes er vanaf dat punt kunnen worden gestart. Bij de TOP’s is altijd voldoende parkeergelegenheid en in veel gevallen ook een horecagelegenheid te vinden. Kijk op www.grensbelevenis.nl voor de exacte locaties en routemogelijkheden.

Luuk en Lilli
Luuk en Lilli

Kinderplezier of Spass?

Naast fietsen en wandelen biedt het grensgebied ook vele mogelijkheden om met de kinderen op stap te gaan. Via de website www.kinder-vakanties.nl zie je in één oogopslag wat er allemaal te beleven is. De twee “reisleiders” Lilli uit Duitsland en Luuk uit Nederland nemen de kinderen mee op reis door het gebied tussen Zwolle, Doetinchem, Münster en Osnabrück. Ontdek dierentuinen, attractieparken zwembaden. Musea saai? Niet de kindvriendelijke musea die je op onze site vindt. Zelfs fietsen en wandelen is een feest met de speciale kinderroutes. Laat kinderen spelenderwijs kennis maken met de buren, of laat ze een stukje geschiedenis beleven tijdens een van de smokkelroutes. Veel van attractieparken, dierentuinen en musea die Luuk & Lilli voorstellen, zijn ook in één oogopslag te vinden op de grensoverschrijdende Dagjes Uit Kaart. Deze kaart bevat meer dan 80 tips en uitstapjes, zodat je je geen moment hoeft te vervelen. De kaart is te verkrijgen bij vele toeristische bedrijven en Tourist Info's in de grensregio.

Welkom bij de buren!

Vlak over de Duitse grens liggen (vakantie) geheimen verscholen: afwisselende landschappen, bijzondere fietsroutes en wandelroutes, bruisende steden, interessante bestemmingen voor een dagje uit en aantrekkelijke arrangementen. Kom eens langs en laat je verrassen door de vele “Geheimen over de grens”. De regio’s Münsterland, Osnabrücker Land, het Grafschaft Bentheim en het Emsland nodigen je uit het geheim te ontdekken. Of je nou geïnteresseerd bent in fietsen of wandelen, of in musea, kastelen of winkelen net over de grens: het "Geheim" heeft ze allemaal!

Kijk voor meer informatie op: www.grensbelevenis.nl www.kinder-vakanties.nl www.geheimoverdegrens.nl

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen