navigatie overslaan

Natuurgeheimen

6 Leuke Vechtdal natuurweetjes

 • Leestijd 3
 • Gelezen 3971 keer

Het Vechtdal is een bijzondere regio met veel natuur, verschillende landschappen, planten, bloemen en dieren. De leukste manier om deze natuurweetjes te ontdekken is door zelf op pad te gaan. Er zijn verschillende leerzame routes waar je onderweg van alles leert over de natuur. Maar je kunt ook met een boswachter op pad.

 1. 6

  Speurtochten

  In het Vechtdal organiseert Staatsbosbeheer verschillende speurtochten. Tijdens de tocht moet je één van de natuurschatkisten zoeken. Met je team, dat je kunt indelen met types als voerman, das, knoflookpad of verre kijker, ga je grappige vragen en opdrachten voldoen, die je kunt oplossen met spullen uit de kist. Dus zet je zintuigen op scherp en ga!

 2. 5

  Lammetjesdag

  Ieder voorjaar is het feest bij schaapskooi de Lemelerberg. Dan is het namelijk en mag je naar hartelust knuffelen met de jonge dartelende lammetjes. Naast lammetjes knuffelen zijn er allerlei knutselactiviteiten, koffie met krentenwegge en muziek. En zelfs de hond mag mee, mits aangelijnd.

 3. 4

  Sterrenwacht

  De sterrenhemel blijft iets speciaals en is een leuk onderwerp voor jong en oud. Bij de Sterrenwacht in Dalfsen leren ze je van alles over de sterren en planeten en is er maandelijks een waarneemavond. Want vanuit het Vechtdal heb je ook prachtig uitzicht op de lucht en zeker op heldere dagen als de omstandigheden goed zijn, is dit een origineel uitje. Wist je dat je er ook kinderfeestjes kunt vieren? Origineel en leerzaam!

 4. 3

  Natuurspeelplaatsen

  In het Vechtdal vinden we het erg belangrijk dat kinderen buiten spelen. Daarom hebben we in de regio een aantal natuurspeelplaatsen, speciaal ingericht voor kinderen om lekker te kunnen spelen. Hutten bouwen, ravotten, rennen, klimmen, het kan en mag er allemaal. Van kinderroutes tot speelbos, kinderen spelenderwijs leren wat er in de natuur groeit en leeft wordt dankzij de speelnatuur een waar feest.

 5. 2

  Fotografiehut Lemelerberg

  Iedereen is tegenwoordig fotograaf dankzij de smartphone en tablet. En dat levert, zeker in de na-tuur, soms hele mooie taferelen op, als je dat scherm combineert met natuur. In samenwerking met natuurfotograaf Han Bouwmeester is er op de Lemelerberg een fotohut gemaakt. Vanaf hier kun je verschillen-de soorten vogels spotten en op de gevoelige plaat vastleggen. Je moet er een potje geduld voor open trekken, maar vanuit de hut, die is ingegraven en waar je verdekt uitkijkt op het water, kan je bijvoorbeeld de Gekraagde Roodstaart, Roodborststapuit en Goudvink zien! Dat is bijzonder, een leuk uitje voor opa, papa en stoere zoons bijvoorbeeld. Vergeet je vogelgids niet!

 6. 1

  Flora & Fauna

  In het Vechtdal groeien en bloeien bijzondere planten en leven bijzondere dieren die zich in het landschap erg thuis voelen. Wil je weten welke dat zijn? Staatsbosbeheer heeft heel veel verschillende activiteiten en boswachter Nico Arkes gaat graag mee op ontdekkingstocht door het Vechtdal!

Wat vind je van dit artikel?