navigatie overslaan

‘Je gaat van het Vechtdal houden…’

Op verkenning met een Vechtdalgids

  • Leestijd 2
  • Gelezen 72 keer

De meest bijzondere plekken van het Vechtdal ontdekken? Maak dan een wandeling met een Vechtdalgids. “Je ziet dingen die je anders niet ziet”, zegt Jacobien Dijkstra. “En je gaat van het Vechtdal houden”, belooft boswachter Nico Arkes. Samen met Ans Naber van Natuuractiviteitencentrum de Koppel in Hardenberg én tien Vechtdalgidsen zijn ze de drijvende krachten achter een project dat ogen van bezoekers én bewoners opent.

Een ‘Vechtdalgids’ is een soort kwaliteitsstempel, vertelt Arkes. “Overal in deze regio leiden mensen toeristen en andere belangstellenden rond. Dat doen ze allemaal op hun eigen manier. Ook omdat hét verhaal van het Vechtdal nooit beschreven was. Met dit project doen we dat wel. Wij hebben kwaliteitsgidsen opgeleid én meteen gezorgd dat heel veel kennis voor de volgende generatie bewaard blijft.”

Kracht van de natuur

De gidsen weten niet alleen alles van het Vechtdal, ze weten ook hoe ze hun publiek moeten boeien. Ook dat leerden ze tijdens hun opleiding. “Tijdens een wandeling raak je onder de indruk van het Vechtdal. Onze gidsen laten zien dat dit gebied is ontstaan door een samenspel tussen mens en natuur. Je leert het landschap lezen en je verwondert je over de kracht van de natuur”, zegt Dijkstra. “En ook niet onbelangrijk: je beleeft gegarandeerd een hele gezellige ochtend of middag.”

Boek een Vechtdalgids

De Vechtdalgidsen trekken er alleen op afspraak op uit. Er is dus geen vaststaand jaarprogramma. “Onze gidsen gaan op pad met groepen van maximaal twintig personen. De wandelingen zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor familiedagen of teamuitjes. Of voor ondernemers die een leuk arrangement voor hun gasten willen samenstellen. De reacties zijn altijd enthousiast. Zelfs mensen uit de regio staan soms versteld van hun eigen streek”, vertelt Ans Naber.

Ook met echte experts ontdekken hoe bijzonder het Vechtdal is? Ga dan naar www.vechtdaloverijssel.nl/vechtdalgidsen. Maak een keuze uit zeven fascinerende natuurgebieden en wijs eventueel zelf je favoriete Vechtdalgids aan. Vul je gegevens in en verheug je alvast op een schitterende wandeling!

Wat vind je van dit artikel?