Het Oale Meestershuus

Het Oale Meestershuus is een streekhistorisch museum dat zich voornamelijk bezighoudt met de geschiedenis van Slagharen, Schuinesloot, Lutten en Halfweg de Krim.

Geschiedenis in de ruimste zin van het woord, zo heeft het museum o.a. een stijlkamer uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw en een prachtig ingerichte grutterswinkel. Maar ook in de wisselexposities, die op de bovenverdieping van het huis en in de ontvangstruimte De Haarslag , achter het museum, te zien zijn wordt de link met de geschiedenis doorgetrokken.

Het Oale Meestershuus is gebouwd in 1877/78 voor de hoofdmeester van de openbare school van Slagharen. Nadat het huis in de negentiger jaren van de vorige eeuw op de nominatie stond om te verdwijnen uit het dorpsbeeld van Slagharen heeft een enthousiaste groep vrijwilligers het op zich genomen het huis , en daarmee de geschiedenis, voor het dorp te bewaren. Het Oale Meestershuus is eigendom van en wordt beheerd door de vereniging Streekhistorisch Centrum Slagharen.

De vereniging SHC heeft ruim 830 leden in binnen- en buitenland. Elk kwartaal krijgen de leden het kwartaalblad “de Posthoorn” met daarin (geschiedenis) wetenswaardigheden over deze streek, verhalen en anekdotes. De vereniging heeft inmiddels ook een groot digitaal fotoarchief opgebouwd en is hier nog steeds mee bezig.

“Zonder verleden geen toekomst” is het motto van de vele vrijwilligers die zich inzetten om het museum te beheren, de vereniging en de diverse commissie’s te besturen en zo de geschiedenis voor de komende generaties levend houden.

contact

Herenstraat 24
7776AJ Slagharen
0523-684719
f2hjbruins27@hetnet.nl

Openingstijden

1 apr - 31 okt

maandag 13:30 - 16:00
dinsdag 10:00 - 16:00
woensdag 10:00 - 16:00
donderdag 10:00 - 16:00
vrijdag 10:00 - 16:00
zaterdag gesloten
zondag gesloten

Openingstijden

1 nov - 31 mrt

maandag gesloten
dinsdag gesloten
woensdag gesloten
donderdag gesloten
vrijdag gesloten
zaterdag gesloten
zondag gesloten