navigatie overslaan

Vechtzomp Dalfsen

Maak een leuke, leerzame vaartocht over de vecht in de Dalfser zomp. Aan boord vertelt een van onze enthousiaste schippers over de rijke historie van de zomp en de Dalfser Vecht.

Varen in de Vechtzomp Dalfsen is een feest op zich. De zomp ziet er spectaculair uit en ook het landschap waar doorheen gevaren wordt, is adembenemend. De zomp wordt elektrisch aangedreven en is fluisterstil. Zo kun je bijna geruisloos van de mooie natuur van de rivier de Vecht genieten.

Historie Dalfsen

In de 17de en 18de eeuw werden zompen gebruikt om goederen via de Overijsselse Vecht tussen Duitsland en Nederland te vervoeren. Zompen zijn houten platbodems met een diepgang van maar 40 cm, geschikt om tussen de 10 en 15 ton goederen te vervoeren. Dalfsen beschikte destijds over meer dan 70 schippers, die met zompen op de Vecht hebben gevaren. De Vecht was en is onlosmakelijk verbonden aan Dalfsen en de Vechtzomp is beeldbepalend voor de rijke historie van de Vecht en Dalfsen.

Opstapplaats

De zomp ligt in het vaarseizoen aan de kade van Dalfsen, aan het Koninginnenplein bij de Fabriek, niet te missen.

Opstapvaarten

Wilje alleen of met een klein gezelschap meevaren met de Vechtzomp? Dat kan! Er worden ook publieke vaartochten georganiseerd. Als de Vechtzomp in de vaart is, vind je hier je de planning van deze tochten.

Arrangementen

De arrangementen worden georganiseerd in nauwe samenwerking met Hiawatha Actief.

Boekingen en overige informatie