navigatie overslaan

Eindeloos speelplezier

Klimbos maakt Natuurlijk Heidepark het perfecte dagje uit

  • Leestijd 4
  • Gelezen 4010 keer
  • Geschreven door Erik Driessen

Terwijl twee zwemmers op een frisse septemberochtend even wennen aan de watertemperatuur, maakt een grote groep handbalsters zich klaar voor een avontuur op hoogte. Kinderen zoeken ondertussen hun weg naar de speeltoestellen. Op het terras drinken de ouders een kopje koffie. De taferelen zijn exemplarisch voor Natuurlijk Heidepark dat in het voorjaar een nieuwe toekomst aan een imposant verleden toevoegde. Bestuursvoorzitter Loes Mulder vertelt alles over de prachtige locatie even buiten Lemelerveld.


Bijzondere geschiedenis

Natuurlijk Heidepark is voor inwoners van Lemelerveld een bijzondere plek. Alleen al om de geschiedenis. Dit dorp is pas in de 19e eeuw ontstaan in de periode dat in heel Nederland de ‘woeste grond’ wordt ontgonnen. Dat gebeurde ook in deze streek. Pioniers stichten in die tijd Lemelerveld. De rijke Amsterdamse ondernemers Blikman Kikkert begint in 1854 de beetwortelsuikerfabriek en legt een landgoed met een bosvijver aan. Dat komt na zijn overlijden in handen van de Marten Kingma. Die directeur van de roomboterfabriek is ook een van de eerste bewoners van Lemelerveld.”

De band met het dorp

“Al rond 1900 krijgen kinderen uit Lemelerveld zwemles op deze plek. Veel meer dan een modderige plas is de vijver dan nog niet. In 1934 verandert dat: in die crisisjaren werken veel werklozen door heel Nederland aan grote projecten. Ook het uitdiepen van onze plas is daarvan een goed voorbeeld. In datzelfde jaar krijgt de vijver de naam Zwembad Heidepark. Duizenden inwoners van Lemelerveld leerden hier zwemmen. Vandaar de sterke band tussen het dorp en onze locatie. Dat merkten we ook bij de realisatie van ons klimbos.”

Klimbos Heidepark

“Met de zwemplas, speeltuin en kabouterpad zijn we altijd afhankelijk geweest van de financiële steun van de gemeente. Wij willen onze eigen broek ophouden en zochten naar mogelijkheden om meer eigen inkomsten te genereren. Zo ontstond het idee voor een klimbos dat we dit voorjaar openden. Dat lijkt een schot in de roos. Ondanks de coronamaatregelen en het matige zomerweer draaien we een prima eerste jaar. Bezoekers reageren heel enthousiast op ons park. Alle reviews op Google zijn positief. Eigenlijk lezen we maar één kritiekpunt: de klimmers missen een mooie horecavoorziening. Nou, dat komt goed uit: die openen we hopelijk komend voorjaar.”

omschrijving
omschrijving

omschrijving
omschrijving

omschrijving
omschrijving

Horecaplannen

“Ik stel het me al helemaal voor: terwijl de kinderen op het strand en in de plas spelen, genieten de ouders van een hapje en drankje op het terras of in de serre. Je hebt van daaruit zicht op het klimbos en het zwembad. Wat is er nou leuker dan een mooie dag samen gezellig afsluiten. Opnieuw zien we dat Lemelerveld ons park draagt. Bedrijven ondersteunen ons financieel en zelfs de horecazaken staan positief tegenover onze ontwikkeling. Iedereen ziet denk ik het belang voor Lemelerveld. En niet te vergeten: tientallen vrijwilligers uit het dorp helpen ons op allerlei manieren. Ze onderhouden het terrein, helpen bij de bouw en voeren ontzettend veel werkzaamheden uit. Zonder die mensen zijn we nergens.”

Een dagje uit

“Met de nieuwe horeca komend voorjaar is Natuurlijk Heidepark een bestemming voor een dagje uit in het Vechtdal. Jong en oud genieten hier van avontuurlijk buitenspelen. Kinderen kunnen zich volop vermaken met de uitdagende speeltoestellen en het kabouterpad. Ons klimbos beschikt bovendien over parcoursen met verschillende moeilijkheidsgraden: voor beginners en kinderen én voor gevorderden die we pittig op de proef stellen. Hoogtepunt is de spectaculaire zipline die helemaal over de plas heen scheert. Op mooie dagen blijft het strand met het zwembad de trekker. Ook voor mensen die moeilijk te been zijn: we beschikken namelijk over twee zwemrolstoelen.”

Kabouterpad
Kabouterpad

Schoolreisjes en bedrijfsuitje

“Dit jaar merken we dat Natuurlijk Heidepark heel geschikt is voor schoolreisjes. Veel scholen zijn op kamp in het Vechtdal en bezoeken ons voor het klimbos en de andere faciliteiten. Ook sportverenigingen kloppen aan voor het klimparcours. Ik denk dat dit ook een prachtige locatie is voor bedrijfsuitjes en familiedagen. Juist omdat we beschikken over activiteiten voor alle leeftijden en alle doelgroepen. Zeker als we straks beschikken over uitgebreidere horeca faciliteiten.”

Klimmen en klauteren
Klimmen en klauteren

Campings in het Vechtdal

“We zijn heel blij met de goede samenwerking met de campings in het Vechtdal. Die zijn heel enthousiast over de ontwikkelingen op Natuurlijk Heidepark. We voegen nieuwe activiteiten voor hun gasten toe. En met het klimbos zijn we ook buiten zomerse dagen een aantrekkelijke bestemming. We zijn straks in ieder geval van maart tot oktober open, maar we denken ook na over mogelijkheden in de kerstvakantie. Eigenlijk heb je voor een dagje klimmen alleen maar droog weer nodig. De reacties uit het eerste jaar zijn top. ‘We komen zeker terug’, horen we vaak. Je bent hier dus niet na één keer uitgekeken.”

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Erik Driessen

Erik Driessen (1971) is journalist. Als kind werd hij elk weekeinde door zijn ouders meegesleurd voor eindeloze autotochten door Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Vechtdal. Daardoor kent hij elke millimeter van de gebieden waarover hij graag schrijft.