navigatie overslaan

Op en om het water

Voetveren over de Vecht

  • Leestijd 3
  • Gelezen 15619 keer

Voetveren vind je door heel Overijssel, zo ook over De Vecht. Wandelaars en fietsers kunnen vaak gratis of tegen een kleine vergoeding gebruik maken van deze veerpontjes. Diverse natuurgebieden rondom De Vecht worden dankzij deze voetveren met elkaar verbonden. Naast het plezier van een oversteek, biedt het fervente wandelaars en fietsers de mogelijkheid om mooie, lange tochten te maken door diverse landschappen. Veel recreanten zoeken bewust routes, waarbij ze gebruik maken van één of meerdere voetveren. Om hen op pad te helpen hebben wij enkele van de mooiste en leukste voetveren uitgelicht.

Voetveren en trekpontjes

Een ideaal vertrekpunt is ‘Buitenplaats de Luwte’, een Toeristisch Overstappunt in Zwolle, welke grenst aan de Poort van het Vechtdal. Hier komen diverse fiets- en wandelroutes samen en kan je na een kop koffie met gebak starten aan je tocht langs De Vecht of afslaan richting bossen en landerijen.

Eén van de bekendste voetveren uit het Vechtdal vind je in Rheeze. Hier ligt het Pontje Rheeze Oud Bergentheim, een op zonne-energie aangedreven pont, die je bedient met een knop of draaischijf. Eerlijk is eerlijk, snel is deze voetveer niet. Maar wanneer je toch aan het onthaasten bent, kan je tijdens de oversteek optimaal genieten van het mooie uitzicht over De Vecht en omringende polders.


Loozensche Linie

Een andere voetveer, die niet in het overzicht mag ontbreken, is de veerpont aan de Loozensche Linie. Met deze elektrische voetveer, die je eveneens zelf kan bedienen, kunnen wandelaars en fietsers De Vecht oversteken en hun route vervolgen richting Gramsbergen of Hardenberg.

Stuw Junne is een begrip onder sportvissers. De stuw bij Junne is gelegen aan een zijarm van De Vecht. In 2015 is de hele omgeving opnieuw ingericht, zodat fietsers, wandelaars en kanoërs volop kunnen genieten van het bijzondere landschap rondom Junne. Met name de twee vistrappen springen in het oog en verklaren gelijk waarom sportvissers graag hier hun geluk beproeven.


Haersterveer

De laatste hand-getrokken voetveer van Nederland is het Haersterveer aan de Agnietenplas. Vrijwilligers staan tussen eind april en de laatste dag van september klaar om jou en je gezelschap voor zestig cent naar de overkant te trekken. Geen geld voor zo’n leuke belevenis!

Het pontje Hessum vaart vanaf het gelijknamige buurtschap naar de pleisterplaats de Stokte en terug. Op de elektrische pont kunnen maximaal tien personen in drie minuten tijd een oversteek maken en hun route vervolgen richting Dalfsen of Ommen.

Tot slot ligt er bij Zorgboerderij Vechterweerd een brug van maar liefst 90 meter lang en 5,5 meter breed over De Vecht. Het is onderdeel van het project ‘Ruimte voor De Vecht’ en geeft de rivier de mogelijkheid om bij hoogwater buiten de oevers te treden zonder dat het verkeer wordt gestremd.


Voetveren van het Vechtdal

Een voetveer is niets meer of minder dan een veerpont voor fietsers en voetgangers. Toch ervaart jong en oud een oversteek met een voetveer als een mooie toevoeging aan een dagje buiten recreëren. Zoals De Vecht hoort bij het Vechtdal, zo horen de voetveren bij een dagje fietsen en wandelen in het Vechtdal.

Wat vind je van dit artikel?