navigatie overslaan

Op en om het water

Vissen aan de Vecht

  • Leestijd 2
  • Gelezen 4890 keer

Vissen is in het groene Vechtdal blijft onverminderd populair. Zoek een mooie plek aan de Vecht en geniet van de rust aan het water. De rivier kent een rijk visbestand met vissoorten als de winde, voorn, baars, roofblei, snoek en brasem. Of je nu witvisser, vliegvisser of recreatieve visser bent, houd je VISpas bij de hand en gooi je hengel uit!

“Het Vechtdal heeft veel mooie visstekjes om uit te kiezen”, zegt Willem Bakker van Sportvisserij Oost-Nederland. “Op de vissteigers bij Berkum, rondom stuw Vechterweerd en bij de Rheezemars kun je bijvoorbeeld heel mooi vissen. Vissers kunnen bij de Koeksebelt in Ommen altijd een geschikte visplek vinden en wie wil traileren kan in Hardenberg of Zwolle heel goed met zijn eigen boot het water op.” Ga je op visvakantie in het Vechtdal? Verschillende recreatieondernemers aan de Vecht zijn ingericht op je komst. Zo heeft kampeerterrein Resort de Arendshorst in Ommen onder vissers een reputatie als een ware toplocatie en ook boerencamping Boerhoes in Dalfsen is ingericht op vissers.

Gezonde visstand

Er wordt veel gedaan om de visstand in de Vecht gezond te houden. “Vissen verplaatsen zich tijdens hun leven tussen verschillende leefgebieden om voedsel te vinden of voor de voortplanting. Tijdens de trek komen vissen vaak hindernissen tegen zoals stuwen, gemalen en sluizen”, legt Willem uit. “Wij willen graag een goed leefklimaat creëren voor de vissen zodat vissoorten die van oudsher hier zwommen zoals de zeeforel, rivierprik en kopvoorn weer in hogere aantallen te zien zijn in de Vecht.” Willem Bakker was projectleider bij Swimway Vecht, een meerjarenproject waarin onderzoek is gedaan naar de vismigratie op de Vecht en naar de werking van de vispassages. “Met zendertjes hebben we de vissen gemonitord. Eén van de conclusies na vier jaar onderzoek is dat het voor sommige vissoorten lastig is om stroomopwaarts te zwemmen en zich zo voort te planten. Met de aanleg van meestromende nevengeulen bij een stuw en het aanpassen van de vispassages kunnen we de vissen een handje helpen en de migratie verbeteren.”

Op de visstekkenkaart voor de Overijsselse Vecht vind je de mooiste openbare visstekjes. Meer informatie over de visgids en sportvissen in het Vechtdal is te vinden op www.sportvisserijoostnederland.nl.

Wat vind je van dit artikel?