navigatie overslaan

Doe-tips

Allerleukste uitjes in het Vechtdal

  • Leestijd 8
  • Gelezen 4294 keer

Leg je boek even opzij of klap de laptop dicht, het is tijd om erop uit te gaan! Beklim uitkijktoren de Stokte, verrijk je kennis in museum de Fundatie of ga op wijnsafari. Meer inspiratie nodig? Hier vind je de 17 allerleukste uitjes van het Vechtdal op een rij.

1. De Haarplas

In dit juweeltje in Boswachterij Hardenberg valt voor jong en oud veel te ontdekken. Het gebied rondom de plas zit vol verrassingen. Met een beetje geluk kom je oog in oog te staan met een knalblauwe kikker of maak je kennis met een schichtige adder. Ontdek hoeveel verschillende dieren er in dit prachtige stukje natuur wonen en geniet in het voorjaar van de bloeiende dop- en lavendelheide. Bij recreatieplas de Oldemeijer starten verschillende wandelroutes die je langs de Haarplas leiden. De vogelkijkhut boven het water is een mooie plek om even uit te rusten.

2. Klimbos Natuurlijk Heidepark

Verstopt tussen de bomen in de mooie omgeving van Lemelerveld vind je Natuurlijk Heidepark. Dit uitdagende klimbos is een feestje voor waaghalzen. Trek je harnas aan, trotseer de spannende obstakels die je tijdens het parcours tegenkomt en vlieg via een 110 meter lange zipline over het water. Met vier verschillende routes die variëren in hoogte en moeilijkheidsgraad is er voor ieder wat wils. Na een verhitte klimtocht kun je heerlijk verkoeling zoeken in het door bos omringde natuurbad, waar voor kinderen allerlei speeltoestellen te vinden zijn.

Natuurlijk Heidepark
Natuurlijk Heidepark

3. Het terras op!

Uitzicht over het water en de voorbijtrekkende bootjes, de zon op je huid en je smaakpapillen die ondertussen geprikkeld worden. Wat wil je nog meer! In het gastvrije Vechtdal vind je tal van gezellige terrassen waar je terecht kunt voor een drankje, een smakelijke lunch of een culinaire verrassing. Ga op zoek naar de beste streekproducten, laat je culinair verwennen in één van de toprestaurants of zak weg in de loungekussens met een lekker speciaalbiertje. Proost op een heerlijke dag in het Vechtdal!

4. Anjerpunten

Wil je het Vechtdal verkennen en beleven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bezoek één van de vijf Anjerpunten. Ze zijn te herkennen aan de knalroze vlag of poster met witte anjer. Elk Anjerpunt heeft een thema en vertelt op een boeiende en verrassende manier het verhaal van haar locatie in relatie tot de Vecht. Je vindt er toeristische informatie, exposities, workshops en producten uit de streek. Ook is elk Anjerpunt het startpunt voor verschillende wandel- en fietstochten. De vijf Anjerpunten vind je in Gramsbergen, Hardenberg, Beerze, Vilsteren en Hoonhorst.

5. Attractiepark Slagharen

Mogen de kinderen kiezen? Dan gaan ze vast voor een avontuurlijke dag in Attractiepark Slagharen. Waan je in het Wilde Westen en pak zoveel mogelijk attracties mee. Ga drie keer over de kop in achtbaan de Gold Rush, doorkruis de mijnen met de Mine Train of schommel over de woeste zeeën in The Pirate. Met meer dan dertig attracties beleef je op elke hoek een nieuw avontuur! Houden jullie van zwemmen en glijden? Neem je zwemkleding mee en bezoek ook waterpark Aqua Mexicana.

6. Op de fiets!

Het Vechtdal is heel geschikt om per fiets te verkennen. De grote verscheidenheid aan bos, heide, rivieren, zandverstuivingen en vennetjes zorgen voor een afwisselend landschap waarin je nooit uitgekeken raakt. Je hoeft niet te verdwalen, het Vechtdal kent een uitgebreid fietsroutenetwerk met veel verschillende routes. Zo kun je vanaf je fiets de mooie natuur, de cultuurhistorie en de vele recreatieve voorzieningen ontdekken. Rijd van knooppunt naar knooppunt of wijk van de gebaande paden af. Je komt hoe dan ook op een mooie plek terecht!

7. Reestdal Wijnsafari

Wil je de schoonheid van het Reestdal ontdekken en tegelijkertijd kennis maken met wijn uit de streek? Ga dan op wijnsafari. Onthaasten en de mooiste plekjes van het Reestdal ontdekken staan voorop, maar natuurlijk staat er ook wijn op het menu. De biologische wijnen van de Reestlandhoeve vallen elk jaar in de prijzen. Sluit je safari af met een driegangendiner dat bereid is met ingrediënten van producenten die je eerder die dag hebt bezocht. De Reestdal Wijnsafari start bij Brasserie de Boerderij.

8. Museum de Fundatie en ANNO

Een dagje Zwolle is niet compleet zonder een bezoek aan de Fundatie. Het museum met haar opvallende koepel is een echte eyecatcher en dé plek voor liefhebbers van beeldende kunst. Kinderen kun je gerust meenemen naar dit museum. Zij kunnen door middel van het kijk-en-doeblad spelenderwijs kennismaken met beeldende kunst.
Als je toch in Zwolle bent: maak je culturele dag af met een bezoek aan ANNO. Het museum vertelt over het verleden en heden van de stad Zwolle. Het is een plek waar museum, archeologie, monumenten, bouwhistorie en archief samenkomen.

