navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Vogels kijken in het Vechtdal

  • Leestijd 4
  • Gelezen 4820 keer

Tot rust komen in de natuur betekent alles in je opnemen dat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Vogels kijken is een perfecte manier om dat te doen. In het Vechtdal kun je daarvoor prima terecht, want er is genoeg te kijken en ervaren. In dit artikel vertellen we je meer over de vogels die je in het Vechtdal kunt spotten, maar ook waar je vogels kunt kijken in speciale hutten. Laat je inspireren!

Veel verschillende vogels spotten in het dal
Als we alleen zouden stilstaan bij de grutto’s, ransuilen en diverse soorten eenden die je in het Vechtdal kunt vinden, dan doen we de natuur hier toch echt tekort. In een inventarisatierapport van SOVON in opdracht van Staatsbosbeheer worden namelijk tientallen vogelsoorten beschreven die daadwerkelijk in het Vechtdal zijn gespot.

Wil je dus vogels kijken in deze omgeving, dan vind je misschien wel een grauwe klauwier, zanglijster, wintertaling, nijlgans, boompieper of gele kwikstaart. Heerlijk divers!

Kies uit deze zes vogelkijkhutten

In het overzicht met vogelkijkhutten vind je vast en zeker een hut waar je jouw favoriete vogelsoorten kunt spotten.

● In vogelkijkhut De Horte kun je vooral veel bosvogels spotten, zoals de grote bonte specht, boomkruiper en de boomklever.

Vogelkijkhut De Olde Maten ligt aan een sloot waar veel eenden voorkomen. Je kunt hier verschillende eendensoorten spotten zoals de smient, wintertaling, kuifeend en de pijlstaart. Om de hut heen verblijven diverse soorten zangvogels.

Uitkijktoren De Stokte in Dalfsen staat in een vrij open structuur. Het bos met loofbomen waarin de uitkijktoren staat, ligt op de overgang van de hogere dekzandgronden naar het dal van de Vecht.

● In het gebied rondom de vogelkijkhut Junner Koeland kun je ongeveer zeventig soorten broedvogels spotten, zoals de grauwe klauwier, groene specht, grote bonte specht, koekoek, ransuil, putter, matkop, veldleeuwerik, spotvogel en de graspieper!

● Kies je voor de vogelkijkhut Archemermaten? Vanuit het kijkscherm kijk je dan uit over de plassen in het natte gebied Archemermaten. Recht tegenover het scherm staat een ooievaarsnest waarop wordt gebroed. In de plassen kun je knobbelzwanen, ganzen, eenden en reigers spotten. Daarnaast komen ook de grauwe klauwdier, de gele kwikstaart en oeverzwaluw hier voor.

● In het gebied rondom Anerveen vind je vogelkijkhut De Krim. Hier komen ook zeldzame vogelsoorten voor, zoals de geoorde fuut, visdief, zwartkopmeeuw, zomertaling, ransuil, kerkuil en blauwborst. In de winter kun je hier duizenden ganzen spotten.

Je kunt ook kiezen voor een verblijf in je privévogelkijkhut: de Lemelerberg Lodge. Dit houten chalet staat op de flank van de berg en geeft je een geweldig uitzicht over de heide en het bos. Met je verrekijker in de aanslag moet je daar toch wel wat moois kunnen spotten, toch?

De Koppel, Hardenberg
De Koppel, Hardenberg

Combineer het met een mooie wandeling of ander uitje

Ga je met het hele gezin naar het Vechtdal? Dan is Natuuractiviteitencentrum De Koppel een absolute aanrader. Hier kun je terecht voor een wandeling in het Vechtpark met een vogelspotkaart. In het centrum zelf kun je allerlei informatie vinden over roofvogels en de Koppelwinkel biedt je meer dan genoeg boeken over vogels.

Meer over Natuuractiviteitencentrum De Koppel

Wolvenspoor
Als je toch naar de vogelkijkhut Junner Koeland gaat, kun je ook meteen de Junner Koeland Route wandelen! Er is een speciale kinderroute genaamd ‘Het Wolvenspoor’, deze is 5 km lang en loopt dwars door het bos en over de heidevelden. De route is geschikt voor kinderen vanaf groep drie. Bij restaurant de Bootsman kun je een rugzakje ophalen met benodigdheden voor de kinderroute. Wil je liever iets langer wandelen in de hoop meer vogels te spotten? Dan kun je van deze route ook 15 km maken.

Meer over de Junner Koeland Route

Gespot, een gigantische lammergier in het Vechtdal

Heel indrukwekkend is het als je de lammergier spot. Met een spanwijdte van bijna 3 meter is het een imposante vogel. Het komt slechts eens in de paar jaar voor dat de vogel zo ver van huis is. Door een zender op de rug is de vogel door heel Europa te volgen. In april 2021 was er een vrouwtje in het Vechtdal, werd RTV Oost uitgenodigd voor een wandeling. Bekijk hier de videoreportage van RTV Oost.

Wat vind je van dit artikel?