9. Pontjes in het Vechtdal

Wil je je wandel- of fietstocht door het Vechtdal net wat spannender maken? Steek dan eens de Vecht over met één van de pontjes. Verschillende natuurgebieden rondom de Vecht worden door een voet- en fietsveer met elkaar verbonden. Zo kun je bij de Loozensche Linie met de elektrische veerpont de Vecht oversteken. Ook tussen Rheeze en Oud-Bergentheim ligt een op zonne-energie aangedreven pontje in de rivier. Snel gaan de pontjes niet, maar dat geeft je even alle tijd om rustig te genieten van het prachtige uitzicht!

10. Boerderijwinkels

Wat niet mag ontbreken als je in het Vechtdal bent, is een bezoek aan een boerderijwinkel. Je voelt je er als een kind in de snoepwinkel, maar dan vol met verrukkelijke streekproducten. Maak kennis met lokale specialiteiten en ga naar huis met het perfecte souvenir. De boerderijwinkels zijn veelal gevuld met biologische producten, maar niet alles komt van het land. Zo vind je er vaak ook producten van lokale imkers, fruittuinen, brouwerijen en kippenboeren. Proef de smaak van de regio!

11. Natuuractiviteitencentrum De Koppel

Natuuractiviteitencentrum De Koppel is leuk voor jong en oud. Het activiteitencentrum biedt de perfecte combinatie van leren en doen. Je vindt er allerlei activiteiten gebaseerd op thema’s als water, natuur en duurzaamheid. Struin door de Koppeltuinen op zoek naar het insectenhotel, onderzoek dieren en planten met een microscoop in de natuurontdekhoek of leer meer over insecten en vleermuizen bij het kennisloket. Neem ook een kijkje bij het blotevoetenpad!

12. Uitkijktoren De Stokte

Uitkijktoren De Stokte in Dalfsen is letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van het Vechtdal. De twintig meter hoge toren is gebouwd op een voormalige vuilstortplaats en vanaf het ruime stiltebalkon heb je een weids uitzicht over de landerijen, bossen en rivier de Vecht. De Stokte is om die reden erg geliefd bij fotografen, vogelspotters en natuurliefhebbers. In de omgeving van De Stokte vind je een aantal sfeervolle gelegenheden om even bij te komen van de beklimming.

13. Kastelen en landgoederen

Het Vechtdal staat bekend om de vele landgoederen, havezaten en kastelen. Het bezoeken van een kasteel of landhuis leert je veel over de historie van die plek. De Kastelenroute Dalfsen brengt je op de fiets langs verschillende kastelen. Wie liever wandelt, kan kiezen voor de wandelroute Landgoederen Dalfsen. Ontdek de grachten van havezate Den Aalshorst en havezate Den Berg. Kijk je ogen uit bij het imposante kasteel Rechteren of word weer verliefd op elkaar bij Landgoed Het Laer!

14. Varen op de Vecht

Een bezoek aan het Vechtdal is al een belevenis op zich, maar de mooie omgeving vanaf het water bekijken is toch wel de kers op de taart. De mogelijkheden wat betreft varen op de Vecht zijn eindeloos. Er zijn verschillende aanbieders waar je terecht kunt voor een motorbootje, kano of luxe sloep. Je eigen bootje meenemen kan natuurlijk ook! Welke kant je ook op vaart, het prachtige landschap dat aan je voorbij gaat zorgt altijd voor een wauw-moment.

15. Idyllische dorpjes

Naast de bekende plaatsen als Dalfsen, Ommen en Hardenberg kent het Vechtdal veel leuke kleine dorpjes. Je zou ze zo voorbij rijden, maar ze zijn absoluut de moeite waard om voor te stoppen. Neem de tijd om de rust en de rijke historie van deze idyllische dorpjes te ervaren. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de pittoreske straatjes van Gramsbergen en proef de sfeer van vroeger of verwonder je over de authentieke Saksische boerderijen in dorpjes als Rheeze en Beerze.

16. Landgoed Vilsteren

Dit unieke landgoed is een soort levend landschap met daarop een levende gemeenschap in de vorm van het dorp Vilsteren. Het Anjerpunt van Vilsteren bevindt zich in de indrukwekkende Herberg De Klomp. Vilsteren kent meer bijzondere gebouwen, zoals de Vilsterse Molen, de St. Willibrorduskerk en Huis Vilsteren. Leuk weetje: de huizen en boerderijen in Vilsteren hebben allemaal groengele luiken als verwijzing naar het familiewapen van de familie Vilsteren.

17. De natuur in!

Als er één ding is waar het in het Vechtdal niet aan ontbreekt, dat is het wel een rijke en gevarieerde natuur. Van uitgestrekte heidevelden en eeuwenoude bossen tot unieke zandverstuivingen en meanderende rivieren. Het mooie is, je kunt het op verschillende manieren ontdekken. Kies een mooie route uit het uitgebreide wandelnetwerk, ga op zoek naar één van de vele prachtige fietsroutes of reserveer een bootje voor een tocht over de Vecht. Veel plezier in natuurlijk Vechtdal!

Wat vind je van dit artikel?